hp notebook 唔見咗個wifi

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
MOON TO
夸克星

hp notebook 唔見咗個wifi

文章 MOON TO » 週四 18 12月, 2014 11:44

忽然間冇咗無線網絡裝置,去網絡界面卡見到個WIFI裝署有一個黃色感嘆號,有冇人知點樣處理﹖

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: hp notebook 唔見咗個wifi

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 18 12月, 2014 12:10

MOON TO 寫:忽然間冇咗無線網絡裝置,去網絡界面卡見到個WIFI裝署有一個黃色感嘆號,有冇人知點樣處理﹖
你不如 upload 個 screen cap 比我哋睇下?(Shift + Print Scrn,開「小畫家」,CTRL-V,save as JPEG file)

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 18 12月, 2014 12:27

大黃傻貓GARFIELD 寫:
MOON TO 寫:忽然間冇咗無線網絡裝置,去網絡界面卡見到個WIFI裝署有一個黃色感嘆號,有冇人知點樣處理﹖
你不如 upload 個 screen cap 比我哋睇下?(Shift + Print Scrn,開「小畫家」,CTRL-V,save as JPEG file)
等我返屋企先,網絡共和中心係唔見有wifi

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 18 12月, 2014 12:30

MOON TO 寫:
如果係 notebook,機身或者有個制可以識咗個 WiFi,你最好比埋個 HP Notebook嘅型號,我可以上網check

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 18 12月, 2014 12:43

MOON TO 寫:
如果係 notebook,機身或者有個制可以識咗個 WiFi,你最好比埋個 HP Notebook嘅型號,我可以上網check
HP2000,冇制,設定入邊有個無線網絡,入去只見到BT,都係冇WIFI

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 18 12月, 2014 14:10

MOON TO 寫:
MOON TO 寫:
HP2000,冇制,設定入邊有個無線網絡,入去只見到BT,都係冇WIFI
咁就要睇下你個 screen cap

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 18 12月, 2014 14:19

應該是鍵盤上呢個

圖檔

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 18 12月, 2014 15:04

鄧登凳 寫:應該是鍵盤上呢個

圖檔
冇反應,唔關呢個事,
我估一係無線卡壞,一係個wifi軟件出事

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 18 12月, 2014 15:20

咁你解除HP個WiFi控制試一下, 方法:
https://www.youtube.com/watch?v=iv8TpykiCw8

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 18 12月, 2014 15:37

MOON TO 寫:

圖檔
冇反應,唔關呢個事,
黃燈即係BT/WiFi 關
白色嘅話,有BT/WiFi 是但一樣或兩樣都著

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 18 12月, 2014 15:56

MOON TO 寫:

圖檔
冇反應,唔關呢個事,
黃燈即係BT/WiFi 關
白色嘅話,有BT/WiFi 是但一樣或兩樣都著
我知,呢個飛行模式,問題係成個wifi裝置都唔見咗

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 18 12月, 2014 15:58

鄧登凳 寫:咁你解除HP個WiFi控制試一下, 方法:
https://www.youtube.com/watch?v=iv8TpykiCw8
呢舊野都消失咗
附加檔案
(57.39 KiB) 已下載 6435 次

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 18 12月, 2014 16:19

那似是找不到WiFi接收器硬體, 多數是內置WiFi電路板損壞...插WiFi手指啦。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 18 12月, 2014 16:32

鄧登凳 寫:那似是找不到WiFi接收器硬體, 多數是內置WiFi電路板損壞...插WiFi手指啦。
應該係,所以界面卡wifi adapter有個黃色感嘆號

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週四 18 12月, 2014 16:42

MOON TO 寫:
鄧登凳 寫:那似是找不到WiFi接收器硬體, 多數是內置WiFi電路板損壞...插WiFi手指啦。
應該係,所以界面卡wifi adapter有個黃色感嘆號
可以試下入BIOS, 看看wifi 是否被disabled...
你用notebook wifi 駁wifi router?
wifi router 正常嗎?

另可以試下移除在控制台內wifi 硬體, 重新開機, 博下windows自行reinstall driver...

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客