團購iOptron SmartEQ pro

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 05 11月, 2012 17:55

問過香港的代理, iOptron SmartEQ Pro定價HK$4100, 如果團購三個可減價至HK$3899(即九五折)。

價錢不包由南京送貨至香港的運費及送貨費, 我估計二三百港元一件, 如果送同一地址, 應可進一步節省運費。

如果有夠三人成團, 我會參加一份(是消費者 = 真敗家!) 。如果多於三人, 可再問問有沒有進一步減價空間。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 05 11月, 2012 18:23

鄧Sir請預我一份!

sothirsty
紅巨星

文章 sothirsty » 週一 05 11月, 2012 22:59

咁我申請做白老鼠啦!

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 06 11月, 2012 17:08

分割自http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=26566

建議等多一些時間, 看看有沒有多些勇者。那我們11月15日才去訂貨及如有更多人時爭取更多折扣。想加入的, 請在11月14日午夜前決定並加入名單。

目前的白老鼠:
1. Eddy So
2. sothirsty
3. 鄧登凳

kitkit
主序星

文章 kitkit » 週三 07 11月, 2012 20:17

鄧登凳 寫:問過香港的代理, iOptron SmartEQ Pro定價HK$4100, 如果團購三個可減價至HK$3899(即九五折)。

價錢不包由南京送貨至香港的運費及送貨費, 我估計二三百港元一件, 如果送同一地址, 應可進一步節省運費。

如果有夠三人成團, 我會參加一份(是消費者 = 真敗家!) 。如果多於三人, 可再問問有沒有進一步減價空間。
鄧師兄,小第生手一名,想買一台赤道儀比相機同磨鏡班牛反(約4kg重)用,上過ioptron網睇過spec, 覺得smarteq pro好似幾ok, 但唔知啱唔啱新手用? 啱用的話都想入手 :?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 08 11月, 2012 08:58

kitkit 寫: 鄧師兄,小第生手一名,想買一台赤道儀比相機同磨鏡班牛反(約4kg重)用,上過ioptron網睇過spec, 覺得smarteq pro好似幾ok, 但唔知啱唔啱新手用? 啱用的話都想入手 :?
至目前應未有人用過, 我們都是試用性質。

以約700-900mm焦距和重4kg的鏡來說, 目視我估可以勉強應付的, 但要拍攝就要換支輕身和較短焦的鏡。

goto的設計應合新手用。

beemacau
星際雲

文章 beemacau » 週四 08 11月, 2012 12:54

鄧sir,如果我想搭單買iEQ30唔知有無得平呢?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 08 11月, 2012 14:28

beemacau 寫:鄧sir,如果我想搭單買iEQ30唔知有無得平呢?
可以問問代理的, 但我估你會想貨物直送澳門吧 :roll:

beemacau
星際雲

文章 beemacau » 週四 08 11月, 2012 19:41

直接上代理取貨也可,謝謝

kitkit
主序星

文章 kitkit » 週六 10 11月, 2012 13:30

鄧登凳 寫:
kitkit 寫: 鄧師兄,小第生手一名,想買一台赤道儀比相機同磨鏡班牛反(約4kg重)用,上過ioptron網睇過spec, 覺得smarteq pro好似幾ok, 但唔知啱唔啱新手用? 啱用的話都想入手 :?

以約700-900mm焦距和重4kg的鏡來說, 目視我估可以勉強應付的, 但要拍攝就要換支輕身和較短焦的鏡。

多謝鄧師兄,我用佢影相為主,相機唔會裝上牛反,團購可唔可以算我一件,又如何交收?

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週六 10 11月, 2012 14:23

kitkit 寫:
鄧登凳 寫:

多謝鄧師兄,我用佢影相為主,相機唔會裝上牛反,團購可唔可以算我一件,又如何交收?
師兄~鄧Sir早就說過這東東的誤差是Astro Trac攝星赤道儀的 5~10倍,你真的做白老鼠嗎?

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 10 11月, 2012 17:27

wtyu21 寫: 師兄~鄧Sir早就說過這東東的誤差是Astro Trac攝星赤道儀的 5~10倍,你真的做白老鼠嗎?
鄧SIR祇是說: "至目前應未有人用過, 我們都是試用性質。",請查清楚再講。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週六 10 11月, 2012 20:42

這個金屬齒可導星的pro版沒找不到人有使用報告, 所以一切教是靠估計, 我自己估就這個東西不導星是很難長焦拍攝的。

送貨問題我和代理商討, 看看可不可以分送各人, 不然就送到代理在屯門的地址, 我們找時間去提貨。

貨價一般是正式訂貨時先付款的, 到時再PM有關戶口吧。

目前團購者
1. Eddy So
2. sothirsty
3. 鄧登凳
4. kitkit

kitkit
主序星

文章 kitkit » 週六 10 11月, 2012 23:05

多謝師兄指教, 當初比較過smarteq pro, polarie, astro trac, 同一般赤道儀, 覺得連腳架全重, 價錢,體積, smarteq pro 比較接近我的需要, 只係網上對前身smarteq 評語好壞參半, 另外我冇導星設備,返而依家仲十五十六,幾千銀買返呢冇用、其實幾傷 ,如果我等你地開光再決定都唔遲, 但係有d仔 :oops:

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週日 11 11月, 2012 01:52

我沒辦法參加,自由身設計師,收入不穩定,又要養家,又要還銀行貸款,又要付房租 :D :D ,去年買入Astro Trac + 二手450D + 改機,已經要了我的命~這套裝價錢真的很吸引,還是留待有冒險精神的師兄去探索~ [茶]

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客