望遠鏡,赤道儀問題

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
頭像
tatkongau
白矮星

望遠鏡,赤道儀問題

文章 tatkongau » 週四 21 6月, 2007 21:11

大家好!!很久冇來了,有些問題想請教名前輩:
我早前買了個BOSMA的赤道儀,型號為EM-10,但我發覺LOCK死個MOUNT後,RA 和 DEC 仍好似鬆鬆地咁,即可以左右微微地動,唔知可以補救嗎?
而我在瑩記看見一枝BUSHNELL的五吋折射鏡,唔知有冇人知道該鏡的質素呢?

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 22 6月, 2007 01:01

tatkongau你好, bosma赤道儀我都有一支, 你講既問題我0個支都有.

我開過支RA睇過, 發現因為係窩齒同齒輪之間的空隙所以有呢個問題... 呢個就係平價貨同貴格貨既分別 :? 所以我都正想買番支好少少既MOUNT. :D

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週五 22 6月, 2007 09:06

想問下你個MOUNT用左幾耐,通常揹甚麼鏡!!

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 22 6月, 2007 09:57

tatkongau 寫:想問下你個MOUNT用左幾耐,通常揹甚麼鏡!!
我個mount係舊年6月買, 通常揹舊年磨鏡班的自製牛頓鏡, 支mount真係窄窄地. 小少少風成像都會震得好勁!

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週五 22 6月, 2007 23:02

Bosma em-10我都想買, 不過聽到你咁講我而家都唔知買唔買好, 買赤道議其實係唔係咩鏡都用到架, 定要睇自己支鏡幾重而去買架? 塋記有d $500左右的赤道議(全手動的) 如果用果d有冇問題? 我支鏡係bosma 折反式105d, 1365f, 我見到討論區有日升, 但要約時間先可以上去睇, 我怕上到去睇完唔買唔好意思......仲有除左深水埗塋記有得買之外, 邊到可以買到天文望遠鏡同相關裝備? 請大家指點一下 m(_ _)m

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週五 22 6月, 2007 23:47

我有你o個個mount, 你可以試下拆開個motor box, 入面有兩口鏍絲, 用來把鍋杆固定的
鬆開鏍絲, 把鍋杆排埋d, 再上回鏍絲, 咁就應該可以解決
不過個mount 實在很重, 我都想賣o左佢

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週六 23 6月, 2007 09:15

simonii 寫:我有你o個個mount, 你可以試下拆開個motor box, 入面有兩口鏍絲, 用來把鍋杆固定的
鬆開鏍絲, 把鍋杆排埋d, 再上回鏍絲, 咁就應該可以解決
不過個mount 實在很重, 我都想賣o左佢
好,今晚等我試下先!!
咁你整完後好D嗎??
仲有呢,你有冇換晒D螺絲,同埋你揹甚麼鏡?
其實計落都唔係重好多,我之前用EQ-5,
次次8粒D電,而家唔駛,都算方便左既!:P

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週六 23 6月, 2007 20:41

螺絲就冇換到, 不過之前hypertune 過個mount, 洗晒d 膠水, 換晒d雪油
backslash 情況好o左好多, 咁ge 價錢都算超值
近來都冇乜帶佢出街, 以前就揹自製鏡, 四寸折射, c8 都試過
佢好得意, 行9v 電, 不過我e+換o左佢個入電位, 用四方9v 電都得

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週六 23 6月, 2007 20:51

simonii 寫:螺絲就冇換到, 不過之前hypertune 過個mount, 洗晒d 膠水, 換晒d雪油
backslash 情況好o左好多, 咁ge 價錢都算超值
近來都冇乜帶佢出街, 以前就揹自製鏡, 四寸折射, c8 都試過
佢好得意, 行9v 電, 不過我e+換o左佢個入電位, 用四方9v 電都得
聽你咁講個心都定D,雖然係超值,但都唔想個MOUNT太過差!
等我用耐D,先至hypertune佢喇!!

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客