Important Astronomy Accessory

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週三 12 1月, 2011 08:44

It sounds very terrible............ may be Man Kor is still the best solution.

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 12 1月, 2011 09:22

HK.Raymond.Tse 寫:I cannot remind more than to point out the question of insurance.

Pls check carefully with the hire car company on the question of insurance coverage when hiring a car in Mainland : whether only the named driver(s) would be covered; the extent of coverage for accident etc.

What Funooo says is true stories in China. Finding a trustworthy (even with pay) driver is always the best option. Ony drive yourself when you have no other choice.
備註: 不要以為買了保險就不帶錢在身! :shock: 有起意外除了法庭賠款之外,其他費用一律司機先付:上至入醫院,下至拖車。一律包起!然後才向保險公司 claim。 而且一定 claim 唔足。我上次 claim 錢修 bumper,要我先付 4000 人仔後等個半月才入到我戶口。我識人都個半月,唔識人..........。有個人名義 claim 錢要等足一年,而且七除八扣,所餘無己。 記著要帶至少一張足額信用卡!有時真係唔知會用多少錢。我上次只是 bumper 裂了並補油就修了 4000 人仔,如果大鑊 D 唔知修多少錢!經保險維修一般收費驚人。 就算信用卡被用盡信用額,因有張信用卡可以騙住部份人做住嘢先,不至停手不理你。總之一句:有錢就開工,無錢就收工。 :cry:

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 12 1月, 2011 09:22

都話用或然率去處理呢種問題,都話香港每日都有中港車在大陸行駛,如果問題真係咁嚴重,應該會有好多好多的新聞或傳聞在香港流傳,

我也有朋友和大陸的親戚是架車的,我也常常回大陸座私家車,係咪有單意外,就以後都唔再架車,

其實,我想我多講都無謂,就好像有人覺得,大陸所有的油都是從地下渠上來的,所有鼓油都係頭髮做的,所有旦,都是假的,可能,你心裡已經是在想係呀係呀!

我是無法去除你心裡的恐懼和疑慮,就等於有人從來都未有返過大陸,唔通我又要來教佢咩,

我想,每樣東西都會有風險,例如、潛水、跳傘架飛機,

有人會勇往直前,有人也會怕了不玩,我想這是一個個人的選擇,

同樣,自架游已經成為國內一種十分流行的活動,我們只是在香港不覺得而已,

十分同意阿袁講多了解國情,其實,遇到問題也不是甚麼大不了,

通常去旅遊就是有或大或小的問題,只是怕這些的話,就邊處都唔洗去了! :D

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 12 1月, 2011 09:30

funoooo 寫:
HK.Raymond.Tse 寫:I cannot remind more than to point out the question of insurance.

Pls check carefully with the hire car company on the question of insurance coverage when hiring a car in Mainland : whether only the named driver(s) would be covered; the extent of coverage for accident etc.

What Funooo says is true stories in China. Finding a trustworthy (even with pay) driver is always the best option. Ony drive yourself when you have no other choice.
備註: 不要以為買了保險就不帶錢在身! :shock: 有起意外除了法庭賠款之外,其他費用一律司機先付:上至入醫院,下至拖車。一律包起!然後才向保險公司 claim。 而且一定 claim 唔足。我上次 claim 錢修 bumper,要我先付 4000 人仔後等個半月才入到我戶口。我識人都個半月,唔識人..........。有個人名義 claim 錢要等足一年,而且七除八扣,所餘無己。 記著要帶至少一張足額信用卡!有時真係唔知會用多少錢。我上次只是 bumper 裂了並補油就修了 4000 人仔,如果大鑊 D 唔知修多少錢!經保險維修一般收費驚人。 就算信用卡被用盡信用額,因有張信用卡可以騙住部份人做住嘢先,不至停手不理你。總之一句:有錢就開工,無錢就收工。 :cry:
老闆:

我地現在是租日產車呀,不是你自已架車,當然,還是會有麻煩,但你
好似講到上去就撞硬,不如我問你,你自已的意外率是多少,全國的意外率又多少,但你也提醒了我一件事,就是問清楚日產對交通意外的處理和責任問題。謝! :D

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週三 12 1月, 2011 10:26

Good Question. 為甚麼中港貨車, 大巴車意外較少? 這是因為他們專門只走一路線, 對路面情況十分了解. 國內大巴路線全部是”承包” 制 (就是租的意思). 如從深圳到梅州, 一般是梅州人去承包. 小意外一定會有, 因他們是客家人, 打個電話就搞定. 何須驚動公安呢 (這個就是其中一個”國情”). 所以新聞上就小有報到. 除非是大件事, 死好多人, 否則是不會上新聞的 :roll: :roll:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 12 1月, 2011 10:42

1 猛虎不及地頭蟲
2 秀才遇著兵, 有理說不清
3 自己的老豆不是李剛
4 人地的老豆是李剛
=> 基本上, 被人屈機的概率係可以好高的 [冷汗直流]

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 12 1月, 2011 11:08

bingsze 寫:
funoooo 寫:

老闆:

我地現在是租日產車呀,不是你自已架車,當然,還是會有麻煩,但你
好似講到上去就撞硬,不如我問你,你自已的意外率是多少,全國的意外率又多少,但你也提醒了我一件事,就是問清楚日產對交通意外的處理和責任問題。謝! :D
Bingsze,
真的不是針對或嚇你。
只是將我所知重點說明。
你或其他同好是否駕駛,是你們個人決定!大家都是成年人啦~~~ 自己負責就可以了。
我今年中三單,全不是我撞人。是被人撞!

