煎魚灣謍地@2011年5月10日

回覆文章
頭像
PeterPeter
夸克星

煎魚灣謍地@2011年5月10日

文章 PeterPeter » 週二 10 5月, 2011 23:24

初次遊經此地,發現這個地方及其視野唔錯.
可以扎營,可燒烤,地方又大. :)
附加檔案

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 11 5月, 2011 00:16

唔知觀星如何呢?

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 11 5月, 2011 00:41

Tarepanda 寫:唔知觀星如何呢?
咁就要試完狗嶺涌再去試這個地方吧 :wink:

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週三 11 5月, 2011 10:03

左邊係石壁同梅窩,後面係大澳同澳門,只有正南水平有小小位,唔好期望太高,重要行餐死至嚟得到,睇落我響長沙應該可以舒服啲.

kai
白矮星

文章 kai » 週三 11 5月, 2011 10:18

KingArthur 寫:左邊係石壁同梅窩,後面係大澳同澳門,只有正南水平有小小位,唔好期望太高,重要行餐死至嚟得到,睇落我響長沙應該可以舒服啲.
X2 引証了.....
記得十年前已經係咁,記得個次都好辛苦 ^^

kai
白矮星

文章 kai » 週三 11 5月, 2011 10:20

不過如果唔帶野享受下行下了解下都好既 ^^

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 11 5月, 2011 10:58

KingArthur 寫:左邊係石壁同梅窩,後面係大澳同澳門,只有正南水平有小小位,唔好期望太高,重要行餐死至嚟得到,睇落我響長沙應該可以舒服啲.
KingArthur 兄,
你在長沙觀察嗎?但長沙在大路邊,光害可以嗎?

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 11 5月, 2011 22:33

這個好地方是長沙的那一處? [完美計劃]
從外面入來長沙的星友,應該在那裡落車呢?

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週四 12 5月, 2011 01:25

其實嶼南的貝澳,長沙和塘福都有向南的水平視界可以拍懾南天星空,只是飛機和船都會做成很大滋擾,但若能有像作年夏季的高清大氣是仍有作為的.
長沙可以set鏡的地方其實不算多,但可以考慮上下灘之間的觀景亭,視點較高也可避開村狗.
塘福村可以在嶼南路下車後向海方向看到停車塲後一片癈田後的公廁外的一間小廟邊會有小片可以使用的地方,但現況有否改變我也不太肯定因沒到此地頗久,但肯定唔駛好似水口咁行咁耐而且有公廁會方便方便,當然咁近馬路背景光就一定差過水口.

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週四 12 5月, 2011 09:04

KingArthur 寫:其實嶼南的貝澳,長沙和塘福都有向南的水平視界可以拍懾南天星空,只是飛機和船都會做成很大滋擾,但若能有像作年夏季的高清大氣是仍有作為的.
長沙可以set鏡的地方其實不算多,但可以考慮上下灘之間的觀景亭,視點較高也可避開村狗.
塘福村可以在嶼南路下車後向海方向看到停車塲後一片癈田後的公廁外的一間小廟邊會有小片可以使用的地方,但現況有否改變我也不太肯定因沒到此地頗久,但肯定唔駛好似水口咁行咁耐而且有公廁會方便方便,當然咁近馬路背景光就一定差過水口.
KingArthur兄,小弟唔熟路,請問這個長沙上下灘之間的觀景亭是如何前往的?
可否在地圖上標示一下? (太煩 :oops: )

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週四 12 5月, 2011 15:17

坐東涌11號23號,或梅窩1號2號,在長沙上灘站落車,落一段路到海灘右轉幾分鐘就會見到個亭同有條好小嘅小路響樹林右邊,行入去就可以.
注意:要影相就要用高腳,因為亭嘅圍欄都幾高,同埋個亭頂會限制左高角視界.
附加檔案

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週四 12 5月, 2011 21:29

KingArthur 寫:坐東涌11號23號,或梅窩1號2號,在長沙上灘站落車,落一段路到海灘右轉幾分鐘就會見到個亭同有條好小嘅小路響樹林右邊,行入去就可以.
注意:要影相就要用高腳,因為亭嘅圍欄都幾高,同埋個亭頂會限制左高角視界.
好多謝師兄的耐心指導啊,找天去見識一下 :D

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客