由《竭息》至《遊人》

回覆文章
頭像
HOCKCHO
原恆星

由《竭息》至《遊人》

文章 HOCKCHO » 週六 10 4月, 2010 16:15

由《竭息》至《遊人》
人生...高處未算高...短暫的竭息...為攀更高...走更長遠的路...
圖檔
#02《高級閱讀》
最高級的閱讀…由山頂開始…
圖檔
#03《閒情》
圖檔
#04《高峰會議》
三人高峰會議
圖檔
#05《師兄出馬1》
圖檔
#06《師兄出馬2》
圖檔
#07《過氣火山1》
圖檔
#08《過氣火山2》
圖檔
#09《君子之門》
圖檔
#10《秋光》
圖檔
#11《遊人》
圖檔

+2
#12《天空塔遠景1》
圖檔
#13《天空塔遠景2》
圖檔

頭像
HOCKCHO
原恆星

文章 HOCKCHO » 週日 11 4月, 2010 13:13

咋日光唔靚,唔緊要,可以走位遷就,今早利用晨光從對岸影幾張,唔同睇法。
呢次都仲未有搞到要「等靚光、等雲到、等帆過、等旗飄.....」都係隨手拍,唔成敬意!
《海鷗飛處01》
圖檔
《海鷗飛處02》
我原意是準備拍攝海港,牠從我頭頂天空飛過、遜間降落在街燈上,我亦順手舉機把牠拍下。
謝謝觀賞。
圖檔
《海鷗飛處03》
圖檔

頭像
HOCKCHO
原恆星

文章 HOCKCHO » 週日 11 4月, 2010 18:12

咋日的光不靚,不緊要,可以走位遷就,今早利用晨光從對岸影幾張,不同看法。
隨手所拍,純粹分享風景,不成敬意!多謝各位欣賞。
《天空塔遠景》
#03↓
圖檔
#04↓
圖檔
#05↓
圖檔
#06↓
圖檔
#07↓
圖檔
#08↓
圖檔
#09↓
圖檔
#10↓
圖檔
#11↓
圖檔
#12↓
圖檔
#13↓
圖檔
#14↓
圖檔

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 11 4月, 2010 18:31

這裏是哪里?
這麼藍的天
看星星一定很棒

頭像
HOCKCHO
原恆星

文章 HOCKCHO » 週一 12 4月, 2010 08:20

《Devonport》NZ
若來到Devonport,喜歡攝影的話,整個地區足可令攝影者樂而忘返。
即使帶一個盲人到Devonport觀光,祇要給他一部傻瓜相機,就憑感覺拍攝亦可滿載而歸…
Devonport這小區,充滿假日情懷,攝影者到紐西蘭而未到Devonport,是一大損失。
透過電影的效應,近日來到Devonport的各國遊人也漸多,路邊咖啡椅上,時見衣冠楚楚而面容繃緊者,
那與Devonport格格不入的情節,看似在拍教父續集的場景,其實那是外國來的大哥還未把心境調適過來。
假若你回到現實世界,得當心,因為你已受過Devonport洗禮!
圖檔
圖檔
圖檔

頭像
PeterPeter
夸克星

Re: 由《竭息》至《遊人》

文章 PeterPeter » 週一 12 4月, 2010 09:31

HOCKCHO 寫:#05《師兄出馬1》
圖檔
下次唔洗等老外師兄出馬,不如由HOCKCHO兄你在這美麗的山丘上影返D星夜風景相回來,
等我們這班活在有嚴重光污染的香港星友可以欣賞(流口水)一下 :)

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 12 4月, 2010 09:55

香港不只光污染嚴重, 空氣己嚴重污染, 水及食物都唔見得好得去邊道. 活在人間地獄. [吐血2] [吐血1]

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週一 12 4月, 2010 10:39

syyuen168 寫:香港不只光污染嚴重, 空氣己嚴重污染, 水及食物都唔見得好得去邊道. 活在人間地獄. [吐血2] [吐血1]
係呀,活在無乜日子可以睇星的香港,對於星民說等於活在地獄. :(
係咪係要幻想一下日後失業或退休之時,會去那一個觀星天堂好呢 :D

