想上陰那山, 搭車住宿幾問

回覆文章
yuet12345
超新星

想上陰那山, 搭車住宿幾問

文章 yuet12345 » 週四 20 10月, 2011 00:15

今個星期六日,兩個人,香港直通車到梅州,
我想問下 :?:
上陰那山(青雲山莊)係咪得的士/包車上到去?價格係師兄所講單程約$200?
青雲山莊住宿一晚標間約幾錢?
落山嘅車都要call的, 一般咁問的士司機電話再打俾佢接落山可唔可行?

唔該咁多位師兄解惑 :D

頭像
vegabort
中子星

Re: 想上陰那山, 搭車住宿幾問

文章 vegabort » 週四 20 10月, 2011 03:15

yuet12345 寫:今個星期六日,兩個人,香港直通車到梅州,
我想問下 :?:
上陰那山(青雲山莊)係咪得的士/包車上到去?價格係師兄所講單程約$200?
青雲山莊住宿一晚標間約幾錢?
落山嘅車都要call的, 一般咁問的士司機電話再打俾佢接落山可唔可行?

唔該咁多位師兄解惑 :D
上下山都可包車去,我找開溫爺介紹的洪師傅單程200元,下山在上山時約定便可以了

青云山莊每晩200元,有兩張床

yuet12345
超新星

文章 yuet12345 » 週四 20 10月, 2011 15:35

洪師傅架車係的士定麵包車?
師兄可唔可以俾洪師傅電話嚟thx~

同埋如果步行落山腳(馬路)可唔可行?

再次唔該晒~

頭像
vegabort
中子星

文章 vegabort » 週四 20 10月, 2011 16:13

yuet12345 寫:洪師傅架車係的士定麵包車?

再次唔該晒~
如果是22日星期六可join埋上山,我已book了車,他的車是麵包車。你可PM你的電話絡我詳談。
步行落山腳(馬路)相信要2~3小時。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 20 10月, 2011 18:56

yuet12345 兄,上山的話,記得帶御寒衣物。 [冷吱吱]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 20 10月, 2011 19:48

有沒有找蔡小姐訂房間?

三木人
原恆星

文章 三木人 » 週四 20 10月, 2011 19:55

anyone 寫:yuet12345 兄,上山的話,記得帶御寒衣物。 [冷吱吱]
冇錯!記得以香港最涷的天氣黎做帶衫標準!
唔係吹一晚冷風好易病!
祝好運~

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 21 10月, 2011 03:42

三木人 寫:
anyone 寫:yuet12345 兄,上山的話,記得帶御寒衣物。 [冷吱吱]
唔係吹一晚冷風好易病!
祝好運~
要記住陰那山海拔約1300米,每500米下降一度計,山上差不多係比山下低了三四度,但千萬不要忽略Wind Chill效應~去年八月同溫爺、Eddy哥上去,Wind Chill效果已經似香港冬天,十月十一月上的話帶羽絨都不為過~

yuet12345
超新星

文章 yuet12345 » 週五 21 10月, 2011 16:50

Eddy So 寫:有沒有找蔡小姐訂房間?
冇吖,我諗住過咗關先打電話book

yuet12345
超新星

文章 yuet12345 » 週五 21 10月, 2011 16:52

wtyu21 寫:
三木人 寫:
唔係吹一晚冷風好易病!
祝好運~
要記住陰那山海拔約1300米,每500米下降一度計,山上差不多係比山下低了三四度,但千萬不要忽略Wind Chill效應~去年八月同溫爺、Eddy哥上去,Wind Chill效果已經似香港冬天,十月十一月上的話帶羽絨都不為過~
咁嚴重-口-咁帶多件兩衫先得

yuet12345
超新星

文章 yuet12345 » 週五 21 10月, 2011 16:56

vegabort 寫:

再次唔該晒~
如果是22日星期六可join埋上山,我已book了車,他的車是麵包車。你可PM你的電話絡我詳談。
有興趣 :P , 師兄幾個人?
我同fd兩個柴娃娃星期六7:00a.m太子深華粵海車, 唔知有冇機會同ching同車 :lol:

三木人
原恆星

文章 三木人 » 週五 21 10月, 2011 22:24

yuet12345 寫:
vegabort 寫:

再次唔該晒~
我同fd兩個柴娃娃星期六7:00a.m太子深華粵海車, 唔知有冇機會同ching同車 :lol:
當年我都係柴娃娃同一班朋友上山,遇上vegabort兄! [水草舞]

頭像
vegabort
中子星

文章 vegabort » 週五 21 10月, 2011 22:56

三木人 寫:
vegabort 寫:

再次唔該晒~
當年我都係柴娃娃同一班朋友上山,遇上vegabort兄! [水草舞]
當年? 好似幾個月前咋~ [烏鴉飛過]

三木人
原恆星

文章 三木人 » 週五 21 10月, 2011 23:09

vegabort 寫:
三木人 寫:
vegabort 寫:

再次唔該晒~
哈哈,係喎!
正所謂一日不見,如隔三秋!
感覺真係好遙遠既事啦...

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週六 22 10月, 2011 01:59

三木人 寫:
vegabort 寫:
三木人 寫:
vegabort 寫:

再次唔該晒~
哈哈,係喎!
正所謂一日不見,如隔三秋!
感覺真係好遙遠既事啦...
哈~唔知你幾大?但係人(我係八〇前既):D 大左時間過得特別快,眨下眼又一年,後生仔應該覺得時間過得慢少少架~ :D

回覆文章

回到「旅遊天地 Travelling around the World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客