展示你的便携觀星設備

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
syyuen168
夸克星

赤道儀

文章 syyuen168 » 週五 24 8月, 2007 11:01

請問TONGKW用什麼赤道儀的? 看來很portable及handy. 最重可載重多少?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 24 8月, 2007 11:34

syyuen168是指白色那個赤道儀嗎?TONGKW及我都有這個 Kenko NES,載重大約同Vixen GP同級,實際使用後,我覺得舊款vixen GP的強度,精度及載重會比NES好少少。台灣有NES的強化版,精度比Vixen GP還要好。

上次出埠,我都係帶NES去,全套NES,再加vixen 60s,4架相機及8枝鏡頭,以及一星期的衣服及日用品,上飛機剛剛超少少重(唔洗補錢)。其中一半鏡頭及相機,我hand carry上飛機。
附加檔案
Tripod從智通訂回來的短腳,超輕但唔係好穩。

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週五 24 8月, 2007 11:58

XR250的setup几乎和我的一样呢!只是我的赤道仪是P2...:P
请问那相机是F2或F3?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 24 8月, 2007 12:18

FM2,1988年買的,19年啦,一直用到現在,性能依然良好。
當年黑機$2500,白機$2300。

F2, 一直係我想買的nikon機,不過到現在都無機會擁有。
當年Kin*****ur這些要求高的天文人,日日載住架大F/F2AS在尖沙咀及旺角行來行去。有型過LV/Panda/Guuci手袋。
我買FM2時,一架F2AS,90%新的要$6xxx,全新F3HP又係$6xxx,全新F4都只不過係$120000。

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週五 24 8月, 2007 13:27

哦,原来是FM2。由照片的角度来看,真的有F2的feel。

如果说到纯粹观测,有时我就只这样的setup。
附加檔案

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 24 8月, 2007 13:32

universe24 寫:哦,原来是FM2。由照片的角度来看,真的有F2的feel。

如果说到纯粹观测,有时我就只这样的setup。

好似人人手上都有支 Vixen 呢隻 60mm guiding scope!

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 24 8月, 2007 13:38

其實vixen 60S build-in在鏡身上的微調,比K-mount還好用。只係一枝60s加一個腳架就用到。

我枝60S,大約係1990買的,齌鏡一枝當時好似$1400。
60S已經停產,現在好像還有vixen 70s,詳細可以問下LT。

大陸有老翻60s/70s/80s....都係build-in微調。不過微調的造功及手感如何,真係一個"迷"。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 24 8月, 2007 13:56

opa 寫: 好似人人手上都有支 Vixen 呢隻 60mm guiding scope!
好野自然多人收藏,唔止你,我記得A/45都有。

殺雞焉用牛刀,我覺得guide鏡唔洗下下都用到FS60C。枝60S有徵調,唔洗另外找guide mount, 升至枝鏡鬼咁高,增加個mount的負荷。

其實這亦是我的第一枝望遠鏡,我買佢的原因,係因為除了vixen 60s以外,我買唔起香港有得賣的任何一枝望遠鏡。當年$1400已經係cheap中之cheap的望遠鏡。

以前入門真係好貴。

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 24 8月, 2007 13:59

XR250 寫:其實vixen 60S build-in在鏡身上的微調,比K-mount還好用。只係一枝60s加一個腳架就用到。

我枝60S,大約係1990買的,齌鏡一枝當時好似$1400。
60S已經停產,現在好像還有vixen 70s,詳細可以問下LT。

大陸有老翻60s/70s/80s....都係build-in微調。不過微調的造功及手感如何,真係一個"迷"。
Guide mount 邊有佢咁方便, 兩軸微調有回壓 damping! 好采我前年去日本都見到支九成新中古貨, 大約 600 幾港銀. 我覺得好抵, 一手就立左佢.. :) 今次去內蒙都有用佢.
最後由 opa 於 週五 24 8月, 2007 14:12 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週五 24 8月, 2007 14:09

Good choice!
Too bad I don't have any visual gears to show here.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 24 8月, 2007 14:15

我去年都坐在電腦前遊了去日本,多買了枝九成新中古貨,不過係60mm口徑900mm版本,vixen 60L,加埋運費大約$9xx,一樣係build-in 徵調。 :)

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 24 8月, 2007 14:22

XR250 寫:我去年都坐在電腦前遊了去日本,多買了枝九成新中古貨,不過係60mm口徑900mm版本,vixen 60L,加埋運費大約$9xx,一樣係build-in 徵調。 :)
Vixen 間中都會出唔少好野, GA-4 同 60mm guide 鏡都冇乜對手!

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 24 8月, 2007 14:39

GA-4真係vixen另一樣偉大的發明。

但GA-4一定要用0.965"的版本,我原本有齊1.25"及0.965"的版本。

當初用0.965" GA-3配OR 9mm,因為目鏡ER的問題,guide星時有點倦。所以買了1.25" GA-4配LV/ED 等long ER的eyepiece,點知個成個setup重了一倍有多!!!!!!

我個0.965" GA-4在某某手上,快D比返我啦。:) 最多我請你食餐勁 :) :) :) 快D比返我啦 :) 快D比返我啦 :) 快D比返我啦 :)

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週五 24 8月, 2007 14:50

我的輕便觀星工具, 約二十磅. 拎住踩單車上路.

Celestron C90Mak, LN Mount, 鴨記相機腳架.
附加檔案

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週五 24 8月, 2007 17:17

XR250 寫:syyuen168是指白色那個赤道儀嗎?TONGKW及我都有這個 Kenko NES,載重大約同Vixen GP同級,實際使用後,我覺得舊款vixen GP的強度,精度及載重會比NES好少少。台灣有NES的強化版,精度比Vixen GP還要好。

上次出埠,我都係帶NES去,全套NES,再加vixen 60s,4架相機及8枝鏡頭,以及一星期的衣服及日用品,上飛機剛剛超少少重(唔洗補錢)。其中一半鏡頭及相機,我hand carry上飛機。
我都想改短腳,長腳架上小巴很不方便。 [印堂黑黑]

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客