有重要問題想請教

自製和廠制天文台
回覆文章
超新星

有重要問題想請教

文章 » 週二 14 3月, 2006 21:36

我讀ive光學(現在想整個visibility meter去做proposal)
我係網上面搜集左好多資料
我還係唔係好明個visibility meter 的 原理
我想知天文台個個能見度測試器係咩原理
點整出來量度....
感有 infra red sensor同detector
又用咩儀器可以去顯示出來比我地知
係唔係用測光機ar
點解天台可以用幾多meter去顯示比我們知道現在個區的能見度

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週二 14 3月, 2006 21:40

試下去呢度問!

但佢地出文章管制得好嚴

http://www.weather.org.hk/discus/

超新星

文章 » 週二 18 4月, 2006 23:50

我係個到唔識點註冊
點識用,點留言AR
HAVE ANYONE CAN HELP ME?

頭像
Astrocat
中子星

Re: 有重要問題想請教

文章 Astrocat » 週三 19 4月, 2006 00:27

我做過天文台project, 也有同學畢業後做緊, 所以略知一二

機場runway既視程就好似用Vaisala既Transmissometer計出來, 其他locations就係人肉估(e.g. 用遠方景物做reference)

雲底高度(Ceiling)可用laser, 探空氣球, and most oftenly, 人肉估.
知 寫:我讀ive光學(現在想整個visibility meter去做proposal)
我係網上面搜集左好多資料
我還係唔係好明個visibility meter 的 原理
我想知天文台個個能見度測試器係咩原理
點整出來量度....
感有 infra red sensor同detector
又用咩儀器可以去顯示出來比我地知
係唔係用測光機ar
點解天台可以用幾多meter去顯示比我們知道現在個區的能見度

回覆文章

回到「天文台 Observatory」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客