天文望遠鏡製作 2007 (第九課-實習課4) 17 June 2007

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 19 6月, 2007 02:01

冇錯冇錯~
磨 600 號前再睇真0的鏡同工具板邊會不會開始利, 這是最後機會鎈邊了.

comp_soc
星際雲

文章 comp_soc » 週二 19 6月, 2007 02:24

咁磨 600 號果陣, 仲使唔使 / 需唔需要用鉛筆行方法來測試吻合?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 19 6月, 2007 02:40

comp_soc 寫:咁磨 600 號果陣, 仲使唔使 / 需唔需要用鉛筆行方法來測試吻合?
絕對不能用! :shock:
磨 600 / 1200 再用鉛筆痕乾磨好容易磨花塊鏡啊.

要改用反射角檢查鏡面均勻度.

comp_soc
星際雲

文章 comp_soc » 週二 19 6月, 2007 03:48

明白了...謝謝豆貓~~
豆豸苗 寫:
comp_soc 寫:咁磨 600 號果陣, 仲使唔使 / 需唔需要用鉛筆行方法來測試吻合?
絕對不能用! :shock:
磨 600 / 1200 再用鉛筆痕乾磨好容易磨花塊鏡啊.

要改用反射角檢查鏡面均勻度.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 19 6月, 2007 11:38

唔洗客氣. 加油~!!
不過好多初學者都未必觸摸到點睇反射角, 若果搞來搞去都睇唔掂0既話, 那就每號砂磨夠佢兩個鐘啦~

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 19 6月, 2007 11:46

:D
附加檔案

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 19 6月, 2007 11:47

:D :D
附加檔案

papaya
原恆星

文章 papaya » 週二 19 6月, 2007 14:24

Wah!! 寫::D :D
I found that it was quit easy to stick two lens together by using
No. 600 sand. Any recommedation to avoid this?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 19 6月, 2007 16:40

papaya 寫:
Wah!! 寫::D :D
I found that it was quit easy to stick two lens together by using
No. 600 sand. Any recommedation to avoid this?
我個人覺得寧願一開始時落多0的溶液. 中途如果乾左最多只加一次水, 加得太多次水其實已經冇晒砂, 剩返0的玻璃粉加水(唔再係灰色, 變晒白色時)係極之容易痴實塊鏡0既.

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 33 位訪客