磨鏡班: 第十一課 - 實習堂(五) (20/06/2004)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 21 6月, 2004 00:11

我睇的係一本台灣書,可能香港同台灣有不同呢!

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週一 21 6月, 2004 11:07

好慘呀....塊鏡唔知幾時開始出現左兩個較明顯既花痕, 係比砂眼淺既一個小x 同 i 字........我怕磨磨下會 x-i-h-p-e-z 咁出黎 一.一
唔知, 拋多d有冇機會拋得走呢? 因為真係好淺, 比表面磨砂紋深, 但又比砂眼淺.....

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週一 21 6月, 2004 12:06

Zephix 寫:好慘呀....塊鏡唔知幾時開始出現左兩個較明顯既花痕, 係比砂眼淺既一個小x 同 i 字........我怕磨磨下會 x-i-h-p-e-z 咁出黎 一.一
唔知, 拋多d有冇機會拋得走呢? 因為真係好淺, 比表面磨砂紋深, 但又比砂眼淺.....
Zephix,

One or two scratches will not affect the quality of your final image.
Becareful.

Wongsir
21-6-2004

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 21 6月, 2004 13:47

Zephix 寫:好慘呀....塊鏡唔知幾時開始出現左兩個較明顯既花痕, 係比砂眼淺既一個小x 同 i 字........我怕磨磨下會 x-i-h-p-e-z 咁出黎 一.一
咁咪實認得自己塊鏡0羅. ^^ (講笑.)
一兩條花痕唔太緊要. 如果好似你講到咁淺, 都可以拋得走.

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週一 21 6月, 2004 13:52

望係咁望喇, 我都唔明點解佢地會出黎~~~
自從見到佢地之後, 我拋左兩個cycle(144x8下), 但都唔係好覺拋得郁佢....

不過我又有個問題想問: 吻合既X係唔係下面咁樣架?
附加檔案
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 21 6月, 2004 14:01

差不多啦. 你0的拋光粉都好傑喎......... :roll:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 21 6月, 2004 14:19

要主鏡蓋上模時出交叉呢.
而家咁樣睇唔出架~

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 21 6月, 2004 14:20

又係喎. 咁樣睇唔知平唔平均.

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週一 21 6月, 2004 17:03

豆豸苗 寫:差不多啦. 你0的拋光粉都好傑喎......... :roll:
hee...呢個係磨完一個cycle之後拎起時見到既樣~~~~因為保持唔到個樣去拎相機, 所以掉左o係地 :lol:
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

bullchui
超新星

文章 bullchui » 週二 22 6月, 2004 13:05

我想問下1200號點樣先算磨好. 筆記入面話"經過四、五小時的辛勤工作, 鏡面呈半透明或透明狀, 透過主鏡可閱讀幾吋後的文字" (p. 35)

我塊鏡濕的時候呈透明狀, 乾的時候就白濛濛. 同埋幾吋後的文字應該幾大隻為標準? 筆記入面的字得唔得? 謝謝.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 22 6月, 2004 13:12

磨一兩個鐘就無走雞架喇.
反射見到均勻後,都可以嘗試開始拋光.

bullchui
超新星

文章 bullchui » 週二 22 6月, 2004 13:24

真係好, 一兩個鐘頭好快會過. 謝謝.

不過呢個1200號成日癡埋左, 我大部份的時間都o係度浸熱水分開塊鏡...

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 22 6月, 2004 14:17

我係指磨一兩個鐘,唔包括換砂、浸鏡時間架 =.=|||

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 22 6月, 2004 14:18

bullchui 寫:不過呢個1200號成日癡埋左, 我大部份的時間都o係度浸熱水分開塊鏡...
係咪睇住電視磨呢! :D

好彩某劇集做完, 唔係我塊鏡實分唔開...... 8)

bandofbrother
主序星

文章 bandofbrother » 週二 22 6月, 2004 14:24

wah
點解我個陣冇做乜野x test?

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客