高美古行程總結

syyuen168
夸克星

高美古行程總結

文章 syyuen168 » 週日 16 5月, 2010 16:54

三晚都通頂. 媽呀! 真係辛苦到死但又玩得好開心. 首先要感謝是李台長的接待和安排. 讓小弟及一眾發燒友有幸參觀2.4米的telescope with constant temperature and humidity. 第一晚等到三點半天全開. 首次人生見到银河真係银白色. Temperature 大概只有 3 到 5度. 濕度 60 – 70 左右. 五點多就天開始亮. 沒影到相.

第二晚大情天, 從八點影到天亮. 百分之95時間冇雲. 大概只有 3 到 5度. 冇風. 濕度 60 – 70 左右. 影咗好多個 objects, un-guide and auto-guide都有.

第三晚有百分之50時間有雲. 但都能 auto-guide二個 objects. 風大, 天亮前很冷, 大概只有 1 到 2度.

E+好累, 先睡一吓.

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 16 5月, 2010 17:12

天空靚到丫 , 真有點 " 消化不良 " 滯的感覺 ! [爽]

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 16 5月, 2010 21:59

你地帶咁多架餐
的海關沒留難你地咩
? :twisted:

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週一 17 5月, 2010 08:31

Tarepanda 寫:你地帶咁多架餐
的海關沒留難你地咩
Dear mr. Panda,

I don't know .........but last time when we went through the custom ariving Kumming airport they just diidn't bother to give us any inspection at all. We just walked pass. No X-ray, no questions...no nothing.

Beast regards
Chan Yuk Lun

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週一 17 5月, 2010 08:45

anyone 寫:天空靚到丫 , 真有點 " 消化不良 " 滯的感覺 ! [爽]
Dear Mr. One,

Congratulation !!

Starry starry nights.

Best regards

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 17 5月, 2010 10:35

的海關沒留難你地咩

冇呀,照一般程序檢查,只是有麗江回程時,機場內的檢查人員,對支平衡鎚桿有點疑惑,問了用途就放行了。 :)

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 17 5月, 2010 10:38

Chanlunlun 寫:
anyone 寫:天空靚到丫 , 真有點 " 消化不良 " 滯的感覺 ! [爽]
Dear Mr. One,

Congratulation !!

Starry starry nights.

Best regards
非常感謝 MIrrr God 你給予我地很多有用的資料。 [跪拜禮]

czm97176
紅巨星

文章 czm97176 » 週一 17 5月, 2010 14:42

I want go toooo ><

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 19 5月, 2010 16:55

消化不良就冇所謂啦,可以回家慢慢編輯的相都唔遲.
只是適應唔到大范圍的晴天甚至萬里無雲的晴天,夜空中每一角落盡是拍攝的提材.
就是要想想影邊個先好呢,影長焦或是影短焦先好呢,影固定或是影追蹤先好呢... [苦惱的煙狂]
的海關沒留難你地咩 ?
帶咗兩個大容量鋰電池過海關,冇人查冇人問喎 :)

頭像
StevenTam
紅巨星

文章 StevenTam » 週四 20 5月, 2010 11:50

想請問大家在高古美時用肉眼直接看到的星空是怎樣的,有相類近的照片可供參考嗎?

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 20 5月, 2010 11:58

StevenTam 寫:想請問大家在高古美時用肉眼直接看到的星空是怎樣的,有相類近的照片可供參考嗎?

其實好難形容的,需要親身體會一下。
大約這樣子啦,加上天頂輕易看到六等星。
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=19301

頭像
StevenTam
紅巨星

文章 StevenTam » 週四 20 5月, 2010 12:07

輕易看到六等星,真想親身去一次.
大致有了一個概念了, 謝謝 :D

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 20 5月, 2010 12:16

StevenTam 寫:輕易看到六等星,真想親身去一次.
高美古天氣已轉入雨季了,最快都要等到十月,不過到時都幾凍。 [冷吱吱]

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週四 20 5月, 2010 13:44

anyone 寫:
StevenTam 寫:輕易看到六等星,真想親身去一次.
高美古天氣已轉入雨季了,最快都要等到十月,不過到時都幾凍。 [冷吱吱]
到時應該唔係都幾凍,而係好鬼凍就真.
如入寒冬,在零下十幾度的户外影星影過通宵達旦的話,要帶備的東西會是多得及重得不敢想像了. [冷汗直流] 寄艙行李超重就一定要預咗添啦. [壓力]

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週日 23 5月, 2010 14:13

Just curious to ask: how much it costed for the total trip there?

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客