諗住買雙筒鏡

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
hihi 地
原恆星

諗住買雙筒鏡

文章 hihi 地 » 週四 21 9月, 2006 11:31

諗住買個雙筒鏡囉
大家有乜意見哩?
喺邊度買好哩?
價錢大約幾多呀?

thx thx ma
:wink:

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週四 21 9月, 2006 14:02

Looks like it's time to held the 2nd 'Bino Party' in the farm...

頭像
XR250
夸克星

Re: 諗住買雙筒鏡

文章 XR250 » 週四 21 9月, 2006 14:27

hihi 地 寫:諗住買個雙筒鏡囉
大家有乜意見哩?
喺邊度買好哩?
價錢大約幾多呀?

thx thx ma
一般睇星,都係用7x50或8x40。

你budget有幾多?
我覺得$200 -500這個價錢的7x50/8x40都差唔多,分別不大。

Afford得到,可以考慮Olympus 8x42 EXWP I,這個比較多人用。九龍生活特價時,好似$14xx。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 21 9月, 2006 14:50

XR250 寫: 一般睇星,都係用7x50或8x40。

你budget有幾多?
我覺得$200 -500這個價錢的7x50/8x40都差唔多,分別不大。

Afford得到,可以考慮Olympus 8x42 EXWP I,這個比較多人用。九龍生活特價時,好似$14xx。
如果用15x70會唔會睇一陣間就會好倦呢? 請問九龍生活係乜黎架? 專賣望遠鏡的公司嗎? Olympus 8x42 EXWP I 有d乜野長處可以賣得咁貴呢?

請問各位有近視的同好, 你地有冇遇當使用雙筒鏡而不帶眼鏡時, 看遠境卻不能對焦呢? 因為我試過某些bino, 即使調至無限遠焦但也不能看清楚成像. 只有帶著眼鏡用才可解決問題.

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週四 21 9月, 2006 15:17

Nosneb 寫:
如果用15x70會唔會睇一陣間就會好倦呢? 請問九龍生活係乜黎架? 專賣望遠鏡的公司嗎? Olympus 8x42 EXWP I 有d乜野長處可以賣得咁貴呢?

請問各位有近視的同好, 你地有冇遇當使用雙筒鏡而不帶眼鏡時, 看遠境卻不能對焦呢? 因為我試過某些bino, 即使調至無限遠焦但也不能看清楚成像. 只有帶著眼鏡用才可解決問題.
To use the 15x70 it's better to set it on a tripod or it'll be too unstable for hands to held but still it's a cheap and good bino to view deepsky objects.
I don't have the Olympus 8x42 yet I've view it many times and it's pretty good bino for low power star observation as good as for bird/insect observation too, because it's weather proof, good image quality and very handy so it's propular amount star/bird watchers, for a good bino 1,400 something isn't much too expensive indeed or you can check out those models like Zeiss or Leicas'.
Usually I won't take my glass off when using bino's so there isn't problems of anykind, moreover it'll prevent lens' contact from your eye's oil and dirt, when you get used to it you won't feel any unseay.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 21 9月, 2006 15:30

15x70如果手持,除了重以外,手持來說15x太高倍,會睇得好辛苦,放在腳架上會好D。

一般選雙筒鏡,除了成像sharp唔sharp之外,我會考慮以下幾點。
1. 口徑及倍率
2. ­重量
3. eye-relief
4. Field of view (FOV)
5. porro prism/roof prism

如果你睇過$1xxx果D日本雙筒鏡,成像明顯會sharp過幾百蚊的貨仔。
Olympus果隻除了口徑及重量剛剛好外,eye-relief又夠長,FOV又唔太差,所以比較多人用。Olympus 另多有款10x42 EXWP I,這個eyepiece係wide angle設計,雖然倍率較高,不過FOV闊了,睇落又會爽少少,相對價錢又會貴少少。

Pentax及Nikon都有幾款8x42都係1xxx-2xxx,不過效果分別不大。

Pentax以前有款 $7xx(十幾年前) 7x50 PCFIII,效果都好好。不過自從 PCF IV開始變成Made in china後,質量明顯下降了好多。現在間唔中都在旺角見到PCF V,聽聞都係無乜起色。

再名貴D果D,你問亞米巴或B哥啦........我未用過

其實如果初學或粗用,可以找日昇/巨眼,買個$2xx-3xx的8x40/7x50就已經好夠用。

九龍生活係一間在佐敦的相機鋪,位置大約在永安後面。
最後由 XR250 於 週四 21 9月, 2006 23:44 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週四 21 9月, 2006 17:24

咁8x40/7x50可以睇到乜星星呀?
同埋我想問下
日昇/巨眼喺邊呀?
thx

Hay
主序星

文章 Hay » 週四 21 9月, 2006 23:16

hihi 地 寫:咁8x40/7x50可以睇到乜星星呀?
同埋我想問下
日昇/巨眼喺邊呀?
thx

早前都有D同學仔買左D比較平o既雙筒鏡,妳可以問佢地借o黎睇睇再考慮買唔買同買乜規格。 :D :D

Hay

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 21 9月, 2006 23:59

我有位同事,也是我的師兄
據WongSir回憶,他應該是89年磨鏡班的學員
那是唯一一年不是由WongSir執教的一年,而是由他徒弟蔡坤安師傅教導
他旅遊去了 :lol:
他剛從美國訂了一款ED雙筒,是Nikon
Made in China , 口徑56mm 12倍
鏡片綠膜,很通透,重量很適合,體積不算大, 反差和銳度都不錯,但感覺色差一般
價格2800元,不知道香港有沒這款出售呢 :roll:

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週五 22 9月, 2006 00:52

廉價必選: bosma 7x50 , $2xx
強烈推介, 以此價錢, 超值至極

jnyclt
星際雲

文章 jnyclt » 週五 22 9月, 2006 00:59

如果經濟狀況允許,尼康的7*50SP應該是最好的選擇,港幣大概5000多
想找便宜的國產的應該不少,O記的不少鏡子也是在國內OEM的

dobs
夸克星

文章 dobs » 週五 22 9月, 2006 01:12

Tarepanda 寫:我有位同事,也是我的師兄
據WongSir回憶,他應該是89年磨鏡班的學員
那是唯一一年不是由WongSir執教的一年,而是由他徒弟蔡坤安師傅教導
他旅遊去了 :lol:
他剛從美國訂了一款ED雙筒,是Nikon
Made in China , 口徑56mm 12倍
鏡片綠膜,很通透,重量很適合,體積不算大, 反差和銳度都不錯,但感覺色差一般
價格2800元,不知道香港有沒這款出售呢 :roll:
The price is OK but just have no idea about the performance...... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週五 22 9月, 2006 01:16

我手震, 好需要canon is 鏡....不過勁貴..... 唉......

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 22 9月, 2006 01:29

越說越貴囉~~~ 快要破五位數字 :shock: 我都想買雙筒, budget係五字頭三位數字.

Layanata, 請問上次在農莊用的那支雙筒的牌子, 規格及價錢如何?

jnyclt
星際雲

文章 jnyclt » 週五 22 9月, 2006 09:58

手震買個架子不就行了
附加檔案

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客