Takahashi PM-1新款小型赤道儀

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
TONGKW
中子星

Takahashi PM-1新款小型赤道儀

文章 TONGKW » 週二 19 4月, 2011 10:02

剛在國內的牧夫網頁看到有人報料新款 Takahashi PM-1赤道儀。
日本高橋廠將推出新的小型赤道儀 Takahashi PM-1,圖示可以裝上3 架相機拍攝深空/ 星野, 拍月面/ 土星,可以轉換為 經緯台拍野鳥.........等等,超便攜多用途 。
但肯定唔平,相信售價一定要港幣過萬。

-
附加檔案
Takahashi PM-1.jpg
Takahashi PM-1 赤道儀用途介绍
Takahashi PM-1.jpg (397.44 KiB) 已瀏覽 12550 次

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 19 4月, 2011 10:05

真係佩服他們的意念,三部相機一齊上,長短中一次過玩晒! :D

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 19 4月, 2011 10:46

牧夫? 點解張相會去左佢地度既... 張相好似係我部靚靚 scanner 嚮雜誌廣告整出黎架喎...
哈哈...scan 出黎既資料有冇擁有權既呢? 8)

原資料來源: 高橋宣傳廣告刊物
最後由 opa 於 週二 19 4月, 2011 14:02 編輯,總共編輯了 1 次。

HK.Raymond.Tse
中子星

文章 HK.Raymond.Tse » 週二 19 4月, 2011 13:16

opa 寫:牧夫? 點解張相會去左佢地度既... 張相好似係我部靚靚 scanner 嚮雜誌廣告整出黎架喎...
Copyright belongs to the designer (or Tak). You just copy their copyright by scanning and posting online 8)

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週二 19 4月, 2011 16:06

哈哈,多機能!!!!
日本人果然係喜歡六神合體!
最高配重係5 kg,即係最多上支80 ed+ dslr。唔知打橫o個兩部機計唔計呢~

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週二 19 4月, 2011 16:26

好快就会彼国内抄左,然后三分一价出售
bingsze 寫:真係佩服他們的意念,三部相機一齊上,長短中一次過玩晒! :D
:roll: :roll:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 19 4月, 2011 18:43

真有點高不成低不就的情況,又不是雙軸
112尺還真奇怪
體量增加了,但載重确比P2-,Z還少1KG
另外平衡將會是一大挑戰
平衡不好,大大影響精度

ufo
主序星

文章 ufo » 週二 19 4月, 2011 20:41

opa 寫:牧夫? 點解張相會去左佢地度既... 張相好似係我部靚靚 scanner 嚮雜誌廣告整出黎架喎...

是小弟转发在牧夫的,在牧夫的帖子上已经加上:资料来源:香港apo同好,请大王息怒 [水汪汪]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 19 4月, 2011 20:55

ufo 寫:

是小弟转发在牧夫的,在牧夫的帖子上已经加上:资料来源:香港apo同好,请大王息怒 [水汪汪]
我都知道是你了....哈哈...
大家分享資訊, 不用太緊張..有興趣的儲定錢找代理預訂吧... 8) 8)
最好能建議廠方生產多一款雙軸帶 guide port 的就更好了..

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 19 4月, 2011 21:03

opa 寫:
ufo 寫:

我都知道是你了....哈哈...
大家分享資訊, 不用太緊張..有興趣的儲定錢找代理預訂吧... 8) 8)
最好能建議廠方生產多一款雙軸帶 guide port 的就更好了..
價錢估計又要加>5千啦

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客