Apple iPhone

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
Nosneb
夸克星

Apple iPhone

文章 Nosneb » 週二 23 1月, 2007 13:26

睇過apple網頁的quick tour, 覺得好似真係好user friendly, 唔知會唔會好似而家d新款電話咁, 得閒又會hang機, 得閒又會諗幾秒野(不暢順)呢?
http://www.apple.com/iphone/
有人知道訂價及番港推出日期嗎? :roll:

頭像
opa
夸克星

Re: Apple iPhone

文章 opa » 週二 23 1月, 2007 14:00

Nosneb 寫:睇過apple網頁的quick tour, 覺得好似真係好user friendly, 唔知會唔會好似而家d新款電話咁, 得閒又會hang機, 得閒又會諗幾秒野(不暢順)呢?
http://www.apple.com/iphone/
有人知道訂價及番港推出日期嗎? :roll:
冇 keypad 既電話用起上黎會好唔方便, 行緊路搭緊車好難 click 號碼, 收發短訊唔方便, 上網頁更加麻煩寫餐死... 隨左 Dopod/O2 外, 大部份 所謂 smart phone 都反應慢 & 會 hang 機.

世上最衰既 "smart phone" 係 Sony Erisson 990i, 一日 reboot or hand 幾十次, reboot 完會去左飛行模式收唔到電話, 每次 reboot 後要等三分鐘!!! :evil: :evil: 唔識管理 memory 及利用外置插咭, 插張 4G 咭都冇用, 收得幾十個 email 就 full..... 用左一星期即刻專程渣車出去鴨記賣左佢... :evil: :evil:
最後由 opa 於 週二 23 1月, 2007 15:06 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週二 23 1月, 2007 14:59

Apple iphone
附加檔案
Apple iphone

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 23 1月, 2007 17:13

非官方 - iphone 廣告 (搞笑版)

http://www.youtube.com/watch?v=1xXNoB3t8vM
最後由 layanata 於 週二 23 1月, 2007 17:21 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 23 1月, 2007 17:17

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 23 1月, 2007 17:19

LG KE850 PRADA
同 iphone 非常相似
http://chinese.engadget.com/2007/01/18/ ... -says-wha/

圖檔

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週三 24 1月, 2007 08:42

opa 寫:冇 keypad 既電話用起上黎會好唔方便, 行緊路搭緊車好難 click 號碼, 收發短訊唔方便, 上網頁更加麻煩寫餐死... 隨左 Dopod/O2 外, 大部份 所謂 smart phone 都反應慢 & 會 hang 機.
車老闆,Just want to know a man as high tech as you could use how many functions of the gadget like i-phone. I could only use my mobile for talking and store phone number. I even don't know how to send out a SMS :oops:

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 24 1月, 2007 09:28

Passerby-B 寫:
opa 寫:冇 keypad 既電話用起上黎會好唔方便, 行緊路搭緊車好難 click 號碼, 收發短訊唔方便, 上網頁更加麻煩寫餐死... 隨左 Dopod/O2 外, 大部份 所謂 smart phone 都反應慢 & 會 hang 機.
車老闆,Just want to know a man as high tech as you could use how many functions of the gadget like i-phone. I could only use my mobile for talking and store phone number. I even don't know how to send out a SMS :oops:
對我黎講需要好多 function , 現今要求:

1) 一定可以用 3G
2) 要有 WiFi, 方便上網同你上天文論壇
3) 一定要有藍牙, 因為渣車唔可以拎手機.
4) 最好有收音機, 最好有 RDS 追台.
5) 一定要有相機找 snap shot.
6) 最好有 full keyboard.
7) 一定要有電話 keys, send SMS 快過手寫好多.
8) Display 解像起碼係 QVGA (240x320) 以上
etc......
最後由 opa 於 週三 24 1月, 2007 12:56 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 24 1月, 2007 12:40

opa 寫:
先弄清楚.... 我式不是老闆, 祗是打工仔一名! 亦唔係識好多 Hi-Tech 野, 不過要換手機的話, 我要求要有好多 function:

1) 一定可以用 3G
2) 一定要有 WiFi, 方便上網同你上天文論壇
3) 一定要可以收發電郵
4) 一定要有藍牙, 因為渣車唔可以拎手機
5) 一定要有相機找 snap shot
6) 一定要有電話 keys, send SMS 快過手寫好多
7) 最好有收音機, 最好有 RDS 追台
8.) 可以聽 MP3
9) 可以當作儲存媒體
10) 最好有 full keyboard.
11) Display 解像度起碼係 QVGA (240x320) 以上
12) 最好有埋 GPS (唔一定需要, 因為好食電)

都差唔多夠用喇...
最後由 opa 於 週三 24 1月, 2007 12:56 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 24 1月, 2007 12:49

我正想話你唔係想有埋 GPS 咩? :lol: :lol: :lol:
印象中台灣果次你都入左件 high-tech 玩具. 8)

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週三 24 1月, 2007 14:41

Passerby-B 寫: 車老闆,Just want to know a man as high tech as you could use how many functions of the gadget like i-phone. I could only use my mobile for talking and store phone number. I even don't know how to send out a SMS :oops:
Me too! To me a phone is just a phone and no need of other functions-and it makes me hard to find a new phone to replace the aging one.

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 24 1月, 2007 14:59

opa 寫:
opa 寫:
先弄清楚.... 我式不是老闆, 祗是打工仔一名! 亦唔係識好多 Hi-Tech 野, 不過要換手機的話, 我要求要有好多 function:

1) 一定可以用 3G
2) 一定要有 WiFi, 方便上網同你上天文論壇
3) 一定要可以收發電郵
4) 一定要有藍牙, 因為渣車唔可以拎手機
5) 一定要有相機找 snap shot
6) 一定要有電話 keys, send SMS 快過手寫好多
7) 最好有收音機, 最好有 RDS 追台
8.) 可以聽 MP3
9) 可以當作儲存媒體
10) 最好有 full keyboard.
11) Display 解像度起碼係 QVGA (240x320) 以上
12) 最好有埋 GPS (唔一定需要, 因為好食電)
13) 最緊要, 舊電要 standby 到兩日以上!

都差唔多夠用喇...

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 24 1月, 2007 16:07

如果比我就要加多樣"遊戲機"的功能。
最好有PSP的效果。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 25 1月, 2007 00:49

我原本係nokia死硬派, 先後用過8110, 3210, 8250及6230. 以上四款我還是喜歡8110, 貪佢夠簡單又硬淨. 但到用6230發覺nokia的software經常hang, 芽芽又send send下傻左0係到. 問過人原來nokia的芽芽10部有9部都係有問題. 終於我轉了用sonyerricson囉.

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 04 10月, 2007 18:46

今日有個同事帶左個iphone番黎, (當然係水貨啦), 佢搵我幫手set wi-fi 上internet.
第一下攞上手既感覺係好似幾薄下咁囉, 個display既quality真係唔差, 一望就覺得係high color高pixel.

不過有樣野唔係咁好, 用佢個virtual keyboard時要就住就住, 如果唔係就好易會襟錯隔離個制, 仲有就係virtual keyboard冇caps lock, 即時話如果你要打一連串英文大楷時, 就要0係個打一個字之前都要先襟一下shift, 都幾鬼煩, 不過我相信有update firmware時會fix呢個問題啦, 因為一定大把人投訴.

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客