如果你地只買一支鏡..

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
baronng
原恆星

文章 baronng » 週二 13 5月, 2014 16:09

我見好多人有C8架喎, 但我好想知香港地邊支鏡目視最常用...

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 13 5月, 2014 18:38

baronng 寫:我見好多人有C8架喎, 但我好想知香港地邊支鏡目視最常用...
有C8的人不一定會常常目視, 以目視為主菜的人有很多用大Dobsonian

baronng
原恆星

文章 baronng » 週二 13 5月, 2014 19:02

我都太約明白你想講乜,謝

呢個hobby好似好平(入門鏡幾百蚊only)
但如果真係當佢係hobby,其實都幾貴

baronng
原恆星

文章 baronng » 週三 14 5月, 2014 08:22

請問呢支雙筒得唔得?
Nikon Aculon 211 10x50

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 14 5月, 2014 09:55

baronng 寫:請問呢支雙筒得唔得?
Nikon Aculon 211 10x50

Nikon雙筒, 建議考慮Monach5, Monach7及EDG系列, 不過似乎沒有10x50

Pentax有, Pentax 10x50DCF-ED(http://www.opticsplanet.com/pentax-10x5 ... ulars.html)。現代的roof prisms在鍍膜上己有很好的改進, 成象質素已和傳統的Porro prism一樣, 但拿著看天輕巧很多。

天文望遠鏡商William Optics也有Astro Binocular 10X50(http://www.williamoptics.com/binoculars ... atures.php), 傳統Porro稜鏡。

baronng
原恆星

文章 baronng » 週三 14 5月, 2014 10:29

請問香港邊度有得買WO既雙筒?

thanks

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 14 5月, 2014 13:32

baronng 寫:請問香港邊度有得買WO既雙筒?

thanks
WO香港代理是巨眼, 問問starship有冇貨啦...

其實WO也可以網購的, 由台灣總公司寄出...

baronng
原恆星

文章 baronng » 週三 14 5月, 2014 13:53

Thanks!

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 14 5月, 2014 20:36

都係個句,北潭涌吹雞出嚟睇吓,睇幾次先決定買咩嘅,有錢你驚無鏡

baronng
原恆星

文章 baronng » 週三 14 5月, 2014 21:24

幾時會出黎呀?
但跟住嗰幾個星期都好似會落雨咁
http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/fnd.htm

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週四 15 5月, 2014 14:38

goshigoo 寫:天 文 ....LOL
e.g. Celestron C8 (or C6?) + AVX mount會唔會係用得最多?

因為GEM可以作astrophotography, size/weight算係portable?
阿goshigoo大哥:

人地係問你用來目視還是攝影,你 LOL好似有點…… [嘆息]

goshigoo
原恆星

文章 goshigoo » 週五 16 5月, 2014 10:11

因為我都唔知應該點開始玩天文最好...

但好似係
買支雙筒目視 => 天文營 => 8" Dob/SCT目測 => Refractor影相 => etc. etc......
但香港睇星真係好唔方便......

請問你地開頭係玩咪先架?

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客