問太陽濾光貼

各類觀測太陽的儀器介紹及太陽攝影 Solarmax
Coronado PST
回覆文章
gtogto
超新星

問太陽濾光貼

文章 gtogto » 週四 24 7月, 2008 00:46

不好意思, 新手一名,
想問問我想找太陽濾光貼,
用來 mount 在雙筒鏡前面用的,
因為比較急, 想請問現在可在哪找到?
及有沒有什麼推介?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 24 7月, 2008 07:01

想起洛陽紙貴這個成語 :lol: :lol: :lol:
我也趕著要在去新疆之前買一些後備呢~

moon
超新星

文章 moon » 週四 24 7月, 2008 08:46

貴也買不到!看來要放棄偏食了! :cry:

有沒有同好有剩餘?感激不盡!! [水汪汪]
最後由 moon 於 週四 24 7月, 2008 14:08 編輯,總共編輯了 1 次。

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 24 7月, 2008 09:18

可以試下以下地點/網頁,佢地可能仍然有觀測太陽濾膜(Baader Solar Film)讓些給你們:-
(1). http://www.tan14.com/
(2). Risheng & Brothers Co. 招先生 Tel. 2544 0206/6339 6053

(小心安裝時唔好弄穿濾膜,否則會有危險,可以放近在100watt燈胆前睇下有冇穿孔)

太陽濾膜(Baader Solar Film)用作目視觀測要買密度=5.0 果款 [Density 5.0]

CHYeung
原恆星

文章 CHYeung » 週四 24 7月, 2008 10:55

TONGKW 寫: (小心安裝時唔好弄穿濾膜,否則會有危險,可以放近在100watt燈胆前睇下有冇穿孔)

太陽濾膜(Baader Solar Film)用作目視觀測要買密度=5.0 果款 [Density 5.0]
Normally, there are some tiny pin-holes on the coating but they will not do a lot of harm except lowering the contrast.

YCH

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 24 7月, 2008 11:00

唔知個d漏光小洞會透過幾多紅外線或紫外線呢?
無儀器測量, 盡量都係唔好冒險哦..

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 24 7月, 2008 13:34

Wah!! 寫:唔知個d漏光小洞會透過幾多紅外線或紫外線呢?
無儀器測量, 盡量都係唔好冒險哦..[/quote
---

ThousandOaks 說明書內有述如果有需要佢地出品嘅太陽濾鏡/濾膜上面嘅小針孔可以用油漆/塗改液等將小針孔遮住而唔影响運作,我個ThousandOaks Type 2 玻璃太陽濾鏡用咗多年都有幾個小針孔,已經用給我用塗改液遮住就OK咗。
http://www.thousandoaksoptical.com/www/ ... tions.html

回覆文章

回到「太陽觀測和攝影 Solar Observation & Photography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客