一單撞車黨,做不到我世界就逃走。
一單被醉駕撞,差點打交。
一單路面陷井,有個渠蓋放在路面。整花 Bumper。

沒有撞硬一回事,但很坦白你機會比較高:
1. 左右軚分剔
2. 交通指示不同
3. 不熟路
4. 不熟習所駛車輪性能

切記: 如果入錯線,就馬上退出。如果被撞車黨見到,一定撞硬!我個貨車司機只將駕貨車停對面街邊,因車頭方向不對,就被撞車黨撞,並屈了 2000 人仔。因為叫交警都無用,對行車是錯硬。就算被人撞都一樣是佢錯!

總之萬事小心啦~~~

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 12 1月, 2011 11:22

syyuen168 寫:Good Question. 為甚麼中港貨車, 大巴車意外較少? 這是因為他們專門只走一路線, 對路面情況十分了解. 國內大巴路線全部是”承包” 制 (就是租的意思). 如從深圳到梅州, 一般是梅州人去承包. 小意外一定會有, 因他們是客家人, 打個電話就搞定. 何須驚動公安呢 (這個就是其中一個”國情”). 所以新聞上就小有報到. 除非是大件事, 死好多人, 否則是不會上新聞的 :roll: :roll:
唉~~~ Bingsze,
國內大巴大小意外多的事,未有傷亡就不需報導。有傷亡都未必報導!有逃走司機才會報導一下! :shock:
你估香港中港貨車及中港客運無發生咩!他們用自己方法去擺平!一來揚出來未必有幫助,二來揚了之後以後不用上大陸揾食!你知不知中港客運在收費時已預一筆擺平費。 :shock:
老細車都是一樣,多一事不如小一事。如果揚出去,公安大哥依正同你玩。只是扣起你張回鄉証一年半載,你都頭痕!如果不是撞車黨太過份,就不會香港有人知!
兄弟!國情呀~~~

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 12 1月, 2011 12:00

funoooo 寫:
syyuen168 寫:Good Question. 為甚麼中港貨車, 大巴車意外較少? 這是因為他們專門只走一路線, 對路面情況十分了解. 國內大巴路線全部是”承包” 制 (就是租的意思). 如從深圳到梅州, 一般是梅州人去承包. 小意外一定會有, 因他們是客家人, 打個電話就搞定. 何須驚動公安呢 (這個就是其中一個”國情”). 所以新聞上就小有報到. 除非是大件事, 死好多人, 否則是不會上新聞的 :roll: :roll:
唉~~~ Bingsze,
國內大巴大小意外多的事,未有傷亡就不需報導。有傷亡都未必報導!有逃走司機才會報導一下! :shock:
你估香港中港貨車及中港客運無發生咩!他們用自己方法去擺平!一來揚出來未必有幫助,二來揚了之後以後不用上大陸揾食!你知不知中港客運在收費時已預一筆擺平費。 :shock:
老細車都是一樣,多一事不如小一事。如果揚出去,公安大哥依正同你玩。只是扣起你張回鄉証一年半載,你都頭痕!如果不是撞車黨太過份,就不會香港有人知!
兄弟!國情呀~~~
大佬啊,全中國十三億人架,你話冇事都冇人信啦,

好簡單的計算,我們呢兩年上山的次數包括已知和無報的起碼超過一百次,你有冇聽過有人被屈,如果你在大陸搵食,每天在中港兩邊走,而且
行走的是高危區,當然,中招的機會大於一,即係超過一百巴仙,但我想講既係唔好用全國發生緊的數字來形容整體的事故率,而最緊要的是

在計算中,你當左我係中港司機,我唔係日日上大陸架!等於你如果一年上一兩次,同你日日上,機率就會少左一百倍了,當然還有其他因素,但我估大家真係想多左啦!就等於最初有人話包車上山都好危險啦,
人的恐懼是唔洗講其他的,講直覺就得架啦,如果大家做過陪審,就知道大家所講的都唔會被法庭接受的,因為這些是直覺,你覺得,

當然,有時直覺會好準的,但我怕今次大家又在重覆廿幾年前我朋友同我講,有關返大陸九寨溝旅行是十分危險的一樣,

佢地返都未返過,又話好多真人真事,
不過,小心駛得萬年車,我會再打聽一下再行動了!謝謝大家! :D

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 12 1月, 2011 12:17

已聽各人意見, 現在就等勇士闖幾回看看了.

會否有勇士闖入廣東第一高峰 --- 石坑崆 ?
應該比梅州近一些, 海拔也高很多.
P.S. 可見到對日照!!!

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客