私家天文台

自製和廠制天文台
回覆文章
TONGKW
中子星

私家天文台

文章 TONGKW » 週五 17 2月, 2006 08:36

在外國很多人自已擁有私家天文台,可以自已搭建或找人做,例如在空地搭一間或者加在屋頂之上,鐘意幾時都可以開啟觀星,我地香港大多數業餘天文愛好者都只能唸下。
www.alexandersobservatories.com/

這綱頁內一些資料可能對農莊 WongSir 及 Raymond Tse 有用。
附加檔案
Observatory on Roof.jpg
Observatory on Roof.jpg (205.39 KiB) 已瀏覽 9536 次
Observatory on Ground.jpg
Observatory on Ground.jpg (164.64 KiB) 已瀏覽 9536 次

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 17 2月, 2006 11:38

呢種熨頂的屋,令我諗起 LT 個天文台: :roll:

http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=3500

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 17 2月, 2006 12:03

你地攪到我都想整個roll-off在天台。:)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 17 2月, 2006 12:19

係囉~係囉! 無個天文台, 實在如坐針氈, 快快整返個止癢啦! :twisted: :twisted: :twisted:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 17 2月, 2006 13:33

第一張好似沒咩保障 :?

HK.Raymond.Tse
中子星

文章 HK.Raymond.Tse » 週六 18 2月, 2006 00:04

Permanant observatory - the "ultimate accessory" for amateurs.

回覆文章

回到「天文台 Observatory」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客