睇太陽用濾紙

各類觀測太陽的儀器介紹及太陽攝影 Solarmax
Coronado PST
回覆文章
csk04
原恆星

睇太陽用濾紙

文章 csk04 » 週四 17 7月, 2008 21:01

聽朋友講在太空館有賣一張卡紙樣用來睇太陽的用品,好似廿蚊張。
請問各位前輩有冇人用過呀﹖請問用來睇太陽安唔安全架﹖
[跪拜禮]希望前輩多多指教。如果係安全地睇太陽的話,咁可以買埋去新疆睇日食。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 17 7月, 2008 22:31

現時最流行的安全平價太陽濾膜是 Baader Solarfilm, 可以向各天文組織查詢 ;)

csk04
原恆星

文章 csk04 » 週五 18 7月, 2008 23:50

Wah!! 寫:現時最流行的安全平價太陽濾膜是 Baader Solarfilm, 可以向各天文組織查詢 ;)
我之前已經在tan14買了一塊baader solarfilm 了,仲上了個mount準備裝在我的相機鏡頭圖檔
不過因為都用得七七八八,而聽聞太空館又有得賣solarviewer,所以想請教一下究竟呢一塊廿蚊的東西可唔可靠。
在網上找到的資料,太空館賣緊的是這個牌子:thousand oakhttp://www.thousandoaksoptical.com/www/ ... lipse.html

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週二 22 7月, 2008 16:23

平價未必一定唔好!
美國 ThousandOaks 廠岀品觀測太陽嘅產品一定好安全,在美國如果有人隻眼由於某廠產品唔安全而蒙受損傷會被控告要賠上好大筆。萬萬聲計!
但係觀測太陽一定要小心依照產品指示!

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 22 7月, 2008 16:29

Baader Solarfilm 新買回來是安全的.
但是接觸空氣時間長了, 便會出現小洞等氧化現象, 這時候就不太安全, 要換過新的了.

有時都很矛盾, 買一塊玻璃濾鏡能夠耐久使用, 但是顏色方面, 仍然是喜歡 Baader Solarfilm 更多......

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 22 7月, 2008 17:42

如果巴德膜表面很不平
對拍照有沒影響呢?

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週二 22 7月, 2008 19:06

Tarepanda 寫:如果巴德膜表面很不平
對拍照有沒影響呢?
----

熊大哥,
請看ThousandOaks說明書,內有述這些太陽濾膜有些皺紋是正常及不會影响表現。
”Please note wrinkles are common and will not degrade the performance of the filter.” UNQUOTE
http://www.thousandoaksoptical.com/www/ ... tions.html

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 22 7月, 2008 19:15

TONGKW 寫:
Tarepanda 寫:如果巴德膜表面很不平
對拍照有沒影響呢?
----

熊大哥,
請看ThousandOaks說明書,內有述這些太陽濾膜有些皺紋是正常及不會影响表現。
”Please note wrinkles are common and will not degrade the performance of the filter.” UNQUOTE
http://www.thousandoaksoptical.com/www/ ... tions.html
唐生,唔該晒
我今日啱啱整左一個比sky90用
都幾大下 [爽]

csk04
原恆星

文章 csk04 » 週二 22 7月, 2008 19:39

[跪拜禮] 唔該各位前輩。
其實仲想問一問,baader film 要點樣安放最好呢﹖我同我d 相機放埋一齊,在個紅a防潮箱入面加埋d 藍色防潮珠。咁樣放會唔會可以加長個存放時間呢﹖
用之前係唔係只要唔見漏光就已經叫做安全地用得架﹖
謝謝

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 22 7月, 2008 20:17

唔漏光之餘, 仲要確保佢唔會被風或者其他事物弄掉, 免生意外.

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週三 23 7月, 2008 12:53

Wah!! 寫:但是接觸空氣時間長了, 便會出現小洞等氧化現象
"長"的意思是大約是多久?那些小洞是看得出的,對嗎?(否則出事都唔知)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 23 7月, 2008 12:55

小洞是看得到的(透光), 時間長短可能和濕度有關, 因為試過濺水上去, 幾天時間就漏光了.

gtogto
超新星

文章 gtogto » 週四 24 7月, 2008 00:34

TONGKW 寫:平價未必一定唔好!
美國 ThousandOaks 廠岀品觀測太陽嘅產品一定好安全,在美國如果有人隻眼由於某廠產品唔安全而蒙受損傷會被控告要賠上好大筆。萬萬聲計!
但係觀測太陽一定要小心依照產品指示!
有一個問題, instruction 沒有指示的,
太空館的這個 ECLIPSE VIEWERS, 有分前面後面的嗎?
還是都可以的?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 24 7月, 2008 00:38

沒分前面後面.

CHYeung
原恆星

文章 CHYeung » 週四 24 7月, 2008 10:58

Wah!! 寫:Baader Solarfilm 新買回來是安全的.
但是接觸空氣時間長了, 便會出現小洞等氧化現象, 這時候就不太安全, 要換過新的了.

有時都很矛盾, 買一塊玻璃濾鏡能夠耐久使用, 但是顏色方面, 仍然是喜歡 Baader Solarfilm 更多......
All solar filters will have some tiny pin-hole on the coating. Even my Thousand Oaks Glass Solar filters come with tiny pin-holes when they are new.

YCH

回覆文章

回到「太陽觀測和攝影 Solar Observation & Photography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 27 位訪客