請教:意大利五天遊

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 11 10月, 2011 21:47

bingsze 寫:
anyone 寫:
剛剛出了機票,三套來回總額幾乎可以買只FSQ 106,還未計使費,走一轉就唔見左一套 106+EM200 都唔止,勁肉赤! [吐血1]
溫爺,是肉痛點,但值得,也是福分,要感恩!

all the best to your family!
明白!謝謝 Bingsze sir ! [跪拜禮]

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 12 10月, 2011 17:07

XR250 寫:你講的每個地方,我都stay過3-5日。

3. Florence, 本身都玩到2日,不過最正係外圍,Florence身處Tuscany,附了葡萄園之外,附近有好多小鎮或名城, Pisa只係其中之一,Seina, San Gimignano都唔可以錯過。比我的話,我會留足5日在Tuscany。
Tuscany的山區, 其實也是一個好的攝星地點 (尤其是夏天睛天率高), 溫爺今次有兩個鏡童, 可以稔稔...

http://www.dipity.com/tickr/Flickr_nigh ... 6577444180

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 12 10月, 2011 17:22

鄧登凳 寫:

3. Florence, 本身都玩到2日,不過最正係外圍,Florence身處Tuscany,附了葡萄園之外,附近有好多小鎮或名城, Pisa只係其中之一,Seina, San Gimignano都唔可以錯過。比我的話,我會留足5日在Tuscany。
Tuscany的山區, 其實也是一個好的攝星地點 (尤其是夏天睛天率高), 溫爺今次有兩個鏡童, 可以稔稔...

http://www.dipity.com/tickr/Flickr_nigh ... 6577444180
thanks Tang sir . 但係,我是農曆新年起程的。 :)

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週三 12 10月, 2011 17:32

anyone 寫:
鄧登凳 寫:

thanks Tang sir . 但係,我是農曆新年起程的。 :)
溫爺點解我會以為你下個星期起行溉?

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 12 10月, 2011 21:44

marco1415 寫:
anyone 寫:
鄧登凳 寫:

溫爺點解我會以為你下個星期起行溉?
我都想,見香港咁嘅天氣,而得即刻飛離香港! :(

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 12 10月, 2011 23:56

anyone 寫: thanks Tang sir . 但係,我是農曆新年起程的。 :)
冬天瑞士南方的山腳會吹焚風(Foehn wind), 會天朗氣清的。

那直去瑞士啦 :wink:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 13 10月, 2011 15:38

鄧登凳 寫:
anyone 寫: thanks Tang sir . 但係,我是農曆新年起程的。 :)
冬天瑞士南方的山腳會吹焚風(Foehn wind), 會天朗氣清的。

零九農曆新年,我逗留瑞士五天,全是密雲,上鐵力士峰當日,山頂萬里無雲,落山後不久竟然下雪! :(

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 13 10月, 2011 17:34

anyone 寫:
零九農曆新年,我逗留瑞士五天,全是密雲,上鐵力士峰當日,山頂萬里無雲,落山後不久竟然下雪! :(
Tatlis太北啦, 我是指瑞士南部的阿以卑斯山(Alps)腳, 如盧加諾Lugano:

http://www.climatedata.eu/climate.php?l ... 20&lang=en

12月至2月是明顯少降雨的日子。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 13 10月, 2011 18:16

anyone 寫:
鄧登凳 寫:

我都試過秋天在奧地利,一日倒水倒到無晒心機無地方去,第二日大晴天,玩死!
附加檔案

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 13 10月, 2011 18:55

XR250 寫:
anyone 寫:
鄧登凳 寫:

我都試過秋天在奧地利,一日倒水倒到無晒心機無地方去,第二日大晴天,玩死!
[想入非非]

天氣好,風景靚,技術高!

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週五 14 10月, 2011 00:47

Wa!! [Good Job]

XR250, 拍得靚,你架是什麼型號相機?
這 是 那 裡 ?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 14 10月, 2011 10:07

幾位過獎了, 我只係亂影。

這裏是三年前秋天的奧地利Salzburg,當時坐巴士去希特拉的鷹巢Kehlsteinhaus,不過前一日山頂落大雪無開放,結果只去了國王湖Königssee。相機只係Fujifilm的S5pro

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週一 17 10月, 2011 00:36

XR250 寫:幾位過獎了, 我只係亂影。

這裏是三年前秋天的奧地利Salzburg,當時坐巴士去希特拉的鷹巢Kehlsteinhaus,不過前一日山頂落大雪無開放,結果只去了國王湖Königssee。相機只係Fujifilm的S5pro
啊! Salzburg 正是經典電影 Sound of Music(1965年)拍攝的地點,這套電影我看了訐多次,故事溫馨,歌曲好聽,
最初香港上演時我仍是中學生,相信80後的朋友可能未看過.....

http://www.youtube.com/watch?v=2nvyeQ4a ... ata_player

有否拍下一些短片,有關奧地利的? 如有,放些來看看.
Fujifilm的S5pro顏色表現不錯,是否單鏡機?
最後由 BossKwan 於 週一 17 10月, 2011 00:47 編輯,總共編輯了 1 次。

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週一 17 10月, 2011 00:39

To anyone,

想起一首好聽的經典意大利歌曲,送給你。
Happy Trip For You and Your Family!! :D

O sole mio 可愛的太陽
http://www.youtube.com/watch?v=U8TUvcjSNXo&feature=fvst

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 17 10月, 2011 07:15

BossKwan 寫:To anyone,

想起一首好聽的經典意大利歌曲,送給你。
Happy Trip For You and Your Family!! :D

O sole mio 可愛的太陽
http://www.youtube.com/watch?v=U8TUvcjSNXo&feature=fvst
謝謝,關先生經常給後輩驚喜的! [跪拜禮]

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客