展示你的便携觀星設備

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週五 24 8月, 2007 17:19

再睇落去我又忍唔住要買鏡架喇....... [崩潰]

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週五 24 8月, 2007 17:23

timo 寫:再睇落去我又忍唔住要買鏡架喇....... [崩潰]
買支折射玩 [笑裡藏刀]

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週五 24 8月, 2007 17:28

DTS-ES 寫: 買支折射玩 [笑裡藏刀]
見到你嗰枝 C 仔都幾吸引, 唔知效果如何呢?? 就黎好天喇, 你都可以試吓佢嘅戰鬥力喇.... [XD]

p.s. 不過一諗起要揾 高人 就頭痛.... [冷汗直流]

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 24 8月, 2007 17:31

DTS-ES 寫:我都想改短腳,長腳架上小巴很不方便。 [印堂黑黑]
但短腳配折射鏡更加不方便。看天頂附近,要蹲(趴)到地上睇。對極都唔係好方便,尤其去高緯度地方。

用短腳,成日都有機會親吻大地。

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週五 24 8月, 2007 17:33

timo 寫:
見到你嗰枝 C 仔都幾吸引, 唔知效果如何呢?? 就黎好天喇, 你都可以試吓佢嘅戰鬥力喇.... [XD]

p.s. 不過一諗起要揾 高人 就頭痛.... [冷汗直流]
昨晚試過了
短焦鏡中物超所值
[讚美主]

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週五 24 8月, 2007 17:36

XR250 寫:
DTS-ES 寫:我都想改短腳,長腳架上小巴很不方便。 [印堂黑黑]
但短腳配折射鏡更加不方便。看天頂附近,要蹲(趴)到地上睇。對極都唔係好方便,尤其去高緯度地方。

但我唔高大威猛 [淒涼]
第二拍攝為主,要提高機動力。

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 24 8月, 2007 18:19

DTS-ES 寫:
timo 寫:

昨晚試過了
短焦鏡中物超所值
[讚美主]
-----------------

注意呢枝短焦折射鏡 Celestron 80 mm 口徑,焦比f/5,因為唔用ED鏡片會有色差(影像邊緣有紫色嘅”烘”,睇光星如天狼及織女等尤甚,深空天體則没有),如果睇或拍攝某的野時色差嚴重可試下裝回鏡筒前面果個膠蓋,但取走中間嘅細蓋,咁用會將枝鏡變為大約 40 mm 口徑而焦比 f/10,色差就會幾乎冇。

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週五 24 8月, 2007 18:46

XR250 寫:其實vixen 60S build-in在鏡身上的微調,比K-mount還好用。只係一枝60s加一個腳架就用到。

我枝60S,大約係1990買的,齌鏡一枝當時好似$1400。
60S已經停產,現在好像還有vixen 70s,詳細可以問下LT。

大陸有老翻60s/70s/80s....都係build-in微調。不過微調的造功及手感如何,真係一個"迷"。
老翻60s?!PM 条link过来睇睇...。

我买支60S完全系想用来做目视guiding用,因为以前CCD未有今时近日那么流行...
再讲,支镜都几好ga,同我去过好多地方,个光轴到今日都无走到。

layanata用个mount我都有个。

大吉
原恆星

文章 大吉 » 週五 24 8月, 2007 19:04

c6加(千秋架)
附加檔案

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週五 24 8月, 2007 19:42

TONGKW 寫:-----------------

注意呢枝短焦折射鏡 Celestron 80 mm 口徑,焦比f/5,因為唔用ED鏡片會有色差(影像邊緣有紫色嘅”烘”,睇光星如天狼及織女等尤甚,深空天體則没有),如果睇或拍攝某的野時色差嚴重可試下裝回鏡筒前面果個膠蓋,但取走中間嘅細蓋,咁用會將枝鏡變為大約 40 mm 口徑而焦比 f/10,色差就會幾乎冇。
這當然無ED鏡片咁好,但只觀察dso多,唔好毒我。 [擦擦汗]
拍攝有apo鏡頭就夠了。
除天文鏡
也玩這樣的鏡,睇刻度有紫邊。
[茶]
附加檔案
最後由 DTS-ES 於 週五 24 8月, 2007 20:48 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週五 24 8月, 2007 20:25

XR250 寫:

扮趴地熊囉! :)

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週五 24 8月, 2007 20:30

jj12667 寫:
XR250 寫:

扮趴地熊囉! :)
挖戰壕睇 [我不依]

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週五 24 8月, 2007 20:31

XR250 寫:其實vixen 60S build-in在鏡身上的微調,比K-mount還好用。只係一枝60s加一個腳架就用到。

我枝60S,大約係1990買的,齌鏡一枝當時好似$1400。
60S已經停產,現在好像還有vixen 70s,詳細可以問下LT。

大陸有老翻60s/70s/80s....都係build-in微調。不過微調的造功及手感如何,真係一個"迷"。
你買枝天狼响尾蛇返嚟試吓就知啦!

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週五 24 8月, 2007 20:39

XR250 寫:GA-4真係vixen另一樣偉大的發明。

但GA-4一定要用0.965"的版本,我原本有齊1.25"及0.965"的版本。

當初用0.965" GA-3配OR 9mm,因為目鏡ER的問題,guide星時有點倦。所以買了1.25" GA-4配LV/ED 等long ER的eyepiece,點知個成個setup重了一倍有多!!!!!!

我個0.965" GA-4在某某手上,快D比返我啦。:) 最多我請你食餐勁 :) :) :) 快D比返我啦 :) 快D比返我啦 :) 快D比返我啦 :)
你話我係咪?都唔記得咗有件咁嘅事,自從人哋唔要之后都唔記得擺咗去邊處?揾下先....,不過好似係GA-3唔係GA-4喎! :?:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 24 8月, 2007 22:53

To universe24,$490人仔的老翻。

http://www.astron.sh.cn/cgi-bin/topic.c ... 109&show=0

To jj12667,我已經有2枝Vixen 60s及Vixen 60L,重買? 真係錢多咩?

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客