請問celetron 102GT折射和5i折反射,哪一個比較適合天文攝影?

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
Tarepanda
夸克星

關SIR都咁話

文章 Tarepanda » 週二 09 11月, 2004 21:02

Wah! 寫:我無乜經驗,主要都係靠電腦鏡睇星,所以睇過好多星雲都唔識自己搵...
所以最好就係學自己搵星.
有經驗之人有好多,黃sir,關sir,蔡sir,陳倫倫,King sir等等都經驗豐富架.
關SIR都咁話,太過電腦化會令自己老化的,一沒電就什麼也沒,所以我決定買赤道義作腳架算啦

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 09 11月, 2004 21:05

建議連馬達追蹤,因為不必手動追蹤,方便很多.

留意:馬達追蹤只是自動補償地球自轉的運動,電腦鏡的goto則是自動尋找星體,兩者是不同的.

頭像
Tarepanda
夸克星

咁你要發燒就趁早啦

文章 Tarepanda » 週二 09 11月, 2004 21:06

chrislichi 寫:我剛是f.1...
咁你要發燒就趁早啦,你最好都入埋會啦,唔係黑社會哦
係天文學會,我剛成為坐井會的會員,偕因有我天文攝影的啟發人
黃會長係度^^

頭像
Tarepanda
夸克星

你正解答了我的疑問

文章 Tarepanda » 週二 09 11月, 2004 21:09

Wah! 寫:建議連馬達追蹤,因為不必手動追蹤,方便很多.

留意:馬達追蹤只是自動補償地球自轉的運動,電腦鏡的goto則是自動尋找星體,兩者是不同的.
我剛開始時以為GOTO也能自動補償地球自轉的運動,原來是不行的,所以才放棄購買102GT,不過赤道儀的馬達有內置和外置,不知哪哪比較方便使用

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 09 11月, 2004 21:16

有GOTO的電腦鏡,99.99%都會連有自動追星功能.
內置馬達較美觀和防塵.

頭像
chrislichi
夸克星

Re: 咁你要發燒就趁早啦

文章 chrislichi » 週二 09 11月, 2004 21:18

Tarepanda 寫:
chrislichi 寫:我剛是f.1...
咁你要發燒就趁早啦,你最好都入埋會啦,唔係黑社會哦
係天文學會,我剛成為坐井會的會員,偕因有我天文攝影的啟發人
黃會長係度^^
入了la^^
*******SYY HOPPER*******

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 09 11月, 2004 21:24

chrislichi入了什麼la?

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週二 09 11月, 2004 21:32

當然唔會係黑社會la~天文學會。
*******SYY HOPPER*******

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 09 11月, 2004 21:39

Wah! 寫:有GOTO的電腦鏡,99.99%都會連有自動追星功能.
內置馬達較美觀和防塵.
佢話佢同我一樣,入左坐井會喔,咁FChrislichi有沒參加今個星期六晚的莆台觀星的活動啊?
Wah!你指goto都同樣有和赤道儀同樣的功能?不如你替我看看以下這支鏡適不適會天體攝影,我指是否和赤道儀都有同樣的功能?
http://www.telescopes.com/products/Cele ... 23724.html

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 09 11月, 2004 21:42

自動追星功能不等於有赤道儀同樣的功能.
有GOTO的經緯儀同樣可以做到自動追星,但是長時間拍攝之下會有假極現象.而赤道儀則沒有這種問題.

你的連結中的是經緯儀,建議改買赤道儀較佳.

頭像
Subaru
夸克星

Re: 係啊

文章 Subaru » 週二 09 11月, 2004 21:52

豆豸苗 寫:只是我覺得學影星前, 還是先學好睇星會好一點. :roll:
我都係感睇, 目視觀測是天文攝影的基礎.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 09 11月, 2004 21:54

同意!
唔識認星,可能隨時被電腦鏡欺騙,指錯位置都唔知呢! :lol: :lol: :lol:

頭像
Tarepanda
夸克星

同意

文章 Tarepanda » 週二 09 11月, 2004 22:21

Wah! 寫:自動追星功能不等於有赤道儀同樣的功能.
有GOTO的經緯儀同樣可以做到自動追星,但是長時間拍攝之下會有假極現象.而赤道儀則沒有這種問題.

你的連結中的是經緯儀,建議改買赤道儀較佳.
謝謝你提供的意見,我想我已經決定買什麼類型的望遠鏡啦
還有,只要有機會,我一定會去參加的,累積經驗,你們若有觀星活動,也可以在這裡發佈啊,不要嫌我初哥啊^^,雖然我也不小了,唉~~~
對了,內置馬達的赤道儀大約多少錢?內地的品牌質量如何?像Bosma

頭像
Tarepanda
夸克星

Re: 係啊

文章 Tarepanda » 週二 09 11月, 2004 22:29

Subaru 寫:
豆豸苗 寫:只是我覺得學影星前, 還是先學好睇星會好一點. :roll:
我都係感睇, 目視觀測是天文攝影的基礎.
Subaru,見你都有好幾支鏡啊,有的仲係自己做添
以前我連設計圖都劃好準備做架啦,但最後都沒實現
真佩服老前輩你們的^^

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 09 11月, 2004 22:42

chrislichi 寫:當然唔會係黑社會la~天文學會。
你也仲意玩gunbound?
my gunbound name is
panda999

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客