澳洲16歲少女成功獨駕帆船航行全世界

回覆文章
BossKwan
中子星

澳洲16歲少女成功獨駕帆船航行全世界

文章 BossKwan » 週六 15 5月, 2010 19:29

澳洲十六歲少女沃森完成獨自駕駛帆船,不停站環繞地球航行的壯舉。經過七個月、二百一十日海上之旅後,沃森的粉紅色帆船本港時間中午,在支持者的船隊護送下,駛往悉尼 港,並在歌劇院登岸,與家人擁抱,總理陸克文等過千名獲支持者到場迎接,不少人都著上粉紅色衫及揮動粉紅色旗幟。三日後就十七歲的沃森說,自己只是一個相信夢想的普通女孩,不明白年青人的人,都不相信她有這個能力,但她證明自己做得到。

沃森去年十月十八日開始,自己一人駕駛粉紅色、長十米的帆船,由悉尼出發,首先橫越南 太平洋,駛過赤道,再向南航行,經過南美洲最南端的合恩角,其後橫越大西洋經過南非,再經印度 洋,繞過澳洲南部回到悉尼。
航行環遊地球,自由自在,相信是很多成年人的夢想。
很難想像一位少女可以"個人完成" 連成人也不易完成的壯舉....

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週六 15 5月, 2010 19:36

陰公!

歐洲好似有個女仔都想咁做,

但因為佢唔夠十八歲,

唔比佢出海呀!

這樣,好似澳洲政府夠大膽了! :D

關生,我地幾時可以一起出海玩下?就附近的小島都可以的。

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週六 15 5月, 2010 19:58

bingsze 寫:陰公!

歐洲好似有個女仔都想咁做,

但因為佢唔夠十八歲,

唔比佢出海呀!

這樣,好似澳洲政府夠大膽了! :D

關生,我地幾時可以一起出海玩下?就附近的小島都可以的。
:lol: :lol:
bingsze sir,
有趣一問: 如果你個女十六七時突然向你說 "爹地,我想個人航海環遊世界" 你會有何反應.... :D

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週六 15 5月, 2010 22:10

睇情況!

如果佢從來未玩過船,就唔得囉!

:D :D :D

十十軒
主序星

文章 十十軒 » 週六 15 5月, 2010 23:46

呢度有同好都玩船嗎?

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週三 19 5月, 2010 15:20

十十軒 寫:呢度有同好都玩船嗎?
我完全唔識,不過都鍾意坐遊艇,更喜歡坐豪華郵輪,不過冇水.... :D

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週三 19 5月, 2010 16:06

依! 點解冇男士出聲! :lol: :lol:

She sailed around the world solo and unassisted, so brave! Great girl!
That raised many doubts and arguments.

呢位澳洲少女真夠勇氣,更配服她父母。
她個人完成全航程,但引起許多争論話唔算 unassisted ,我相信冇人禁愚蠢唔用儀器和先進通訊來協助,但她個人能 handle 所有問題都唔簡單... :D

http://www.couriermail.com.au/spike/jessica-watson

頭像
ally
原恆星

文章 ally » 週三 19 5月, 2010 16:39

我有玩船仔ar....

William Wong
星際雲

文章 William Wong » 週三 19 5月, 2010 23:28

BossKwan 寫:依! 點解冇男士出聲! :lol: :lol:

She sailed around the world solo and unassisted, so brave! Great girl!
That raised many doubts and arguments.

她個人完成全航程,但引起許多争論話唔算 unassisted ,我相信冇人禁愚蠢唔用儀器和先進通訊來協助,但她個人能 handle 所有問題都唔簡單... :D

http://www.couriermail.com.au/spike/jessica-watson
如果玩Vendee Globe呢個single-handed不停站環球大賽,就一定要unassisted!無weather forcast、無GPS、無Radio(除左退出比賽、求救),爛船斷mast都要自己搞!真正Seamanship表現!

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 20 5月, 2010 15:26

ally 寫:我有玩船仔ar....
依! 係咩船仔? :D

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 20 5月, 2010 15:52

William Wong 寫:
BossKwan 寫:依! 點解冇男士出聲! :lol: :lol:

如果玩Vendee Globe呢個single-handed不停站環球大賽,就一定要unassisted!無weather forcast、無GPS、無Radio(除左退出比賽、求救),爛船斷mast都要自己搞!真正Seamanship表現!
Thanks to William for telling me this good term "Seamanship", I just learned a little, it is an art of handling a boat or ship, even an experienced sailor has to keep learning in his lifetime.

無weather forcast、無GPS、無Radio, 禁就真係幾高難度(兼幾陰功! 有d 賭命.)
用番最原始航海技術,相信極少數人敢玩這遊戲.... :lol: :lol:

頭像
ally
原恆星

文章 ally » 週四 20 5月, 2010 17:36

those dinghies in water sports center.. I wish to hop on a yacht and have a few weeks journey to be a crew, i miss the chance when i was working holiday in Australia.

just think without the help of GPS, weather forecast... to go on this expedition is kind of adventure.... if anything happens ,just call radio for help

the worst thing could happen is the possibility of injuring those who come to rescue you

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客