新手第一次發問

EricL
星際雲

新手第一次發問

文章 EricL » 週一 19 8月, 2013 23:32

小弟最近開始迷上星空,想學習一下攝星
器材方面小弟一向有攝影習慣
相機用Canon 5Dmk2 & mk3
鏡頭有14mm 到600mm都有
如果想影下一d星雲係咪要好大投資?
定係買個赤道儀就得?
第一次發問如有錯請多多包涵

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 19 8月, 2013 23:56

定係買個赤道儀就得?
基本上係,如果唔係三分鐘熱度
最好買個好的的赤道儀,免得浪費時間和金錢

EricL
星際雲

文章 EricL » 週二 20 8月, 2013 00:09

咁我又唔會三分鐘熱到,都睇左好耐先走入黎問
如果一萬買唔買得齊?因為我知仲要買d追星既儀器先影到

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週二 20 8月, 2013 02:42

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 20 8月, 2013 10:23

600mm鏡頭相當重, 要中型赤道儀, 較平的iOptron ZEQ25要差不多七千, 加QHY5導星相機及導星鏡約二千(當你有手提電腦), 還有千多元買雜項配件, 應可一萬元埋單。

但一入毒海就會有很多升級誘惑, 改機啦, 濾鏡拉, 軟件啦, 冷凍機啦... [壓力]

如要更好的赤道儀, 日本高橋的EM11 Temma就二萬多。 [放空]

EricL
星際雲

文章 EricL » 週二 20 8月, 2013 22:24

唔該晒咁多位前輩,等我再刨下文先!

EricL
星際雲

文章 EricL » 週二 20 8月, 2013 22:27

其實我想問下如果想影到仙女座M31星雲最小要D乜?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 20 8月, 2013 22:34

EricL 寫:其實我想問下如果想影到仙女座M31星雲最小要D乜?
你用全幅片(35mm film size)機, 600mm焦距剛好"包得曬"M31, 但用600mm鏡頭, 最好有中型有自動指向(goto)的赤道儀, 加用自動導星(autoguide)。

EricL
星際雲

文章 EricL » 週二 20 8月, 2013 22:50

唔該晒,等我度度佢先 :D

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週三 21 8月, 2013 11:54

Sorry for wrong message :cry:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 21 8月, 2013 20:26

最好先試 200 mm 以下玩下先,唔 guide 都可以, 增加成功感 .
同時亦增加墮入毒海的機會 ! :D

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 21 8月, 2013 21:06

anyone 寫:最好先試 200 mm 以下玩下先,唔 guide 都可以, 增加成功感 .
同時亦增加墮入毒海的機會 ! :D
相信我都好快會越沉越深了. [壓力]

anguslau
中子星

Re: 新手第一次發問

文章 anguslau » 週三 21 8月, 2013 23:14

EricL 寫:小弟最近開始迷上星空,想學習一下攝星
定係買個赤道儀就得?
記得我幾年前也問過類似問題,自此便越陷越深了。
我最初也甪相機鏡頭拍。第一次目標是M31,用400/4配1D3。
效果不錯的。後來用300/2.8拍了不少目標。
也用過600/4、135/2、85/1.2等等。
不過始終相機鏡頭跟天文望遠鏡是有明顯差距的。
因此拍長焦最後都會換上天文望遠鏡。
要用300/2.8或600/4之類重型鏡頭拍攝會遇到很多問題,不太建議由此起步。
而且拍長焦要拍得好需要大量金錢、時間、精力投資。更可能會走很多彎路。
我反而建議你買一個Astrotrac之類的tracking mount,先用短焦拍攝。
例如用300/4配5D3拍M31,已經有點看頭了。
亦可用200/2.8、135/2、85/1.8、35/1.4、24/1.4等拍大一點的目標。
對極準確的話,應該不會有明顯拉缐。不用autoguide。
用DSLR+鏡頭的一大好處是可以用autofocus,超級方便準確。
另外建議你把5D2拆除濾鏡,可以找Tan14幫手。拍星雲是必須的。
這樣的投資應該在$10K之內,將來升級也不會浪費。因為這是一套理想的旅行星野拍攝裝備。
用上一段時間後,便可再考慮其他。

EricL
星際雲

文章 EricL » 週四 29 8月, 2013 17:10

anguslau 寫:
EricL 寫:小弟最近開始迷上星空,想學習一下攝星
定係買個赤道儀就得?
記得我幾年前也問過類似問題,自此便越陷越深了。
我最初也甪相機鏡頭拍。第一次目標是M31,用400/4配1D3。
效果不錯的。後來用300/2.8拍了不少目標。
也用過600/4、135/2、85/1.2等等。
不過始終相機鏡頭跟天文望遠鏡是有明顯差距的。
因此拍長焦最後都會換上天文望遠鏡。
要用300/2.8或600/4之類重型鏡頭拍攝會遇到很多問題,不太建議由此起步。
而且拍長焦要拍得好需要大量金錢、時間、精力投資。更可能會走很多彎路。
我反而建議你買一個Astrotrac之類的tracking mount,先用短焦拍攝。
例如用300/4配5D3拍M31,已經有點看頭了。
亦可用200/2.8、135/2、85/1.8、35/1.4、24/1.4等拍大一點的目標。
對極準確的話,應該不會有明顯拉缐。不用autoguide。
用DSLR+鏡頭的一大好處是可以用autofocus,超級方便準確。
另外建議你把5D2拆除濾鏡,可以找Tan14幫手。拍星雲是必須的。
這樣的投資應該在$10K之內,將來升級也不會浪費。因為這是一套理想的旅行星野拍攝裝備。
用上一段時間後,便可再考慮其他。
首先唔該晒師兄先,我會慢慢試,但架5d2我用黎玩水底攝影如果拆濾鏡會唔會有影響?

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週四 29 8月, 2013 17:39

EricL 寫: 但架5d2我用黎玩水底攝影如果拆濾鏡會唔會有影響?
無需咁快拆filter住, 玩住先睇吓效果如何都未遲, 上手之後可以考慮買部(二手機係好多人嘅選擇)機只作天文用嘅至改左佢, 一拆filter就冇回頭架啦!

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客