高桥TGSP II极轴镜有无必要买?

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
musicworm
星際雲

高桥TGSP II极轴镜有无必要买?

文章 musicworm » 週六 14 4月, 2007 13:25

近日定购了高桥TGSP II,极轴镜有无必要买?有人说这个东西精度很不准,价格也好贵,要700多文?正在犹豫要不要买。谢谢

頭像
Subaru
夸克星

Re: 高桥TGSP II极轴镜有无必要买?

文章 Subaru » 週日 15 4月, 2007 21:42

musicworm 寫:近日定购了高桥TGSP II,极轴镜有无必要买?有人说这个东西精度很不准,价格也好贵,要700多文?正在犹豫要不要买。谢谢
有好過無, 但支極軸鏡一定要align好才可以用.

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週日 15 4月, 2007 22:52

Subaru 寫:
musicworm 寫:近日定购了高桥TGSP II,极轴镜有无必要买?有人说这个东西精度很不准,价格也好贵,要700多文?正在犹豫要不要买。谢谢
怒我直言多事, 呢個 mount 仔加唔加極軸鏡都冇相干~ 因為先天不足...

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 15 4月, 2007 23:30

opa 寫:怒我直言多事, 呢個 mount 仔加唔加極軸鏡都冇相干~ 因為先天不足...
可能我窮 :oops: , 所以就算知道有很多不足都無計, 照用.

天琴座戒子星雲M57: C5 + 0.33x reducer + SC1 TouCam raw mode, 攝於香港島市區.
圖檔

另外, 呢輯相全部用個TG-SP影, 當然, 沒有甚麼水準可言, 只係想睇吓在香港可以影成點: http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... A7&start=0

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週一 16 4月, 2007 00:36

Subaru 寫:
opa 寫:怒我直言多事, 呢個 mount 仔加唔加極軸鏡都冇相干~ 因為先天不足...
可能我窮 :oops: , 所以就算知道有很多不足都無計, 照用.

天琴座戒子星雲M57: C5 + 0.33x reducer + SC1 TouCam raw mode, 攝於香港島市區.
圖檔

另外, 呢輯相全部用個TG-SP影, 當然, 沒有甚麼水準可言, 只係想睇吓在香港可以影成點: http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... A7&start=0
乜先天不足器材嚮大師手中當然會變利器啦....

唔知高記幾時先肯正正經經出番個 Spaceboy 改良型 or 咁上下 size 既 mount, Spaceboy & Mizar AR 死埋之後完全冇後繼產品...
:(

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 16 4月, 2007 00:45

Subaru 寫:天琴座戒子星雲M57: C5 + 0.33x reducer + SC1 TouCam raw mode, 攝於香港島市區.
請問當晚的天氣如何?香港島市區都有呢個效果. 真係佩服!
最後由 Nosneb 於 週一 16 4月, 2007 01:09 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 16 4月, 2007 00:46

如果覺得TGSP的極軸鏡貴,可以自己加裝枝緣色激光代替。

ufo
主序星

文章 ufo » 週一 16 4月, 2007 10:39

Subaru 寫:
请问要怎样调整这支极轴镜呢? :?:

ufo
主序星

文章 ufo » 週一 16 4月, 2007 10:42

XR250 寫:如果覺得TGSP的極軸鏡貴,可以自己加裝枝緣色激光代替。
我也打算这样,但是不知道精度怎样 :?
等天气好了试试。

musicworm
星際雲

文章 musicworm » 週一 16 4月, 2007 12:08

不用极轴镜,用漂移法是否可行?

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週一 16 4月, 2007 13:17

用飘移法当然可行, 当然在做漂移法前, 赤道仪的架设要粗略对轴才行.

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週一 16 4月, 2007 13:24

universe24 寫:用飘移法当然可行, 当然在做漂移法前, 赤道仪的架设要粗略对轴才行.
我相信 TGSP2 做 drift 都唔易, 因為沒有微調可供使用... 一般雲台板或波頭都會在鎖緊時移位..

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週一 16 4月, 2007 13:29

由于我使用的云台板有微调的, 所以我才说可行. 并没有想到一般的在鎖緊時移位的那种...不好意思.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 16 4月, 2007 13:53

opa 寫:
Subaru 寫:

圖檔

唔知高記幾時先肯正正經經出番個 Spaceboy 改良型 or 咁上下 size 既 mount, Spaceboy & Mizar AR 死埋之後完全冇後繼產品...
p2z 算不算呢 :roll:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週一 16 4月, 2007 13:59

opa 寫:
Subaru 寫:

圖檔

我都正為此事而煩惱。我去年買了個Kenko NES,大小及重量都OK,可惜唔可以load太重的儀器,1部相機 + 1枝guide鏡就已經開始唔順。

現在可以買得到又可靠的正宗日本mount仔,除了P2-Z或GP外,似乎已經無第3個mount仔可以選,P2-Z又貴到買唔起,買得落手只餘下GP。

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客