售五吋折射鏡

dogking
星際雲

文章 dogking » 週一 13 7月, 2009 17:02

上2星期問左要$1500 hkd!好平...但好重~
廣告:3.8巴德膜換5.0巴德膜!~(有張20CM X20CM) :wink:

yt
超新星

文章 yt » 週一 13 7月, 2009 17:43

可放在LXD75 嗎?

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 13 7月, 2009 17:56

dogking 寫:上2星期問左要$1500 hkd!好平...但好重~
廣告:3.8巴德膜換5.0巴德膜!~(有張20CM X20CM) :wink:
在天之文論壇有提過EM10的平均價格為¥1,200左右:
http://bbs.astron.ac.cn/viewthread.php?tid=58589
但在淘寶網價錢則在¥1,200之上,范圍在¥1,500 - 2,360:
http://search1.taobao.com/browse/0/n-g, ... ssid=e-s18
之前講的有網站買價¥2,600的並不是在淘寶網看到的,祇是一個Bosma的專門店網站上看到,因它同時有在淘寶網買望遠鏡,所以誤認。因此,如果螢記買HK$1,500便已經算是很便宜了。

dogking
星際雲

文章 dogking » 週一 13 7月, 2009 19:22

i see~=口=不過好似好重,機動力很低(100%比人打中= =)

頭像
Stella
星際雲

文章 Stella » 週二 14 7月, 2009 00:09

tatkongau 寫:
琪琪 寫:
Stella 寫:
dogking 寫:5寸口徑?咁未好重low?!
都幾重嫁!!遲下秤下先!!

重就係重左小小...但係我都有照拎啦!! [沒什麼嘛]
stella姐一個女仔都係咁拎, 佢真係好西利....睇黎我都要鍛鍊下
stella 真係好大力....... :shock:
唔好講到我真係好似好勁甘..... [擦擦汗]
其實都係練下練下練出梨...你試下拎多幾次...你都可以! [茶]

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週二 14 7月, 2009 00:19

琪琪 寫:
Stella 寫:
dogking 寫:5寸口徑?咁未好重low?!
都幾重嫁!!遲下秤下先!!

重就係重左小小...但係我都有照拎啦!! [沒什麼嘛]
stella姐一個女仔都係咁拎, 佢真係好西利....睇黎我都要鍛鍊下
我借支5"俾妳鍛鍊下好唔好......嘿嘿!

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週二 14 7月, 2009 00:27

Wa!! jj 你枝5吋仲重過我果枝!!

話時話, 有冇人買我枝鏡!! 快D買啦!!

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 14 7月, 2009 01:05

五行欠“水”,被日全食蒸發了9成水份…

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週二 14 7月, 2009 18:05

最近咩事, 點解D大口徑折轉手咁密!?
Eddy So兄, 如果係有心買就要快手, 有jj兄試過一定唔會差得去邊 :)

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 14 7月, 2009 18:13

Gally 寫:最近咩事, 點解D大口徑折轉手咁密!?
Eddy So兄, 如果係有心買就要快手, 有jj兄試過一定唔會差得去邊 :)
沒有辦法,人窮志短… [搞自閉]
不過如果有同好二手出台Bosma EM10給我(HK$500或以下),我會考慮一併購入 [無辜畫圈圈]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 16 7月, 2009 20:46

在我盛意拳拳之下 [打飛-打] [打飛-飛] ,tatkongau兄終於願意廉價賣鏡給我。但因Bosma EM10赤道儀重量太重,實在不適舍我這些中年+體弱多病的人使用,因此想借此機會請問各位,BOSMA EM8 + DC10電跟是否足夠承載5 kg重的望遠鏡? [疑惑] 望各位善長人翁多多提點! [跪拜禮]

頭像
Lam Chi Wah
原恆星

文章 Lam Chi Wah » 週四 16 7月, 2009 22:56

å￾¯å￾¦é€￾露是多少錢?
早排我å￾ŒPanda買咗支5å￾‹æŠ˜å°„,唔知有冇機會比較一下。
但我ä½￾在香港仔,你ä½￾在元朗,我剩帶é￾¡éƒ½é‚„å￾¯ä»¥ã€‚所以你快啲買赤é￾“儀啦ï¼￾

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 16 7月, 2009 23:19

Lam Chi Wah 寫:可否透露是多少錢?
早排我同Panda買咗支5吋折射,唔知有冇機會比較一下。
但我住在香港仔,你住在元朗,我剩帶鏡都還可以。所以你快啲買赤道儀啦!
我還未正式取貨,不過也要等日全蝕後才有機會比試,不過赤道儀我會儘可能先買,以便可於日全蝕當日使用,故此才考慮買Bosma EM8 + DC10電跟,但又怕不適合5"折射鏡用,所以難以抉擇… [jolin] ,由於原先帶ETX80觀日全蝕的計劃告吹,故此急於另選解決方案… [壓力]

頭像
Lam Chi Wah
原恆星

文章 Lam Chi Wah » 週四 16 7月, 2009 23:51

å’￾樣你è¦￾快啲手啦ï¼￾都就快出發啦ï¼￾
我是用JE140A的,我覺得都å￾¯ä»¥ã€‚
至於Bosma EM8,最好快啲å•￾下人啦。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 17 7月, 2009 00:04

Lam Chi Wah 寫:咁樣你要快啲手啦!都就快出發啦!
我是用JE140A的,我覺得都可以。
至於Bosma EM8,最好快啲問下人啦。
螢記有現貨,衹怕我沒時間到鴨寮街… [嘆息] ,5"折射鏡已有好心的同好會先代我付款購買及保管,等他有空的時候可找他拿出來比試一下 [茶]

回覆文章

回到「二手交易場 Second Hand Area」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客