兩支 sr-70 ed 鏡夾埋一齊變雙筒有無可能?

回覆文章
disciple
原恆星

兩支 sr-70 ed 鏡夾埋一齊變雙筒有無可能?

文章 disciple » 週五 03 9月, 2010 18:59

請問關公,

如果用兩支 Sky Rover sr-70 ed 鏡夾埋一齊,可唔可以做出一支雙筒鏡?我哋嘅眼距大約 6-8cm 之間,嚟支野 7公分口徑,改起嘋應該唔會好難,但如果有人嘅眼距少於七公分,可能比較麻煩,你覺得點樣?

pwwong
星際雲

Re: 兩支 sr-70 ed 鏡夾埋一齊變雙筒有無可能?

文章 pwwong » 週五 03 9月, 2010 20:05

disciple 寫:請問關公,

如果用兩支 Sky Rover sr-70 ed 鏡夾埋一齊,可唔可以做出一支雙筒鏡?我哋嘅眼距大約 6-8cm 之間,嚟支野 7公分口徑,改起嘋應該唔會好難,但如果有人嘅眼距少於七公分,可能比較麻煩,你覺得點樣?
用兩支 Sky Rover sr-70 ed 鏡夾埋一齊,做出一支雙筒鏡,效果同用一支70 ed + 雙目轉接頭 (http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 861#198861) 會有什麼分別 (除了影像會較暗外)?

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週六 04 9月, 2010 07:13

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週六 04 9月, 2010 07:31

最大問題是兩枝望遠鏡的光軸很難做到平衡一致,不然的話你的雙眼會一隻向上望一隻向下望,嚴重的會使你有斜視的可能.

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週六 04 9月, 2010 08:02

好勁,好貴! :shock:

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週六 04 9月, 2010 11:04

anthony168 寫:
好勁,好貴! :shock:
最簡單、方便都系用呢類儀器:

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 861#198861

BossKwan
中子星

Re: 兩支 sr-70 ed 鏡夾埋一齊變雙筒有無可能?

文章 BossKwan » 週六 04 9月, 2010 14:43

disciple 寫:請問關公,

已有師兄答了這問題..... :)
最簡單又唔介意暗可用binoviewer,兩枝組合雙筒當然最理想,但那些配件和松本正像稜鏡價錢不菲。
或可考慮一些國產廠製而配有90度稜鏡的大雙筒,看星一樣禁舒服.... :)

disciple
原恆星

文章 disciple » 週二 07 9月, 2010 19:17

原來嚟個野叫做 binoviewer,但係一支筒分成兩個頭頭出嚟,首先光度會係雙筒嘅一半,然後再加上幾卻玻璃做轉換,除咗光度打咗折,每一卻玻璃的完美度都影響成像,好唔好睇,真係難講,有無人用過 binoviewer ?麻煩同我哋分享一下用過嘅經驗。

pwwong
星際雲

文章 pwwong » 週二 07 9月, 2010 19:43

disciple 寫:原來嚟個野叫做 binoviewer,但係一支筒分成兩個頭頭出嚟,首先光度會係雙筒嘅一半,然後再加上幾卻玻璃做轉換,除咗光度打咗折,每一卻玻璃的完美度都影響成像,好唔好睇,真係難講,有無人用過 binoviewer ?麻煩同我哋分享一下用過嘅經驗。
可能有用:

http://www.newxspotters.bizland.com/tod ... agler3.htm

頭像
StevenTam
紅巨星

文章 StevenTam » 週二 07 9月, 2010 20:34

前來學習~

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 07 9月, 2010 20:51

記得有一次在北潭涌,有某位前輩分享了用5"折射鏡加這類Binoviwer給我們看(好像是看土星),記得當時感覺良好,不覺得有什麼問題。

回覆文章

回到「日昇儀器社」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客