Vista入唔到簡易

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
回覆文章
頭像
Subaru
夸克星

Vista入唔到簡易

文章 Subaru » 週二 02 10月, 2007 20:57

現在剛剛轉用Vista, 但唔知點解入完簡易的首尾碼, Vista就直接出個字而唔問用邊個字.

請問有無人遇到這個情況? 有無解決方法?

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週二 02 10月, 2007 21:33

Vista問題多多,其實還有許多用家情願用xp,不全面用Vista。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 02 10月, 2007 21:59

但宜家差不多全部新機都跟 Vista license 了.... :?

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週二 02 10月, 2007 22:04

豆豸苗 寫:但宜家差不多全部新機都跟 Vista license 了.... :?
所以有用家投訴廠機為何不可換XP license或diy機自行載入XP
[擦擦汗]

頭像
opa
夸克星

Re: Vista入唔到簡易

文章 opa » 週二 02 10月, 2007 22:06

Subaru 寫:現在剛剛轉用Vista, 但唔知點解入完簡易的首尾碼, Vista就直接出個字而唔問用邊個字.

你用新簡易定舊簡易呀??? 用番舊啦...

頭像
Subaru
夸克星

Re: Vista入唔到簡易

文章 Subaru » 週二 02 10月, 2007 22:36

opa 寫:
Subaru 寫:現在剛剛轉用Vista, 但唔知點解入完簡易的首尾碼, Vista就直接出個字而唔問用邊個字.

你用新簡易定舊簡易呀??? 用番舊啦...
掂啦! 真係無咩技術問題可以難到車台長.

唔該晒.

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週二 02 10月, 2007 23:10

DTS-ES 寫:
豆豸苗 寫:但宜家差不多全部新機都跟 Vista license 了.... :?
所以有用家投訴廠機為何不可換XP license或diy機自行載入XP
[擦擦汗]
聽聞廠家也投訴vista銷情差,現時微軟是重新准許廠家自行選擇安裝XP銷售的,只是這政策將在2008年中終止。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 03 10月, 2007 00:05

基本上commerial係唔會上Vista住, 等d home user stabilize晒個系統business users先會上.

其實我相信現時最大問題唔係在OS上, 而係好多hardware廠重未出到driver去配合Vista, 就算我部大廠hp printer都未有vista driver!

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週三 03 10月, 2007 10:37

微軟提供XP恢復光碟 (16:16)

(Reference goes to http://www.mpinews.com/htm/INews/20070922/ht61616a.htm.)

於並非所有使用者都喜歡新一代操作系統Windows Vista,微軟日前為OEM廠商提供了XP恢復光碟,允許預裝Vista系統的使用者降級為XP。

在推廣新一代操作系統Windows Vista的同時,微軟日前向戴爾、惠普、聯想和富士通等OEM廠商提供了XP恢復光盤,允許使用者從當前的Vista系統恢復到XP。

日前,聯想已經在公司網站上公布了該消息。對於已經購買了預裝Vista商業版和旗艦版PC機的使用者,可以從聯想購買XP恢復光碟。價格根據地區差異將有所不同。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 03 10月, 2007 10:51

我有個朋友之前賣notebook俾人, 客人要裝返XP, 佢就要用十幾隻CD幫客人備份原有的Vista @.@
我問佢點解唔用Ghost之類的工具, 再落DVD? 佢話用呢d野搞的話, 會無左個 Licence :?
總之就係麻煩多多!

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客