5吋折射大平賣

BossKwan
中子星

5吋折射大平賣

文章 BossKwan » 週二 17 2月, 2009 23:50

127mm 清貨大平賣
www.scopehouse.com

* 特別再優惠論壇朋友 *

按清貨價 再減一百元 及多送一個目鏡 (即二個)
* 此再加優惠只適用 127 折射 及另一台 150 反射( $1390 未上相)
* 有效期至下星期三(2月25日)或 賣出即止

Kwan

頭像
alget
夸克星
聯繫:

Re: 5吋折射大平賣

文章 alget » 週三 18 2月, 2009 01:00

BossKwan 寫:127mm 清貨大平賣

* 此再加優惠只適用 127 折射 及另一台 150 反射( $1390 未上相)

Kwan

好奇問: A款 同 B款 有什麼分別?

嗯, 江湖傳聞日昇有好多奇珍異寶, 例如直角正像鏡, 直角正像尋星鏡......

希望日後可以在網上看到這些資訊. :D

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週三 18 2月, 2009 08:35

呢2款普消折射鏡睇來分別係A款焦距=750 mm,而B款焦距=820 mm,長咗約2英吋。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 18 2月, 2009 09:41

那一個牌子及型號?

我仍然等待緊你的 C8 陳列品! :wink:

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週三 18 2月, 2009 11:24

我的4.5反射鏡既腳架有點問題
不知買水平式微動腳架 還是 EQ3好呢
請各位師兄指教一下
我還是一名新手哦 [茶]

頭像
benzenechow
紅巨星

文章 benzenechow » 週三 18 2月, 2009 14:28

johncamposhk 寫:我的4.5反射鏡既腳架有點問題
不知買水平式微動腳架 還是 EQ3好呢
請各位師兄指教一下
我還是一名新手哦 [茶]
你都算新手,,,,唔係呀!!^^,,,,,我最近去鴨記瑩記買左em10,,,看來幾好用,,,可是原來摩打冇外插水電,,,呢個應該唔係咁方便,,,,!!不過其他方面都好好,,,!!我都要慢慢用下佢至知,,,,

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 18 2月, 2009 14:28

看你自己預算:平起上來EQ3都夠用,但要用技術"搭救"。貴起上來就一萬幾千了。最重要看你自己要求。

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週三 18 2月, 2009 14:37

funoooo 寫:那一個牌子及型號?

我話係同X华同一條生產綫做你信唔信呀!

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 18 2月, 2009 14:43

jj12667 寫:

我信! (認真的)

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 18 2月, 2009 14:44

jj12667 寫:

信! 為何不信。晶X做幾多牌子OEM鏡。我知都有5-6間大牌子,更何況沒有牌子鏡。但如果知道是什麽牌子,心裏會舒服些。(心理作用 [放空] )

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週三 18 2月, 2009 20:17

真係勁抵.....

想當年(廿幾年前),一台60mm折射都要千幾,而家127mm又係千幾...... [嘆息]

望遠鏡呢幾廿年真係無加過價! [Good Job]

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週三 18 2月, 2009 21:29

小人 寫:真係勁抵.....

想當年(廿幾年前),一台60mm折射都要千幾,而家127mm又係千幾...... [嘆息]

望遠鏡呢幾廿年真係無加過價! [Good Job]
Dear Mr. LittleBigMan,

Whether you like it or not we find ourselves purchasing equipment not in pace with the inflation.

Three decades ago a complete set of C8 cost nearly ONE YEAR salary of a clerk !! A 6 inch refractor cost a fortune - only institutional financied bodies could afford to make the purchase. It was not uncommon to house a 6 inch refractor inside a professional observatory.

Now a 5 inch refractor costs only........... !! So I already bought one from Boss Kwan, to be used as a guilding on our school's RCOS16.

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週三 18 2月, 2009 21:44

其實真係心郁郁~

但想起屋企已經有兩舊野同個CGE都未整好,即刻唔再諗~ [嘆息]

BossKwan
中子星

Re: 5吋折射大平賣

文章 BossKwan » 週三 18 2月, 2009 22:35

alget 寫:
BossKwan 寫:127mm 清貨大平賣

Kwan

好奇問: A款 同 B款 有什麼分別?

嗯, 江湖傳聞日昇有好多奇珍異寶, 例如直角正像鏡, 直角正像尋星鏡......

希望日後可以在網上看到這些資訊. :D
已加資料, 是焦距分別

多年積壓一些存貨連自己也搞不清

現在是時候做的功夫及益益同好

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週三 18 2月, 2009 22:40

原來是你, Sorry, 因失去你的電話, 請來電給我

Kwan

回覆文章

回到「日昇儀器社」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客