Meade Series 5000 ED 80 APO Refractor

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
TONGKW
中子星

Meade Series 5000 ED 80 APO Refractor

文章 TONGKW » 週五 08 6月, 2007 10:26

口徑 80 mm ED 短焦折射鏡越黎越多款式,本來多數係用 2 塊鏡片,跟住有好多廠用 3 塊鏡片,呢度剛有上網 “Maxvision ED80 F6 A 型正式销售” 嘅就用3塊鏡片,剛看到巨眼嘅綱頁又話有 Meade Series 5000 ED 80 APO 短焦折射鏡 (80 mm f/6 Triplet ED refractor OTA) 現貨,訂價只係 HK$3X00。
呢的短焦折射鏡好易携帶到郊外使用,平均只有 6 磅幾重,十幾吋長,用個影相三腳架都可以裝上去,成像好銳利及幾乎無色差,今時今日有更多選擇及更平,對我們業餘天文愛好者係好消息。我舊年買咗枝 William Optics 2 塊鏡片嘅但貴好多。
http://www.grandeye.com.hk/pc%20edAPO.htm

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 08 6月, 2007 10:29

呢類"平價"3塊鏡片的折射鏡, 效果係唔係真係咁正架?
之前有人俾我睇過一支三塊鏡片的折射鏡, 效果還不如兩片式呢.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 08 6月, 2007 10:53

你係唔係講我上次試jj12667枝3-elements 80mm APO ED?
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=5801

枝80mm ED係私人研發,國內生產的ED鏡,應該唔同Meade果枝80mm ED。只係同國藉,不過唔同阿爸阿媽生。

唔計鏡筒及focusor設計,我記得光學效果其實同Celestron 80ED差不多,只係高倍方大時才輸少少。

話說上次這枝私人設計的80mm ED,為求去貨,最後lens in cell價錢只係大約半枝Celestron 80ED 價錢。

頭像
opa
夸克星

Re: Meade Series 5000 ED 80 APO Refractor

文章 opa » 週五 08 6月, 2007 11:11

TONGKW 寫:口徑 80 mm ED 短焦折射鏡越黎越多款式,本來多數係用 2 塊鏡片,跟住有好多廠用 3 塊鏡片,呢度剛有上網 “Maxvision ED80 F6 A 型正式销售” 嘅就用3塊鏡片,剛看到巨眼嘅綱頁又話有 Meade Series 5000 ED 80 APO 短焦折射鏡 (80 mm f/6 Triplet ED refractor OTA) 現貨,訂價只係 HK$3X00。
呢的短焦折射鏡好易携帶到郊外使用,平均只有 6 磅幾重,十幾吋長,用個影相三腳架都可以裝上去,成像好銳利及幾乎無色差,今時今日有更多選擇及更平,對我們業餘天文愛好者係好消息。我舊年買咗枝 William Optics 2 塊鏡片嘅但貴好多。
http://www.grandeye.com.hk/pc%20edAPO.htm
果然係好消息~ 睇落靚仔過 Celestron 果支好多, Go Go Go!! :P :P :P 等我搵晚好天同佢做個測試先..

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 08 6月, 2007 11:14

嘩,你咁快又已經入了貨? :)

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 08 6月, 2007 11:15

XR250 寫:嘩,你咁快又已經入了貨? :)
窮人 APO 鏡, 岩我麻... :oops: :oops:

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 08 6月, 2007 12:49

我地好多人都有呢的細口徑矩焦折射鏡,不如揾一日大家去農莊舉行一個”格鏡大會”。

頭像
KingArthur
夸克星

Re: Meade Series 5000 ED 80 APO Refractor

文章 KingArthur » 週五 08 6月, 2007 13:14

opa 寫:
果然係好消息~ 睇落靚仔過 Celestron 果支好多, Go Go Go!! :P :P :P 等我搵晚好天同佢做個測試先..
Waiting for your test trial, may be it will fit for next years' eclipse purpose.

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 08 6月, 2007 13:41

KingArthur 寫:
opa 寫:
Waiting for your test trial, may be it will fit for next years' eclipse purpose.
我都係今下午先收到支鏡! 多得鍾老板落住雨都親自送貨~ :D

初步感覺:

優點:

- 價錢 "大眾化"
- 外觀及完成度係我用過及見過既國產折射鏡中最好的. 扎實, 但帶一定重量.
- 無齒對焦器外觀良好但手感一般, 對焦有點阻力, 感覺像行天梯牙, 其全金屬伸長管非常扎實, 行程足有 4 吋半.
- 伸縮遮光罩行程有 4 吋, 全縮入時鏡筒很短小, 容易收藏或攜帶.
- 加膜顏色及通透感覺不錯, 不會像商業城或鴨寮街見到那種死綠色.
- 可直接相機雲台或 Vixen Dovetail 座.

缺點:

- 不帶尋星鏡.
- 沒有鏡筒環不方便調校平衡.

實際效果要留待晴天晚上作星點測試了!

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 08 6月, 2007 14:07

請問用eyepiece目視時,唔加Diagonal可唔可以對到焦?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 08 6月, 2007 14:18

XR250 寫:請問用eyepiece目視時,唔加Diagonal可唔可以對到焦?
我未試, 不過見佢條管 4 吋幾長, 應該可以直接 eyepiece 唔使加 diagonal.

大吉
原恆星

文章 大吉 » 週五 08 6月, 2007 21:21

請問這枝鏡買多少錢

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週五 08 6月, 2007 22:20

XR250 寫:你係唔係講我上次試jj12667枝3-elements 80mm APO ED?
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=5801

枝80mm ED係私人研發,國內生產的ED鏡,應該唔同Meade果枝80mm ED。只係同國藉,不過唔同阿爸阿媽生。

唔計鏡筒及focusor設計,我記得光學效果其實同Celestron 80ED差不多,只係高倍方大時才輸少少。

話說上次這枝私人設計的80mm ED,為求去貨,最後lens in cell價錢只係大約半枝Celestron 80ED 價錢。
有可能係同阿爸阿媽生都未定! :)

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週六 09 6月, 2007 16:24

邊個話冇得賣,你可以買 Maxvision 嘅 tube ring 同 finder 俾你果枝Meade Series 5000 ED 80 APO Refractor 用,大家應該同埋一條生產線。
附加檔案
80 f6 ring & finder.jpg
Maxvision 80 mm f/6 ED refractor OTA with tube rings and finder
80 f6 ring & finder.jpg (66.93 KiB) 已瀏覽 10523 次

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週六 09 6月, 2007 17:11

TONGKW 寫:邊個話冇得賣,你可以買 Maxvision 嘅 tube ring 同 finder 俾你果枝Meade Series 5000 ED 80 APO Refractor 用,大家應該同埋一條生產線。
淨係個 finder 都要八百幾, 個 tube ring 起碼三四百, 攪下攪下已經貴過我支 Borg 76 ED 好多...

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客