請教:意大利五天遊

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 10 10月, 2011 13:04

marco1415 寫:
anyone 寫:
XR250 寫:你講的每個地方,我都stay過3-5日。
1. Venice得荃灣咁大,外島唔去的話,行得快預半日至一日。一早到黃昏就走。
2. Milan以你schedule,可以skip左佢
3. Florence, 本身都玩到2日,不過最正係外圍,Florence身處Tuscany,附了葡萄園之外,附近有好多小鎮或名城, Pisa只係其中之一,Seina, San Gimignano都唔可以錯過。比我的話,我會留足5日在Tuscany。
4. Rome最少都要3個full day

走馬看花看花都冇辦法,因為第六天要到日內瓦,第七天就參加女兒畢業典禮,第八天返香港,第九天到。第十天女兒要上班。
恭喜溫最女兒學有所成!!香港又一人材可貢獻社會了. [恭喜樣] [蔥寶恭喜樣]
過多兩年做埋外父,在過兩年在做埋爺爺!一生伺求!!
X2

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 10 10月, 2011 15:16

Eddy So 寫:
anyone 寫:
XR250 寫:你講的每個地方,我都stay過3-5日。
1. Venice得荃灣咁大,外島唔去的話,行得快預半日至一日。一早到黃昏就走。
2. Milan以你schedule,可以skip左佢
3. Florence, 本身都玩到2日,不過最正係外圍,Florence身處Tuscany,附了葡萄園之外,附近有好多小鎮或名城, Pisa只係其中之一,Seina, San Gimignano都唔可以錯過。比我的話,我會留足5日在Tuscany。
4. Rome最少都要3個full day

走馬看花看花都冇辦法,因為第六天要到日內瓦,第七天就參加女兒畢業典禮,第八天返香港,第九天到。第十天女兒要上班。
恭喜溫最女兒學有所成!!香港又一人材可貢獻社會了. [恭喜樣] [蔥寶恭喜樣]
X2
x3 希望温爺開開心心,不如意事忘記吧! :wink:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 10 10月, 2011 15:46

thanks brothers !

boss , i have no 不如意事 wo ! :roll:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 10 10月, 2011 15:54

anyone 寫:thanks brothers !

boss , i have no 不如意事 wo ! :roll:
前两日自殺案不是........... [疑惑] 因見你這樣回應,所以不敢問你。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 10 10月, 2011 16:15

恭喜溫爺女兒學有所成!!香港又一人材可貢獻社會了. [恭喜樣] [蔥寶恭喜樣]
最多做公公 (外公是也), 無理由做爺爺喎 ....

咁anyone變咗林公公 :roll:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 10 10月, 2011 17:49

鄧登凳 寫:
恭喜溫爺女兒學有所成!!香港又一人材可貢獻社會了. [恭喜樣] [蔥寶恭喜樣]
最多做公公 (外公是也), 無理由做爺爺喎 ....

咁anyone變咗林公公 :roll:
林氏宗親真係不幸,做官的除林則除之外,其他都係負面居多,特區出個咁嘅人物,更加蒙羞。 :oops:

VincentL
原恆星

文章 VincentL » 週一 10 10月, 2011 22:37

想當年, Rome 很細, 得油尖旺大 +梵蒂岡 要兩天,
第三天我一清早就由rome, 坐火車先去pisa, 上一上斜塔, 再坐火車到florence 食午餐 ,先看大衛像, 後參觀其他東西, 住一晚,
第四日一早又坐火車上 venice.
因為窮所以無去milano

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 11 10月, 2011 09:29

VincentL 寫:想當年, Rome 很細, 得油尖旺大 +梵蒂岡 要兩天,
第三天我一清早就由rome, 坐火車先去pisa, 上一上斜塔, 再坐火車到florence 食午餐 ,先看大衛像, 後參觀其他東西, 住一晚,
第四日一早又坐火車上 venice.
因為窮所以無去milano

謝謝 Vincent ,資料很有用! :)

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週二 11 10月, 2011 10:57

溫爺不用客氣買手信紿我了!剩係買個LV限量版手
袋給我得啦!

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 11 10月, 2011 11:19

marco1415 寫:溫爺不用客氣買手信紿我了!剩係買個LV限量版手袋給我得啦!
LV 是法國品牌, 總部在巴黎

GUCCI 才是意大利品牌, 總部在弗羅倫斯

LVI就是意大利品牌, 不過沒有出手袋

手信哩啲嘢, 唔洗咁遠帶翻嚟嫁, 是但係屋企執支高橋或佳能L鏡俾我就得....
最後由 鄧登凳 於 週二 11 10月, 2011 11:23 編輯,總共編輯了 1 次。

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週二 11 10月, 2011 11:21

Tang sir 所言甚是, 我粗粗地要Sky 90 + reducer :mrgreen:
鄧登凳 寫:
marco1415 寫:溫爺不用客氣買手信紿我了!剩係買個LV限量版手袋給我得啦!

手信哩啲嘢, 唔洗咁遠帶翻嚟嫁, 是但係屋企執支高橋或佳能L鏡就得....

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週二 11 10月, 2011 11:27

鄧登凳 寫:

手信哩啲嘢, 唔洗咁遠帶翻嚟嫁, 是但係屋企執支高橋或佳能L鏡就得....
真係出洋相!名牌我真係唔多識佢!
不過Gucci都好,但高橋更好 :lol:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 11 10月, 2011 11:34

marco : 我邊有買名牌手袋當手信咁富貴吖。買包意大利粉你要唔要呀。 :mrgreen:

Tang sir : 總是給人是一個知識資料庫的印象。 [Good Job]

Mr. Yuen : 你有 Baby Q 啦,我支 sky90 唔合你身份啦。 :D

剛剛出了機票,三套來回總額幾乎可以買只FSQ 106,還未計使費,走一轉就唔見左一套 106+EM200 都唔止,勁肉赤! [吐血1]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 11 10月, 2011 12:58

Mr. Anyone: Take more photo and share with us!

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 11 10月, 2011 19:46

anyone 寫:
剛剛出了機票,三套來回總額幾乎可以買只FSQ 106,還未計使費,走一轉就唔見左一套 106+EM200 都唔止,勁肉赤! [吐血1]
溫爺,是肉痛點,但值得,也是福分,要感恩!

all the best to your family!

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客