Order GPS

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod
頭像
august
紅巨星

文章 august » 週日 10 6月, 2007 15:53

我剛買入…<$900

*)所有GPS接收器都可以與Google Map相聯,並顯示GPS的路線記錄…(綠色線)
*)eTrex 採用第二代接收,在市區街道不太理想(留意圖例,流浮山段‧ 斷 link),第三代(SiRF III)就好好多!
附加檔案

頭像
mbike
主序星
聯繫:

文章 mbike » 週日 10 6月, 2007 23:09

august 寫:我剛買入…<$900

*)所有GPS接收器都可以與Google Map相聯,並顯示GPS的路線記錄…(綠色線)
*)eTrex 採用第二代接收,在市區街道不太理想(留意圖例,流浮山段‧ 斷 link),第三代(SiRF III)就好好多!
Are you using Google Map Plus?

頭像
tommy_tse
紅巨星

文章 tommy_tse » 週日 10 6月, 2007 23:27

august,

How you do you do that with google map - "所有GPS接收器都可以與Google Map相聯,並顯示GPS的路線記錄…(綠色線)"?

I have an etrex Venture. How can I download all my past routing histoory and waypoints onto google map and save on my hard disk?

Is there any program from Garmin website (I do not have any software that came with my purchase) where I can download my data from my etrex into a file so I can erase all the history to free up my memory in my etrex?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 11 6月, 2007 10:12

搞到我都想買返件平平地0既玩下...... :roll:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 11 6月, 2007 15:45

電池充满後可以用幾耐架?

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週一 11 6月, 2007 18:54

Are you using Google Map Plus?
< No> just a google Map

How you do you do that with google map - "所有GPS接收器都可以與Google Map相聯,並顯示GPS的路線記錄…(綠色線)"?
"Oziexplore" 較多人用,我未學識!
"Trackmaker" download form GRAMIN, 學緊,幾好用!利用它backup 我資料…

I have an etrex Venture. How can I download all my past routing histoory and waypoints onto google map and save on my hard disk?
當然可以啦!利用trackmaker,它其中一位功能就是與google map聯線,Wappoint 及Track都可以在網上呈現!

Is there any program from Garmin website (I do not have any software that came with my purchase) where I can download my data from my etrex into a file so I can erase all the history to free up my memory in my etrex?
同上…在garmin 網站搜尋一o下就有,是免費!

電池充满後可以用幾耐架?
十分慳電…說明書寫 22 hr with 2 psc AA size
但我玩左成個星期…都ok!o頌係防水添。相比pda及電話gps,玩得一粒鐘咋!

搞到我都想買返件平平地0既玩下......
要訂貨,都要等兩星期…

我個人認為:先學懂地圖及針南針的使用方法…之後先好攪GPS…咁會d!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 11 6月, 2007 21:48

我想要0既用途唔係認路 (我諗我鐘意拎住紙地圖同指南針搵路多0的 :roll:)
而係想有個平平地0既工具記低行左幾遠+行過乜野路, 可以 port 返落 google map 度就最好啦~ 8)

唔知有冇經濟0的0既推界呢? :mrgreen:

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週一 11 6月, 2007 23:48

Oziexplore以下載,未學點用!

GPS TrackMaker 學緊…讓我簡介一o下:

1 先從gps 下載資料到 Trackmaker (或可選用其他shareware program)

2 取得路線後,可以在版面睇番到過的地方!

*就以上星期日(試機)為例:
路程:由官塘地鐵站向西貢壁屋來回

*全程~11.8km有745個 Trackpoints,可在任可一點顯示
:行速,海沷,向方…(如果唔夠,還可以增加resolution)
圖例: 在順利村天穚,向下移動速度 (這點)13.96km/hr
*市區接收就麻麻地。過了順利天穚後,往官塘就開始繼link…
*紅點:是自設的waypoint 方便在google map 對位

a 選擇那路線後…按 3D google就會自動轉去另一版面 (當然係全球性啦!)。因為read only,如果要save就要用 print screen的方法!
b 當然閣下可以用紙地圖代替 google map (例如:HK Gov map, Map datum: WGS94 用 *.jpg / *.bmp紀綠,之後作簡單對位後一樣可以應用。(Map Datum: HK1980 都得,但十分難對位 )
c 如果閣下download *.map 就更好…不但有高解像的資料…而且唔駛對(經緯)位,<--我正在嘗試緊 !

