陽光海陵島一日遊(多圖)

回覆文章
頭像
cori
中子星

陽光海陵島一日遊(多圖)

文章 cori » 週二 03 5月, 2011 21:00

早排論壇講開陽光海陵島觀星問題, 早2日有朋友車我去陽光海陵島食海鮮, 從珠海拱北出發, 沿西部沿海高速大約2小時15分車程就到 :D , 路況不錯, 去片......
附加檔案
唔好以為去左順德碧x園, 呢到係海陵島向海住宅區, 好多海景樓等你買。
入島後的環島公路
入島前的收費站, 一般小車收8元, 出入都要比:(
進入海陵島的跨海公路
西部沿海高速(RMB85)
最後由 cori 於 週二 03 5月, 2011 21:11 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週二 03 5月, 2011 21:05

續......
附加檔案
一地海星
海味街
好多海鮮食...但價錢一d都唔平, 同澳門酒樓食差不多:(
好多酒店...
靚靚海難

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週二 03 5月, 2011 21:09

由於時間關係, 只係去左島的西面, 未有時間發掘理想的觀星點, 但就所到的地方都是旅遊熱點, 估計光害不會太弱, 南面向海方面應該唔錯。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 03 5月, 2011 21:25

謝謝分享。
合適喜歡游泳,吃海鮮嘅 Bingsze sir ! :D

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週二 03 5月, 2011 21:35

cori 寫:由於時間關係, 只係去左島的西面, 未有時間發掘理想的觀星點, 但就所到的地方都是旅遊熱點, 估計光害不會太弱, 南面向海方面應該唔錯。
冇發掘到觀星點,太浪費啦 :x
不過都好多謝你的資料. :)

有冇住宿資料提供呀?

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週二 03 5月, 2011 22:28

PeterPeter 寫:
cori 寫:由於時間關係, 只係去左島的西面, 未有時間發掘理想的觀星點, 但就所到的地方都是旅遊熱點, 估計光害不會太弱, 南面向海方面應該唔錯。

有冇住宿資料提供呀?
冇辦法, 其實個島都唔細, 要行完要較多時間, 我地旁晚要趕回珠海, 所以冇去島的另一邊, 由於所到的地方觀星環境不太理想, 只隨便問了一两間約2星酒店, 淡季約百幾蚊一晚, 有時間的話我都想去住一两日, 話晒有陽光與海灘, 萬一觀星唔成(天氣變化大)都有其它野玩 :D

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 04 5月, 2011 08:32

cori 寫:

有冇住宿資料提供呀?
冇辦法, 其實個島都唔細, 要行完要較多時間, 我地旁晚要趕回珠海, 所以冇去島的另一邊, 由於所到的地方觀星環境不太理想, 只隨便問了一两間約2星酒店, 淡季約百幾蚊一晚, 有時間的話我都想去住一两日, 話晒有陽光與海灘, 萬一觀星唔成(天氣變化大)都有其它野玩 :D
謝謝.
如果這些酒店可以電話預約就好了.

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 04 5月, 2011 08:57

cori 寫:

有冇住宿資料提供呀?
謝謝.
如果這些酒店可以電話預約就好了.
我有一間海灘附近酒店(約2星)的電話, 但要今晚先比到你。

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客