拋光與修正鏡面 的疑問

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
SLF5172
星際雲

拋光與修正鏡面 的疑問

文章 SLF5172 » 週日 05 7月, 2009 11:12

之前看過wah的"磨鏡 FAQ - 怎樣才是拋光足夠?"
不過對其的說明有點疑問,所以容許我把鏡面拍下來讓各位看看,這算不算是拋光完成...

以及,在之後的時間,做了一個光柵試鏡器,光柵像如下
以我的能力,發現到的問題可能是小洞及扁球面
不過可能因經驗極淺而有所誤判,及在修正過程上的手法有所偏差,所以希望各位可以指正一下

這兩點還請各位指教,先感謝了

(順道加上鏡面焦比:f/5.2)
附加檔案
光柵像(曲率半徑內)
這算不算拋光完成? (2)
這算不算拋光完成? (1)

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週日 05 7月, 2009 17:12

之前看過wah的"磨鏡 FAQ - 怎樣才是拋光足夠?"
就附圖見,很難判斷。粗略估計應該ok!

不過對其的說明有點疑問,所以容許我把鏡面拍下來讓各位看看,這算不算是拋光完成...
你嘗試用肉眼側望鏡面,與一般平玻璃作參巧比較…

不過可能因經驗極淺而有所誤判,及在修正過程上的手法有所偏差,所以希望各位可以指正一下
請問光柵圖是焦點前抑或焦點後拍攝?!
我認認係肩扁球面…
一段而言:修正技巧是採用"短磨程"

請各位指教,先感謝了

lpw_sirius
主序星

文章 lpw_sirius » 週日 05 7月, 2009 20:03

其實拋光要落幾多粉??
我拋左大半個鐘都好似無咩進展咁....
同埋我最後一日上堂無買光柵(趕住600號1200號.... :( )
依家想試鏡...有咩方法????

庭‧ting
超新星

文章 庭‧ting » 週日 05 7月, 2009 20:54

我拋光了約三小時,已見近乎完全透明,看不到砂眼(定係根本睇唔到?),不過鏡後好多花痕,令觀察鏡面好困難。

而家已經睇到鏡後的日曆~
附加檔案
用拋光後的鏡觀察一米外的日曆

頭像
SLF5172
星際雲

文章 SLF5172 » 週日 05 7月, 2009 21:14

august 寫:之前看過wah的"磨鏡 FAQ - 怎樣才是拋光足夠?"
就附圖見,很難判斷。粗略估計應該ok!

你嘗試用肉眼側望鏡面,與一般平玻璃作參巧比較…

請問光柵圖是焦點前抑或焦點後拍攝?!
我認認係肩扁球面…
一段而言:修正技巧是採用"短磨程"

請各位指教,先感謝了
我在看光柵像的時候,是把光柵放在曲率半徑以內的位置
至於是在焦點前或後則不太清楚...

但順道問多點:其實上面提及的焦點在哪裡?
是不是如notes裡所提及的,焦距 = 曲率半徑/2

再一次感謝各位
最後由 SLF5172 於 週日 05 7月, 2009 21:17 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
SLF5172
星際雲

文章 SLF5172 » 週日 05 7月, 2009 21:15

重覆發帖而刪,敬請原諒

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週日 05 7月, 2009 23:00

我在看光柵像的時候,是把光柵放在曲率半徑以內的位置
至於是在焦點前或後則不太清楚...
焦點內…是否指焦點前?!
若然出現"扁球面"就無咩所謂 ,結果都係一樣:lol:

光柵資料請參巧:
http://www.hkastroforum.net/album_cat.php?cat_id=35

試想想,如果鏡面是全球面,光柵圖案是直紋。
若然是拋物面,就要利用焦點前+ 焦點後光柵圖案,去判斷鏡面曲率是否足夠。請參巧:
http://www.hkastroforum.net/album_pic.php?pic_id=3935

頭像
SLF5172
星際雲

文章 SLF5172 » 週日 05 7月, 2009 23:15

august 寫:
焦點內…是否指焦點前?!
若然出現"扁球面"就無咩所謂 ,結果都係一樣:lol:

光柵資料請參巧:
http://www.hkastroforum.net/album_cat.php?cat_id=35

試想想,如果鏡面是全球面,光柵圖案是直紋。
若然是拋物面,就要利用焦點前+ 焦點後光柵圖案,去判斷鏡面曲率是否足夠。請參巧:
http://www.hkastroforum.net/album_pic.php?pic_id=3935
原來如此,再次就augest回答致以謝意 :)

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週日 05 7月, 2009 23:18

其實拋光要落幾多粉??
我估閣下的拋光粉未夠濃!濃度要好似"糊仔"感樣 :lol:

我拋左大半個鐘都好似無咩進展咁....
還記得上一次實習堂,在工場外的一班學員,他們花了~1hr,己經達至透明!即使係那位枝枝柔柔的女學員,她的鏡子的清澈度都清過"透明膠袋"
應該無難度 :lol:

同埋我最後一日上堂無買光柵(趕住600號1200號.... )
首先要把鏡子做到十分透明,否則大大降底成像的反差!拋光不足,好比(浴室玻璃)一樣,白濛濛咁,點睇丫! :cry:

依家想試鏡...有咩方法????
我都想知有冇其他<簡單,快捷>方法可以試鏡… :roll:

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週日 05 7月, 2009 23:35

我拋光了約三小時,已見近乎完全透明,看不到砂眼(定係根本睇唔到?),不過鏡後好多花痕,令觀察鏡面好困難。
而家已經睇到鏡後的日曆~

嘩…你張相片咁樣拍,相機的自動對焦功能只會對準"月曆"而不是主鏡…。

粗略的試鏡:
黃sir 講過,平放在報紙上,看看是否清澈。請參巧:樓主 "SLF5172"

講夠一點,翻查自己的磨鏡記綠,對比前人所花的工時,兩者一併下就知下一步怎樣做…請參巧師兄:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?p=69787#69787

ps. 黃sir 金句:清先於後教

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 06 7月, 2009 00:12

拋光足唔足夠唔係單睇透唔透明, 睇唔睇到報紙咁簡單0架.....

同學仔如記得 1200 號的反射角方法, 拋光一樣可以咁做來 check 砂眼.
你會發現拋光比 1200 號砂的反射角大左好多好多, 所以塊鏡要放低一點.
可留意反射出來的光有冇暗了的部份, 暗了的就是未拋好光的地方.

如要再嚴謹0的, 就用超光膽做反射的光源來 check, 睇睇鏡面反射光的部份有冇小黑點 (即砂眼).

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 06 7月, 2009 00:23

測試鏡面那位置是 "點光源" 的 "焦點" 位置前後, 以免 confuse, 可統一叫曲率半徑前/後.

SLF5172
你那光柵圖在曲率半徑前的話, 邊有少少低左, 入少少有個環形區凸左出來, 中間凹凹地似拋物面.

你現時用乜野手法拋? W? 可能 W 左右疏密度唔係幾平均.

HoWing
原恆星

文章 HoWing » 週一 06 7月, 2009 15:39

我拋左一個鐘...
拋到甘...
我應該點做呢??
熱壓壓一壓佢??
附加檔案

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 06 7月, 2009 16:03

yes. 中間唔吻合, 要熱壓.

P.S. 你幅圖太大喇... 我幫你 resize 了...

HoWing
原恆星

文章 HoWing » 週一 06 7月, 2009 16:24

其實我之前已經熱壓左一次...
而家塊主鏡中間唔係好拋到...
係咪如果唔係完全吻合
都唔可以開始拋光呀??

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客