團購 ICX618 CCD (LT 請取貨)

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 09:34

Tarepanda 寫:
Wah!! 寫:改CCD的方法, 請看第一篇的連結.
改CCD不會影響相機連接USB的驅動程式/軟件.
你的意思是用toucam也能来改?
只要把CCD接焊上去就可以了?
焊接方法要看連結, 我也是白老鼠.
不過外國已有 ToUCam 成功例子. :wink:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... er=3590875

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 30 7月, 2010 09:59

我已經有一隻改裝了的B/W toucam, 不過我都唔記得用緊什麼CCD。有無人記得上次團購的B/W CCD是什麼 model? QE係幾多? 上次果粒QE已經高過原裝??? 有無人記得?(上次係tan14幫手換,幾年之前的事,乜model都唔記得晒。我連邊個HK website團購都唔記得,哈哈哈)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 10:03

XR250 寫:我已經有一隻改裝了的B/W toucam, 不過我都唔記得用緊什麼CCD。有無人記得上次團購的B/W CCD是什麼 model? QE係幾多? 上次果粒QE已經高過原裝??? 有無人記得?(上次係tan14幫手換,幾年之前的事,乜model都唔記得晒。我連邊個HK website團購都唔記得,哈哈哈)
黑白個粒, 即係第一篇圖中的 ICX098BL.
新的 ICX618ALA 係佢既兩倍(以上) QE值!

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週五 30 7月, 2010 10:06

funoooo 寫:Wah!
是否買一個 DMK, 然後拿去原有CCD,然後裝上此CCD? 其他 CCD camera 可以嗎?
另外是否 support 所有其他軟件,會不會 sen. 唔到?

Noodle 兄,
你那個 DMK 是否賣?現在有點興趣!
[萬年奸臣]

DMK 賣左啦....不過未收$ :wink:
重有隻DBK喎,有無興趣?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 10:08

如果現時用彩色 ToUCam 改裝做 ICX618, 估計 QE 可以有 6 倍左右的提升~

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 30 7月, 2010 11:11

Wah!! 寫:如果現時用彩色 ToUCam 改裝做 ICX618, 估計 QE 可以有 6 倍左右的提升~
黑白,我已經有。返而有少少興趣粒, ICX618AQA color版本

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 11:13

XR250 寫:
Wah!! 寫:如果現時用彩色 ToUCam 改裝做 ICX618, 估計 QE 可以有 6 倍左右的提升~
黑白,我已經有。返而有少少興趣粒, ICX618AQA color版本
ICX618AQA 適唔適用架? 我又無問到呢粒QUOTE價BOR...

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 30 7月, 2010 11:28

真係唔知,等我上網睇下有無人改過先

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 30 7月, 2010 19:22

XR250 寫:
color版本都吾错喔

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週五 30 7月, 2010 23:27

真架 [冷汗直流] ToUCam 都改到???

我又改 :twisted: :twisted: :twisted:

1. Wah! x 1
2. opa x 1
3. 昇仔 x 1

我唔識架,你唔好呃我 [印堂黑黑]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 30 7月, 2010 23:40

外國有成功例子, 要呃都係佢呃我地啦~ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週六 31 7月, 2010 02:08

發明改裝的作者另一套比較圖:
圖檔

http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbt ... Post679692

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週六 31 7月, 2010 23:14

1. Wah! x 1
2. opa x 1
3. 昇仔 x 1
4. David x4

ZEUS
原恆星

文章 ZEUS » 週日 01 8月, 2010 20:22

1. Wah! x 1
2. opa x 1
3. 昇仔 x 1
4. David x4
5.ZEUS x1

huen
超新星

文章 huen » 週一 02 8月, 2010 08:33

1. Wah! x 1
2. opa x 1
3. 昇仔 x 1
4. David x4
5.ZEUS x1
6.Huen x1

thanks

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 35 位訪客