目標C-8了

頭像
derekkong
星際雲

目標C-8了

文章 derekkong » 週日 25 6月, 2006 19:01

我終於今日上了關老闆公司,買了15*70的雙筒鏡.之我看見了C8真係非常吸引!我已經打掉了ETX的念頭.我中了C8的毒 :oops: 希望大家可以畀o的意見我呀!

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週日 25 6月, 2006 19:46

C8?當然好!圖檔

但C14仲好!圖檔

一於買C14啦!圖檔

頭像
derekkong
星際雲

文章 derekkong » 週日 25 6月, 2006 19:53

小人 寫:C8?當然好!圖檔

但C14仲好!圖檔

一於買C14啦!圖檔
我都想呀 :oops: 分5年供款我都會 :lol:

頭像
on-the-way
星際雲

Re: 目標C-8了

文章 on-the-way » 週一 10 7月, 2006 22:46

derekkong 寫:我終於今日上了關老闆公司,買了15*70的雙筒鏡.之我看見了C8真係非常吸引!我已經打掉了ETX的念頭.我中了C8的毒 :oops: 希望大家可以畀o的意見我呀!
我也在选,C8和8" LX90/UHTC,你准备为C8配什么MOUNT啊。

还有,C8的价格和ETX-105 AT的价格差不多,ETX-105 AT 还包括AUTOSTAR & DELUXE FIELD TRIPOD ,使用起来更方便(傻瓜些)/?

頭像
hunter_大祭司
紅巨星

文章 hunter_大祭司 » 週四 13 7月, 2006 13:14

derekkong 寫:我終於今日上了關老闆公司,買了15*70的雙筒鏡.之我看見了C8真係非常吸引!我已經打掉了ETX的念頭.我中了C8的毒 :oops: 希望大家可以畀o的意見我呀!
你買得C8不如買C9啦!好野黎架!我都想住買C9,再好d 可以買 C14。 上次農莊 C 係鏡聚會的時候可惜我黎晏左,睇不到9同14的分別,做不到決定!可惜可惜! :wink: :P :P :P

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 13 7月, 2006 14:07

I prefer C8, it's shorter, cheaper, lighter than C9.25

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 13 7月, 2006 14:15

Wah!! 寫:I prefer C8, it's shorter, cheaper, lighter than C9.25
口痕問下,有無人有c9.25/C11又覺得太大太重?有就PM我啦,我想要 :)
我枝meade 8" SCT同 8" f7牛頓重覆左,所以想重組一下我的儀器。

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週四 13 7月, 2006 15:15

hunter_大祭司 寫:你買得C8不如買C9啦!好野黎架!我都想住買C9,再好d 可以買 C14。 上次農莊 C 係鏡聚會的時候可惜我黎晏左,睇不到9同14的分別,做不到決定!可惜可惜! :wink: :P :P :P
要買C14,錢唔係主要考慮因素,我當日決定買,最主要考慮自己一個人可唔可以安裝到,除非你有固定天文台,否則安裝一次都幾大工程,又要夠力,仲要夠高放上台Mount!!

頭像
hunter_大祭司
紅巨星

文章 hunter_大祭司 » 週四 13 7月, 2006 17:04

Wah!! 寫:I prefer C8, it's shorter, cheaper, lighter than C9.25
力我有! 8) 錢我有! 8) 地方我都有! 8) 家人技持、我都有! 8) 不過係o吾知C8點解光過C9呢?因為2.5的關係!?成日洗米果個請作答 :wink: 8) 8) 8) :lol:

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週四 13 7月, 2006 17:19

講真,如果要買C8或C9其中一款,我一定買c8!

頭像
hunter_大祭司
紅巨星

文章 hunter_大祭司 » 週六 15 7月, 2006 11:42

小人 寫:講真,如果要買C8或C9其中一款,我一定買c8!
Y? :P :P :P :twisted:

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週六 15 7月, 2006 13:58

hunter_大祭司

如果有錢有力, 我覺得與其煩惱於c8/9/14, 為甚麼不真接選擇較top的產品?

香港買得C14, 固定地方, 都係睇行星多, BRC會有點浪費...

Mewlon 300會係幾好算擇, 配EM500都係三萬左右, 或者看看NJP同EM400得唔得, 如果得仲可以平d, 幾底玩.
最後由 layanata 於 週二 18 7月, 2006 01:22 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 15 7月, 2006 14:57

XR250 寫:口痕問下,有無人有c9.25/C11又覺得太大太重?有就PM我啦,我想要 :)
我枝meade 8" SCT同 8" f7牛頓重覆左,所以想重組一下我的儀器。
我都有類似諗法, 想將套C8-EM10升級到C9-EM11.

頭像
hunter_大祭司
紅巨星

文章 hunter_大祭司 » 週六 15 7月, 2006 16:54

layanata 寫:如果有錢有力, 我覺得與其煩惱於c8/9/14, 為甚麼不真接選擇較top的產品?

香港買得C14, 固定地方, 都係睇行星多, BRC會有點浪費...

Mewlon 300會係幾好算擇, 配EM500都係三萬左右, 或者看看NJP同EM400得唔得, 如果得仲可以平d, 幾底玩.
有無d赤儀可以背到1200LB架,藍beglek??? :P :P :P

snorlaxhk
星際雲

文章 snorlaxhk » 週二 10 10月, 2006 15:57

聽見各位朋友講 c幾 c幾, 其實價格是多少.... :(

回覆文章

回到「日昇儀器社」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客