新互聯網快面世 下載電影只需數秒

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週三 01 10月, 2008 22:56

sn-10 寫: P.S. -logist 唔一定係咩咩學家咁解, 亦可指讀某科目嘅人, 唔識唔該查下字典先... 8)
沒興趣加入爭拗, 但對這句說話有點興趣...
-ist (e.g. physicist, biologist), -er (e.g. philosopher), -ian (e.g. musician) 等, 雖然有字典會解作專讀該科目的人, 但那應該算是很廣義的解了.

記得以前在加拿大讀書, 有次教授稱呼台下學生為 physicist, 聽其語氣, 有點抬高學生的意思, 不過學生也不會覺得太過不好意思. 在香港, 這些銜頭就相當嚴肅了, 沒有學生會自稱為 -ist/-er/-ian, 就算是博士生也不會. 只有那些有了相當多年的研究或創作經驗和有國際認同的成就的人, 才會用那些銜頭來自稱. 其他人自稱, 即會被覺得是自以為是, 容易惹人反感. 在香港, -ist/-er/-ian 一般譯做"家", 如政府較早前聘請人員操作醫院裏的放射性儀器, 職位叫"physicist", 中文譯作"物理學家".

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週三 01 10月, 2008 23:01

WenXP 寫:
sn-10 寫: P.S. -logist 唔一定係咩咩學家咁解, 亦可指讀某科目嘅人, 唔識唔該查下字典先... 8)
沒興趣加入爭拗, 但對這句說話有點興趣...
-ist (e.g. physicist, biologist), -er (e.g. philosopher), -ian (e.g. musician) 等, 雖然有字典會解作專讀該科目的人, 但那應該算是很廣義的解了.

記得以前在加拿大讀書, 有次教授稱呼台下學生為 physicist, 聽其語氣, 有點抬高學生的意思, 不過學生也不會覺得太過不好意思. 在香港, 這些銜頭就相當嚴肅了, 沒有學生會自稱為 -ist/-er/-ian, 就算是博士生也不會. 只有那些有了相當多年的研究或創作經驗和有國際認同的成就的人, 才會用那些銜頭來自稱. 其他人自稱, 即會被覺得是自以為是, 容易惹人反感. 在香港, -ist/-er/-ian 一般譯做"家", 如政府較早前聘請人員操作醫院裏的放射性儀器, 職位叫"physicist", 中文譯作"物理學家".
多謝分享, 我真係唔知原來香港(定係個別人士?)係咁定義.....唔怪得d人反應咁大....

p.s.我不是學生已經8年多了...... :oops:

sbod

文章 sbod » 週三 01 10月, 2008 23:04

唔識中文的人走去同人argue 中文......

仲覺得自己好正確......

圖檔圖檔圖檔圖檔圖檔

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週三 01 10月, 2008 23:08

wenxp討論緊嘅係ist嘅意思, 好似係英文嚟? :roll: :?:

我中文得中三程度, 唔好玩我啦... :oops:

sbod

文章 sbod » 週三 01 10月, 2008 23:09

但專左中文. 就係中文的問題. LOL!

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週三 01 10月, 2008 23:13

sbod我忍夠啦……
想認認真真討論一個話題都變成罵戰
你知唔知你自己真係好煩呀
每次見到你D post就差唔多可以sure冇好野發生
你係唔係真係成日得閒到冇野做要引發罵戰啫?
人地sn-10客觀地分析事情你就嘈
得閒就進修一下你D修養啦!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 01 10月, 2008 23:13

你地講左去邊? 俾個機會你地冷靜下吧....

主題已鎖定

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客