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 12 4月, 2010 10:57

Peterpeter 所言甚是. 香港只係一個有經濟價值ga社會. 其他的都唔重要 [吐血2] [吐血1]
PeterPeter 寫:
syyuen168 寫:香港不只光污染嚴重, 空氣己嚴重污染, 水及食物都唔見得好得去邊道. 活在人間地獄. [吐血2] [吐血1]
係呀,活在無乜日子可以睇星的香港,對於星民說等於活在地獄. :(
係咪係要幻想一下日後失業或退休之時,會去那一個觀星天堂好呢 :D

頭像
HOCKCHO
原恆星

文章 HOCKCHO » 週一 12 4月, 2010 13:18

PeterPeter 寫:下次唔洗等老外師兄出馬,不如由HOCKCHO兄你在這美麗的山丘上影返D星夜風景相回來,
等我們這班活在有嚴重光污染的香港星友可以欣賞(流口水)一下 :)
多謝各位大師兄欣賞。
我就係平日入來呢度(論壇)睇星星圖片,睇到我目瞪口呆,大開眼界!睇下睇下變左自己入來呢度貼風景圖。
PeterPeter你收徒弟的話,日後有機會,我都會試試拍星夜風景。
我現在拍月亮都未拍得靚。
最近拍了多少風景圖,貼上來大家分享下,希望大家喜歡,睇到心曠神怡、萬事勝意(好似汽水廣告咁)。 :D

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週一 12 4月, 2010 14:19

HOCKCHO 寫:..........日後有機會,我都會試試拍星夜風景..........
我只係一個星界的小小新丁一名,沒有資格教人影相的. :oops:
我都想有機會到這裡,澳洲或紐西蘭影星,但一想到機票+住宿+交通$就會...... :?
係呢,你是在這個美麗天堂工作還是讀書呢? 怎樣也是今人十分羨慕的.
你用的是甚麼鏡頭和光圈,出的風景相好sharp咁喎.
如果你冇追星用的器材(赤道儀彧攝星儀)的話,可以用固定攝影方法
(把相機固定於腳架上,用廣角鏡或超廣角鏡向住個天空,以30秒或1分鐘作長時間曝光. 最好以大片天空為主,及影埋小部份地景作襯托)
來試試捕捉這邊的美麗夜空. 到時記得貼相過來喔 :)

頭像
HOCKCHO
原恆星

文章 HOCKCHO » 週一 12 4月, 2010 19:03

Peter客氣!客氣!
我在紐西蘭一半是工作,一半是陪太子讀書。(哈哈!我講真架。)
那日我用d700,帶有4支鏡去Devonport :16魚眼、70-200、24-70、20mm。
Sharp就唔算,因為我懶惰又求其,有貨交就算。
你講的那種基本情況我知悉(多謝熱心),祇是未有天文論壇班師兄咁厲害,有時令我睇到拍案叫絕!
有機會來開紐西蘭時,一齊飲杯咖啡四處走走。

我剛剛整理好幾張圖,當日影的,大家分享、粗粗地幾求其,不成敬意。

《Devonport》P2

#01↓活潑小孩
這個活潑的小孩,從小徑爬到山頂玩耍,才冒出頭,即被拍攝入鏡。
圖檔
#02↓車頂講家事
我以車頭蓋作拍攝台,兩個玻里尼西亞島民泊車在我身後,坐在車頂講家事,又被拍攝入鏡。
圖檔
#03↓思念
他獨自默默立於山頂良久,似在看遠處帆船、又似在思念遠方的人。
圖檔
#04↓小睡
晨光下、草地上小睡,晨運客正享受寧靜的大自然。
圖檔
#05↓晨運客
晨運客跑到山頂瀏狗
圖檔
#06↓遠眺大橋
山頂遠眺海港大橋 1
圖檔
#07↓遠眺大橋
山頂遠眺海港大橋 2
圖檔
#08↓向世界揮手
山頂遠眺奧克蘭海港 (作者向世界揮手)
圖檔
#09↓睡火山 1
山頂遠眺RANGITOTO 睡火山 1
圖檔
#10↓睡火山 2
山頂遠眺RANGITOTO 睡火山 2
圖檔
#11↓鎮關炮
昔日鎮關之炮…還有地下室…
圖檔
#12↓自得其樂
小孩自得其樂,他邊在享受垂釣、邊在享受零食,不知在想甚麼,卻從心內笑出來。
圖檔

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客