團購 ICX618 CCD (LT 請取貨)

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

團購 ICX618 CCD (LT 請取貨)

文章 Wah!! » 週四 29 7月, 2010 23:58

今年初由外國人發明的改裝, 利用新的 CCD (型號 ICX618ALA-E; Peak QE = 68% !!!),
可以使 DMK21 原有 (黑白 ICX098BL) 的感光度有接近兩倍的提升! 使 ToUCam 原來 (彩色 ICX098BQ) 的感光度有接近六倍的提升!

先看看 這顆 CCD 的改裝資料:
http://www.astrokraai.nl/wiki/index.php ... _the_DMK21

與原來那個(黑白版)CCD的比較圖:
圖檔

比著名的 ICX285 有更高量子效率:
圖檔

改裝需要有基本焊接技術, 但是預計遠比 ToUCam 改裝長時間曝光容易.

我問了EURECA公司, 如果買十顆, 則平均每顆約 HKD$500
不知有無人有興趣做下白老鼠?

報名如下(8月8日截止):
1. Wah! x 1
2. opa x 1
3. 昇仔 x 1
4. David x4
5. ZEUS x1
6. Huen x1
7. funoooo x1
8. xiaoer x1
9. Nosneb x2
10. LT x 1
最後由 Wah!! 於 週五 21 1月, 2011 11:27 編輯,總共編輯了 22 次。

頭像
SunnyWong
紅巨星

文章 SunnyWong » 週五 30 7月, 2010 00:28

報名如下, 不足十顆則取消 (8月8日截止):
1. Wah! x 1

我想問下可否在WIN VISTA OR 7 到用? & 有無可能找到1.25吋個ADAPTOR? 如果可以我也想要1個.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 00:51

我無用 Window Vista/7, 所以唔知.
團購只係買 CCD, 唔係買 1.25" adaptor 呀...

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 30 7月, 2010 01:07

報名如下, 不足十顆則取消 (8月8日截止):
1. Wah! x 1
2. opa x 1

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週五 30 7月, 2010 06:12

唔知呢隻改唔改到?上網又唔見有趣資料:?:

DBK 21AF04.AS color Firewire

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 07:58

noodle 寫:唔知呢隻改唔改到?上網又唔見有趣資料:?:

DBK 21AF04.AS color Firewire
我都係白老鼠之一, 答唔到.
可能你要上去 CloudyNights Forum 問問喇~

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 30 7月, 2010 09:17

包不包改呀?
吾识改丫 :x

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 09:22

團購即係大家一齊夾錢買野, 我都係白老鼠之一呀!
嗱, 一係買返去之後我試到OK既話, 另外收返你兩舊水幫你改喇~ :mrgreen: :mrgreen:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 30 7月, 2010 09:24

Wah!! 寫:團購即係大家一齊夾錢買野, 我都係白老鼠之一呀!
嗱, 一係買返去之後我試到OK既話, 另外收返你兩舊水幫你改喇~ :mrgreen: :mrgreen:
比你先試,已经吾收你的钱拉 :lol:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 09:26

Tarepanda 寫:
Wah!! 寫:團購即係大家一齊夾錢買野, 我都係白老鼠之一呀!
我心血少, 你俾我試你部機, 我好驚架! 收你少少錢合理呀~ :lol: :lol: :lol: :lol:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 30 7月, 2010 09:28

Wah!
是否買一個 DMK, 然後拿去原有CCD,然後裝上此CCD? 其他 CCD camera 可以嗎?
另外是否 support 所有其他軟件,會不會 sen. 唔到?

Noodle 兄,
你那個 DMK 是否賣?現在有點興趣!
[萬年奸臣]

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 30 7月, 2010 09:28

Wah!! 寫:
我心血少, 你俾我試你部機, 我好驚架! 收你少少錢合理呀~ :lol: :lol: :lol: :lol:
改就你改丫
我試影 :D

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 09:30

funoooo 寫:Wah!
是否買一個 DMK, 然後拿去原有CCD,然後裝上此CCD? 其他 CCD camera 可以嗎?
另外是否 support 所有其他軟件,會不會 sen. 唔到?
改CCD的方法, 請看第一篇的連結.
改CCD不會影響相機連接USB的驅動程式/軟件.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 09:31

Wah!! 寫:
改就你改丫
我試影 :D
你買左CCD返來再講啦! 唔夠十個唔成團~

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 30 7月, 2010 09:32

Wah!! 寫:
funoooo 寫:Wah!
改CCD的方法, 請看第一篇的連結.
改CCD不會影響相機連接USB的驅動程式/軟件.
你的意思是用toucam也能来改?
只要把CCD接焊上去就可以了?

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客