倉底webcam

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

倉底webcam

文章 Wah! » 週五 15 8月, 2003 01:21

今日係倉底搵返個舊webcam,拿返出來用,就係部Kodak DVC325.
一直都覺得佢個清晰程度係高過我所試過的其他所有cam.

剛才試用佢本身影硬照的功能影相,同埋用video錄像,發現硬照的清晰程度實在係驚人!比起video加埋sharpen仲要好質素,特別係邊緣位係唔會有變色情況!多數係佢內置的"sharpen"功能做得好好,以致無左d色邊.

可惜佢video用640x480時,速度好慢! 一秒十格係會狂drop frame!
所以呢部cam最多只係用來影下硬照.
附加檔案
200% resized

頭像
少爺
星際雲
聯繫:

文章 少爺 » 週五 15 8月, 2003 14:29

咩叫"drop frame"呀??~ :?: :?:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 15 8月, 2003 17:34

即係例如我要求一秒十格,但係成個系統某些部份係樽頸位慢左,俾唔到一秒十格,得四格,咁咪有六張係drop frames囉.

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客