opa 小圓頂---唔該曬咁多位辛苦幫忙!

自製和廠制天文台
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 05 3月, 2006 17:20

初時看似很細小...安裝好發覺原來都很大啊!

頭像
opa
夸克星

Re: opa 小圓頂---唔該曬咁多位辛苦幫忙!

文章 opa » 週日 05 3月, 2006 23:53

opa 寫:XR250
Patrick
Wah
豆貓

卒之有機會唔使日曬雨淋... 過左最難一關.....快喇!!
:lol: :lol: :lol: :lol:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 05 3月, 2006 23:54

opa 寫:今日得到 Patrick & Asrtrocat 幫手, 成功將個 Dome 搬放埋位, 剩下工作可以一個人攪掂. Thank you !!

後面個條係無線電通訊天線, 巖巖星期六先裝, 都唔知搬唔搬佢好, 又要睇星, 又要講機..好難 win win.. :? :?
超型! 好專業look!

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週日 05 3月, 2006 23:57

Subaru 寫:
opa 寫:今日得到 Patrick & Asrtrocat 幫手, 成功將個 Dome 搬放埋位, 剩下工作可以一個人攪掂. Thank you !!

後面個條係無線電通訊天線, 巖巖星期六先裝, 都唔知搬唔搬佢好, 又要睇星, 又要講機..好難 win win.. :? :?
超型! 好專業look!
哈哈..最後可能得個 "睇字"... 唔知再等幾耐先有貨出. :oops:

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週一 06 3月, 2006 00:34

opa 寫:今日得到 Patrick & Astrocat 幫手, 成功將個 Dome 搬放埋位, 剩下工作應該可以一個人攪掂. Thank you !!

It's my pleasure. 下次裝Paramount ME 及 T-Point, 唔好客氣叫埋我黎幫手. :o

你條第一電波工業既天線好型仔下, 為個天文台生色不少噢! :P
條天線係咪向北架, 如何係的話, 條咁幼既天線影響應該不大. 下次真係要睇下你部FT-897, 因為我剩係玩過handheld機... :?

頭像
david_kmng
白矮星

文章 david_kmng » 週一 06 3月, 2006 01:57

It is very beautiful!!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 06 3月, 2006 21:55

opa 寫:今日得到 Patrick & Astrocat 幫手, 成功將個 Dome 搬放埋位, 剩下工作應該可以一個人攪掂. Thank you !!
Congratulations~! 8)
個 Dome 好 fit 那個位. :roll:

頭像
pang101
原恆星

文章 pang101 » 週四 09 3月, 2006 10:35

個"水塔"都幾fit喎 ,唔知打風時要唔要先搬走拒!
萬一被風吹飛走... :wink: .

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 09 3月, 2006 11:08

pang101 寫:個"水塔"都幾fit喎 ,唔知打風時要唔要先搬走拒!
萬一被風吹飛走... :wink: .
此東東一經安裝, 不好搬走的~ :? :? 我會做好一切安全裝置對抗風暴的. 謝謝關心! 8)

頭像
kmsu
主序星
聯繫:

文章 kmsu » 週二 14 3月, 2006 18:22

2米直徑?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週日 19 3月, 2006 00:45

今朝訓訓下俾人嘈醒左唔知做乜好, 望住訓左嚮廳幾個月既 Pier & mount, 好想早日完成心願不過又唔好意思成日麻煩同好幫手搬上搬落.. 最後決定飲鑵可樂, 一口氣抬左隻 pier 直上天台再上埋高台, 度位, 鑽孔收緊, 跟住再一口氣冇落過地情況下抬埋個 mount 上去, 勁到我自己都唔信~~ 下星期試下一個人抬唔抬到支鏡上去, 不過可能要食 "大力菜" 先掂..

記得之前 Raymond Tse & 幾個同好試過就咁原地拎起都話有困難!
附加檔案

頭像
clcwong
中子星

文章 clcwong » 週日 19 3月, 2006 00:51

下次有野裝叫埋我黎...參觀下都好...hehee^^!

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週日 19 3月, 2006 00:54

clcwong 寫:下次有野裝叫埋我黎...參觀下都好...hehee^^!
一定, 下次要搵人抬鏡 , 我驚唔係次次下都咁好力.. 8) 8)

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週日 19 3月, 2006 00:56

恭喜!
個mount head咁重,你都一個人抬到上去,勁!
個dome識得電動轉未呀?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週日 19 3月, 2006 01:10

電動未駁, 因為駁左好難再用手推, 不過 DDW control and supply 已經裝好, 聽日或者會裝埋 sensor. 其實最緊要上好支鏡對好 pole 有野影/睇先, 其他都可以慢慢黎..

回覆文章

回到「天文台 Observatory」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客