想整木製追蹤雲台.....請指教

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
回覆文章
頭像
wtyu21
夸克星

想整木製追蹤雲台.....請指教

文章 wtyu21 » 週二 24 11月, 2009 02:19

各位C兄C姐,我想整一個簡易木製追蹤雲台,製作問題不太難,但係在1/4“ 20螺絲上我又有點混淆,今日走去五金店問1/4“ 20牙螺絲最長有幾長,居然老板話唔知咩規格,其實是否我講錯左呢?

再者老板話1/4“ 20螺絲最長只有4吋,但我見網上其他同好又有用長過4吋既1/4“ 20螺絲,究竟點解呢?煩請解一解小弟既疑惑,唔該晒!

圖檔

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週二 24 11月, 2009 08:48

市面上的 1/4 英吋英制粗牙螺絲(1/4” BSW 20 thread per inch)一般最長只有 4 英吋,這應該足夠做。
如要更長的螺絲桿(可有3英呎長),可到 ”大照五金”買(廣東道近山東街)。
這裡不久之前也有討論
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 15&start=0

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 24 11月, 2009 09:11

TONGKW 寫:市面上的 1/4 英吋英制粗牙螺絲(1/4” BSW 20 thread per inch)一般最長只有 4 英吋,這應該足夠做。
如要更長的螺絲桿(可有3英呎長),可到 ”大照五金”買(廣東道近山東街)。
這裡不久之前也有討論
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 15&start=0
溫馨提示: 同好如打算購買供戶外使用的鏍絲, 不建議在旺角大照購買, 佢地出售標稱的 "不綉鋼" 鏍絲 9 成都會在幾個星期後出現 "見綉", 我曾親自往此店投訴, 老闆亦承認此乃事實, 真正 "不綉鋼" 的會在你有 "特別需要" 時拿出來給你, 但價錢會貴 "一倍" 以上.... :evil:

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週二 24 11月, 2009 09:13

謝謝唐C兄指教。在我一次過瀏覽 “自制天文儀器” 大部分帖子後,真的又有所得著,特別是那幾篇關於Barn Door Mount的帖子後,我會把它們消化一次,再進行製作。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週二 24 11月, 2009 09:18

哪請問在哪裡買最好?現在價位如何?1/4“ 20最長(建議for Barn Door Mount)幾多為佳呢?多謝解答!

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 24 11月, 2009 09:20

wtyu21 寫:哪請問在哪裡買最好?現在價位如何?1/4“ 20最長(建議for Barn Door Mount)幾多為佳呢?多謝解答!
如果你祗是普通儀器使用, 他們的鏍絲問題不大的.
如果要戶外長時間日曬雨使用的, 如果唔想日後要跟進維修及更換就不要在那里買了.

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週二 24 11月, 2009 10:57

上面幾粒星既表情相當搞笑[XD]
圖檔

頭像
shan
白矮星

文章 shan » 週二 24 11月, 2009 12:08

SiuSiu 寫:上面幾粒星既表情相當搞笑[XD]
圖檔
星星d表情係唔係禁樣:一粒好震驚因為有支炮隊住佢,
其餘兩粒因為有人檔住所以禁開心

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客