救救CD

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
Passerby-B
中子星

救救CD

文章 Passerby-B » 週四 21 5月, 2009 09:07

我有幾隻CD,燒咗十年前ge資料入去,但係而家read唔番 [OMG]
我試過用幾個電腦去開,都開唔到 [崩潰]
d資料好重要,唔想冇咗 [不要啊] 有咩方法可以recover番?
d幾隻CD都係同一個牌子 [打小人]

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 21 5月, 2009 09:55

B哥, 隻碟表面有冇傷痕? 另外d碟係cd-r / cd-rw? 會唔會當年燒起時沒有做index, 即係話俾個燒碟機知已經完成而且以後都唔會再燒野入去?

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週四 21 5月, 2009 10:47

CD-R都有壽命架... 唔好得佢一份backup.
我有隻CD可能d料唔好, 十年後變左半透明.......

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週四 21 5月, 2009 11:02

Dear Mr. B,

Welcome to the digital dark age inside which any information could be lost spotaneously without prior warning.

The average life span of a CDROM is about 5 years. The average life span for a music CD is about half a century. the average life of a 33.3 RPM record is eternal, if you can keep it from being physically damaged.

So for all valuable photos I always keep the hard copies. May be that it seems to be a very low tech solution, but hard copies last much longer than soft copies, especially when we are talking about decades of storage.

Best regards
Chan Yuk Lun

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: 救救CD

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 21 5月, 2009 11:06

Passerby-B 寫:我有幾隻CD,燒咗十年前ge資料入去,但係而家read唔番 [OMG]
d資料好重要,唔想冇咗 [不要啊] 有咩方法可以recover番?
Passerby-B 網上有好多好多CD data recovery 工具的﹐或者可以幫到你
我以前都幫人就過死了的SD 或者CF card﹐道理都係一樣。

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週四 21 5月, 2009 11:12

Nosneb 寫:B哥, 隻碟表面有冇傷痕? 另外d碟係cd-r / cd-rw? 會唔會當年燒起時沒有做index, 即係話俾個燒碟機知已經完成而且以後都唔會再燒野入去?
驗屍顯示,佢係cd-r,屍體完好無缺,非常靚仔,冇表面傷痕 [印堂黑黑]
我習慣燒完cd-r就會話俾個software知,唔再燒啦。我好少會燒完一部份cd-r,跟住又在燒多d資料上去。 [倒地]

to layanata
我都知一個備份好危險,但係冇時間做多份,我都係底死啦 [打小人]

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 21 5月, 2009 11:28

Passerby-B 寫:
Nosneb 寫:B哥, 隻碟表面有冇傷痕? 另外d碟係cd-r / cd-rw? 會唔會當年燒起時沒有做index, 即係話俾個燒碟機知已經完成而且以後都唔會再燒野入去?
驗屍顯示,佢係cd-r,屍體完好無缺,非常靚仔,冇表面傷痕 [印堂黑黑]
我習慣燒完cd-r就會話俾個software知,唔再燒啦。我好少會燒完一部份cd-r,跟住又在燒多d資料上去。 [倒地]

to layanata
我都知一個備份好危險,但係冇時間做多份,我都係底死啦 [打小人]
不要悲觀﹐你可以download 個 freeware version CD Recovery tool 看看有沒有得救﹐不要馬上放棄。

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週四 21 5月, 2009 11:37

大黃傻貓GARFIELD 寫: 不要悲觀﹐你可以download 個 freeware version CD Recovery tool 看看有沒有得救﹐不要馬上放棄。
唔該,有時間上網揾揾先 :wink:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 21 5月, 2009 11:40

0岩0岩都問過下d行家, 得黎既答案都唔樂觀.

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週四 21 5月, 2009 11:47

Nosneb 寫:0岩0岩都問過下d行家, 得黎既答案都唔樂觀.
[不要啊] [不要啊] [不要啊] [不要啊]

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 21 5月, 2009 12:08

Passerby-B 寫:
Nosneb 寫:0岩0岩都問過下d行家, 得黎既答案都唔樂觀.
[不要啊] [不要啊] [不要啊] [不要啊]
既然都預左冇﹐download 個 freeware 試下冇壞 o者
但大家可以看看這個 article
http://www.rense.com/general52/themythofthe100year.htm

原來CD-R 最便宜﹐但最不可靠﹐因為用光感顏料
CD-RW﹐DVD-RW﹐比較可靠

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 21 5月, 2009 12:27

以前我燒的一百幾隻 CD-R, 其中都有近十隻出事. 好彩我每次都燒兩份, 所以都仲救得返.
而家全部資料都存晒落兩隻硬碟度, 希望無乜事~

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 21 5月, 2009 13:46

Wah!! 寫:以前我燒的一百幾隻 CD-R, 其中都有近十隻出事. 好彩我每次都燒兩份, 所以都仲救得返.
而家全部資料都存晒落兩隻硬碟度, 希望無乜事~
磁性介質係最 durable的﹐我 audit 的銀行規定 backup keep 7 年﹐全部用磁帶﹐例如DAT帶﹐冇人用CD-R

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週四 21 5月, 2009 13:51

Passerby-B 寫:我有幾隻CD,燒咗十年前ge資料入去,但係而家read唔番 [OMG]
有無試過用放左一個鐘頭的香蕉皮來抹碟?

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 21 5月, 2009 14:01

alget 寫:
有無試過用放左一個鐘頭的香蕉皮來抹碟?

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
係唔關表面事的
原來CD-R係使用一種感光色素﹐深色/淺色代表電腦的1/0。但這種色素會老化﹐變成分唔出深色淺色﹐於是就失去了錄好的信息

CD-RW用的物質比較耐久﹐可以頂到10年以上
磁性介質使用 magnetization﹐可以keep 得更耐 -- 我看見這個貼﹐終於明白我 audit 時候﹐永遠看見人用磁帶做 backup﹐CD-R 通常係送遞資料 (因為夠輕巧)用

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客