DC新寵兒

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

DC新寵兒

文章 Wah! » 週二 06 1月, 2004 16:41

最近見到一部dc,勁鍾意.
圖檔

佢細部得來都仲有3x zoom, 6cm macro, 4百萬像素. 成部機只得98g, 真係輕便之極.

而家有三部dc係我個鐘意list入邊:
1. Pentax Optio S4 (超細)
2. Olympus C750 (一鏡走天涯)
3. Canon 300D (DSLR, 遲d可能變成Nikon D70 :P)

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 06 1月, 2004 16:51

吃吃, 你應該見過我部1.啦. 不過noise都唔細.

雖然我係力強的長期用家, 但我對它的DSLR不記厚望. 自從錦囊出咗EOS之後, 力強已經被錦囊打到殘曬, 現在錦囊setup咗條CMOS生產線, 在相機市場上更加唔會再有其他對手, 在天文攝影中, 就好似只有錦囊的CMOS有比較好的表現, 力強果d就.....

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 06 1月, 2004 21:07

至於力強同錦囊邊個勁,就要睇下到時d天文人影出來效果喇~
不過錦囊佔左先機,已經拿左大部份市場,到時有無人買力強都係問題...

bandofbrother
主序星

文章 bandofbrother » 週二 06 1月, 2004 21:45

咁你個張圖片既相片可唔可以作天文攝影用途

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 06 1月, 2004 21:52

Wah! 寫:至於力強同錦囊邊個勁,就要睇下到時d天文人影出來效果喇~
不過錦囊佔左先機,已經拿左大部份市場,到時有無人買力強都係問題...
d稿話D70用D100的CCD, 我睇過D100影DSO, 唔洗諗啦. 而D1H話用咗力強自家的chips, 力強claim話低noise, 但DPREVIEW試過, 話比10D差.

我覺得力強都係出嚇d roadmap頂住嚇先, 睇個勢已去, 係掂嘅一早就出咗啦. 力強現時主力嘅機都係靠OEM CCD, 自己無d獨門秘技跟本無得玩, 我睇好富士多過佢, 但無論力強或富士d紅色都減曬, 只有10D及300D得.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 06 1月, 2004 22:55

咁睇來300d都幾大機會保住第三位喎.
一號仔noise有幾大呀?有無sample睇睇?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週五 20 2月, 2004 22:38

請問有無DC好介紹, 有以下requirements:
1. 3-4M pixels, 一般放4R-5R;
2. 要有大LCD, 方面觀看;
3. Fully auto, auto white balance要準, 要易用;
4. 細部及方便攜帶;
5. 價錢最好$3,000;
6. Shutter lag要少;
7. 少Noise;
8. 鏡頭要有optical zoom;
9. 唔需要advanced feature; 總之要易用及fully auto都影到一定質素的相.

頭像
Cindy
夸克星

Re: DC新寵兒

文章 Cindy » 週五 20 2月, 2004 22:54

部機都出左幾耐下囉喎?!
舊同事買左... 我都拎過黎玩下!
好slim... 巖女仔用多d...
因為d制好細粒...
手指頭大d都好難禁下...
不過同我部330RS一樣...
好難對焦... :roll:
Wah! 寫:最近見到一部dc,勁鍾意.
佢細部得來都仲有3x zoom, 6cm macro, 4百萬像素. 成部機只得98g, 真係輕便之極.

頭像
Subaru
夸克星

Re: DC新寵兒

文章 Subaru » 週五 20 2月, 2004 23:11

Cindy 寫:好slim... 巖女仔用多d...
因為d制好細粒...
手指頭大d都好難禁下...
不過同我部330RS一樣...
好難對焦... :roll:
我用又唔覺有以上問題.

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客