據我所知,實際利用gps如下:

1)訓練用:上述是為例,紀綠”越野馬啦蟲eg:66km”,上高落底,用它是一好方法。跑公路就大材小用了,用隻手錶就已經足夠。
2) 導航用:例如以上是一條行山路線。閣下可以下載到自己的gps ,由它負責導航。<--不但太危險,我不讚成
3) 補給用:可以在山野上任可一點設(冇人)補給站。利用gps導航,在山野間 存放 / 拾回物資。<--信得過,十分準

(*)很多人誤解,行山用gps就不會謎路,這概念有小小問題。謎路者表示他不能處理當前的問題及事前準備不足,並不是找不到出路。希望大家留意留意!
附加檔案

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週二 12 6月, 2007 00:04

我想要0既用途唔係認路 (我諗我鐘意拎住紙地圖同指南針搵路多0的 )
而係想有個平平地0既工具記低行左幾遠+行過乜野路, 可以 port 返落 google map 度就最好啦~

唔知有冇經濟0的0既推界呢?
price list:
GRAMIN Etrex $860 (在 x角 買)
RS 232 connection Cable -> PC $250 (DIY 用十元八鬼做,鬆鬆地)
GRAMIN solfware $250 (在網上找其他代替品,最多人用OziExplore)

一般人為用gps+電子地圖去行山好方便。但我認為<它>的解像度不足,很多有用資料及仔細的地方未能顯示。gps都有很多不足的地方,不過今日大家都同聲和唱,我就冇畏唱反調啦!所以我都認為妳用香港地圖行山,樂趣更多,更合適一d添:-)

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 12 6月, 2007 00:21

其實我都一早講左, 用 handheld GPS 最大用處都係幫到你黑媽媽果陣搵番 waypoint 唔會行差踏錯... 用多幾次你就未必會用佢.. 如果要 tracking print 張 map 一路行一路用筆點仲好玩又簡單..

唔覺唔覺從 90 年初到依家都買左六七部有 GPS 既物體玩, 最近果一部係華碩部 Ultra PC.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 12 6月, 2007 01:15

踩緊單車時, 冇手一路行一路點啊~ :oops:
而且我想記低埋時間同距離. ^^

koooooo
超新星

文章 koooooo » 週二 12 6月, 2007 14:06

選擇那路線後…按 3D google就會自動轉去另一版面 (當然係全球性啦!)。

係唔係 按TrackMaker d button? 我用Oziexplorer 不過唔知點export 條track去Google Earth

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週二 12 6月, 2007 21:53

係唔係 按TrackMaker d button? 我用Oziexplorer 不過唔知點export 條track去Google Earth
Yes...

download:
http://www.gpstm.com/downloadscontract.php

我都有開過Oziexplore 睇過,(我得試用版咋!)未得閒學。不過,我印象中好似冇個咁o既功能!

在網上多數流行 Oziexplorer格式, 所以我都會揀 *.wpt or *.plt 。作為紀錄。

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週二 12 6月, 2007 22:09

踩緊單車時, 冇手一路行一路點啊~
我身邊d人多數用以下款式(參巧附圖)
香港有得買:<$2000

這隻手錶跟埋: solfware、connection cable、rechargeable cable...計埋同我隻價錢參不多…

缺點是:
fully charge with 8 hr operation time <- 太短
隻錶都幾大隻,帶上手好鬆

details:
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=142&pID=348
而且我想記低埋時間同距離. ^^
用數碼相機得唔得呀?!觀看相片的內容,就知何時何日到過<邊樹>囉! :lol:
附加檔案

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 12 6月, 2007 22:52

有得落data到google 的 GPS, 至平至抵係邊隻呀? 係唔係august買左個隻?
大細唔係考慮因素, 因為單車大把位放. :D :D :D

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客