What would you choose, ipad or Android tablet?

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 27 7月, 2011 09:35

我等緊呢部,看看價錢和硬件,功能;吸引嗎? :P

http://chinese.engadget.com/2011/07/19/ ... aunch-sep/

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 28 7月, 2011 00:01

Android Tablet 相機功能試拍﹝5 Mpixel﹞,效果不俗.
附加檔案

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 28 7月, 2011 00:07

我的廉價安桌平板電腦:

圖檔

圖檔

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 28 7月, 2011 00:39

Eddy So 寫:我的廉價安桌平板電腦:
我都整了部祖國廉價平板﹝研究下﹞,很像你的﹝應是7吋﹞,某夜在羅湖過關時被店員hard sell,由一千講到五百零,又話係電容屏﹝我當然知唔係﹞,要埋皮套keyboard又收了百二,但我部唔覺有位keyboard....

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 28 7月, 2011 00:53

BossKwan 寫:
我都整了部祖國廉價平板﹝研究下﹞,很像你的﹝應是7吋﹞,某夜在羅湖過關時被店員hard sell,由一千講到五百零,又話係電容屏﹝我當然知唔係﹞,要埋皮套keyboard又收了百二,但我部唔覺有位keyboard....
這個7寸平板電腦鍵盤皮套,淘寶價祇賣RMB¥49.9:
http://item.taobao.com/item.htm?id=10324305686

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 28 7月, 2011 01:02

anyone 寫:我等緊呢部,看看價錢和硬件,功能;吸引嗎? :P

http://chinese.engadget.com/2011/07/19/ ... aunch-sep/
我當初都考慮這法國品牌,有多款尺寸,幾抵買,但發覺storage太少,得8G,所以放棄。你等待這 新系列 看來不錯,storage 增大不少,但250G兩款的硬碟可能令平板厚了,反而8"/16GB那款有D吸引我,個屏係4:3 ,似 ipad,但又細一個size,更易出街 ...... :D

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 28 7月, 2011 01:05

Eddy So 寫:
BossKwan 寫:
這個7寸平板電腦鍵盤皮套,淘寶價祇賣RMB¥49.9:
http://item.taobao.com/item.htm?id=10324305686
呀! 中了計,冇計..... :oops:

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 28 7月, 2011 09:29

我冇得揀, 一定係佢..
因為要用佢..加埋佢... 8) 8)
附加檔案

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週四 28 7月, 2011 10:13

opa 寫:我冇得揀, 一定係佢..
好玩咩? :o :D

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週四 28 7月, 2011 13:42

anyone 寫:我等緊呢部,看看價錢和硬件,功能;吸引嗎? :P

這部ARCHOS G9行Android 3.1,這是Google 專為平板雙核寫的版本,
如果平個款行1Ghz雙核,價錢二千多都算合理.不過用3G要插USB Dongle
個人覺得不是太方便!!250Gb硬碟絕對夠用!但不是用SSD,不了解是否會有
過熱及食電的問題!!

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週五 29 7月, 2011 00:24

依! 好奇請教下,這SkyWire 是否星圖外,還可以在平板上 "指指點點" 操控望遠鏡搵星 ??

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 29 7月, 2011 00:33

BossKwan 寫:
依! 好奇請教下,這SkyWire 是否星圖外,還可以在平板上 "指指點點" 操控望遠鏡搵星 ??
Yes, 一百分..
通過 Skysafari Plus/Pro 軟件去 control 赤道儀 goto.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週五 29 7月, 2011 01:50

請問lxd75可否控制?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 29 7月, 2011 11:54

bingsze 寫:請問lxd75可否控制?
大字問題, 細字答啦

可以的控制LXD75 :D

有位叫mwtse的用緊, 請看
:roll: http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=22370 :roll:

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 29 7月, 2011 14:51

可支援的赤道儀型號:
包括圖片 CAPTURE 唔到既:

Celestron CPC series
SkyWatcher SynScan
Orion Sirius
Orion Atlas
Orion SkyView Pro
iOption SmartStar
Astro-Physis GTO
Losmandy Gemini
附加檔案

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客