再平....反射望遠鏡

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 17 11月, 2004 00:48

yan886 寫:
Wah! 寫:既是長遠打算,亦不必急著放二手鏡出去.
可以先把手上的利器發揮到盡,才考慮下一步.
我已經想通了...就從上次利用它拍攝太陽開始....我發覺它還有很多用武之地
同一次的一樣.......
備註:
要自己親自到大埔取鏡。
現在價格是:125元(有興趣,就pm我)
口徑:76mm
焦距:700mm
連腳架,可伸至4尺高以上(地平式)
你真係諗通左?我要到大埔返學
如果你改變主意,我會考慮下收留你支鏡 :o
(因為找都正在考慮買支鏡,但仲沒決定買邊支,資源有限 :cry: )

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 17 11月, 2004 00:54

chrislichi 寫:yes!我就快夠錢,但我家的空間又成問題,得300呎,還有我媽的批准又成問題....
唉~~
我比你仲慘啦
屋企得150尺,就算買左友6寸的鏡回來
都沒地方放
同樣要啊媽批准
不過我都會先斬後奏架啦
:lol:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 17 11月, 2004 01:05

yan886 寫:本人以100元賣出....連H20mm、H12.5mm、mood鏡。其它配件沒有變。謝謝
:shock: :shock:
原來REDUCE到100元添
仲會唔會REDUCE啊 :wink:
早知一早買左你 :lol: ,我個晚去唔到莆台島都唔見左140元
仲貴過你支鏡 :x :x :cry:
其實,如果你把觀星當成終生愛好
買望遠鏡是一個長遠投資,所以要最最好買價錢和口徑都中等左右的(比把錢分散去買很多支小口徑的划算)
如果沒錢或不夠錢的就現在儲錢,反正你才十幾歲而已,你那友76mm的
就當過度期羅,等長大了,能賺了,再買更好的也不晚
珍惜你已然擁有的 :wink:

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週三 17 11月, 2004 13:34

Tarepanda 寫:
chrislichi 寫:yes!我就快夠錢,但我家的空間又成問題,得300呎,還有我媽的批准又成問題....
唉~~
我比你仲慘啦
屋企得150尺,就算買左友6寸的鏡回來
都沒地方放
同樣要啊媽批准
不過我都會先斬後奏架啦
:lol:
不過你都係成年人la
先斬後奏對我來講沒用....
重有我用緊快圖美那的,收得好方便~
*******SYY HOPPER*******

頭像
yan886
紅巨星

文章 yan886 » 週三 17 11月, 2004 17:41

觀星已被我例為長久的愛好....而且我咩都唔叻,只有天文學先可以特出我的所長。老師都因為咁,曾經俾一次機會我參加天文問答比賽....可是到最後報唔成名....無機會..

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 17 11月, 2004 19:58

yan886 寫:觀星已被我例為長久的愛好....而且我咩都唔叻,只有天文學先可以特出我的所長。老師都因為咁,曾經俾一次機會我參加天文問答比賽....可是到最後報唔成名....無機會..
你咁年青
機會有的是
干吧爹 :lol:

頭像
yan886
紅巨星

文章 yan886 » 週三 17 11月, 2004 21:57

yan886 寫:觀星已被我例為長久的愛好....而且我咩都唔叻,只有天文學先可以特出我的所長。老師都因為咁,曾經俾一次機會我參加天文問答比賽....可是到最後報唔成名....無機會..
你咁年青
機會有的是
是的.....請問天文問答比賽有沒有給一份所謂的問題paper.....以供溫習。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 17 11月, 2004 22:32

yan886 寫:
你咁年青
機會有的是
是的.....請問天文問答比賽有沒有給一份所謂的問題paper.....以供溫習。
呵呵,我沒試過,真係唔知
但如果你係中意天文的,只要多看書多實踐
根本不用怕它出什麼題
千萬不要把自已的興趣看成是苦差
它不是會考哦 :wink:

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週三 17 11月, 2004 22:33

是的.....請問天文問答比賽有沒有給一份所謂的問題paper.....以供溫習
無!

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週三 17 11月, 2004 22:36

這是二手交易場呢....
如有新話題..不如另起文章..

頭像
yan886
紅巨星

文章 yan886 » 週三 17 11月, 2004 23:08

Martin馬田 寫:這是二手交易場呢....
可是現在已談了很多話題...

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 17 11月, 2004 23:35

yan886 寫:
另起文章可以方便其他人容易些找到相關的留言.
而且其他人看到"二手交易"應該是預期看到有關買賣貨品等資料的, 大概不打算看這些不關係的話題呢.
所以還是盡可能另起一個新話題好一點. 而且你另起一個新話題, 其他人才更容易看到的你新發表問題嘛. ^^

頭像
yan886
紅巨星

文章 yan886 » 週四 18 11月, 2004 13:21

豆豸苗 寫:
yan886 寫:
另起文章可以方便其他人容易些找到相關的留言.
而且其他人看到"二手交易"應該是預期看到有關買賣貨品等資料的, 大概不打算看這些不關係的話題呢.
所以還是盡可能另起一個新話題好一點. 而且你另起一個新話題, 其他人才更容易看到的你新發表問題嘛. ^^
是的

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週四 18 11月, 2004 22:07

yan886 寫:
你咁年青
機會有的是
呵呵,我沒試過,真係唔知
但如果你係中意天文的,只要多看書多實踐
根本不用怕它出什麼題
千萬不要把自已的興趣看成是苦差
它不是會考哦 :wink:
我認同^^
*******SYY HOPPER*******

頭像
Smile
紅巨星

文章 Smile » 週三 24 11月, 2004 18:52

Martin馬田 寫:
是的.....請問天文問答比賽有沒有給一份所謂的問題paper.....以供溫習
無!
但如果您係代表學校出賽的話~
咁個比賽就有範圍: 太空館展覽廳內的資源 ( 展板上的知識) :wink:

回覆文章

回到「二手交易場 Second Hand Area」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客