光譜儀 -2

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
noodle
夸克星
聯繫:

光譜儀 -2

文章 noodle » 週日 09 1月, 2011 16:51

今日終於證明CD 光譜儀系.................睇唔到Fraunhofer lines嘅 :twisted:
附加檔案

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週日 09 1月, 2011 16:54

都系用返早前支DIY 光譜儀再改改啦 [鬼點子]
附加檔案

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週日 09 1月, 2011 16:55

用grating 真系相差好遠..
附加檔案

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週日 09 1月, 2011 17:01

材料:
1. flip mirror x1
2. 85年幫關老闆買 Astro finder x1
3. 刮鬍刀 x1
4. Edmund Scientific reflection grating x1
5. SSP 圓形快拆板x1
6. SSP L型閃燈架 x2
7 . SSP 長閃燈架x1

唔計人工,成本應該唔駛2k [微笑]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 09 1月, 2011 21:06

唔知夠唔夠改裝做 Spectrohelioscope 呢? [Good Job] [Good Job] [Good Job]

頭像
bingsze
夸克星

Re: 光譜儀 -2

文章 bingsze » 週日 09 1月, 2011 21:31

noodle 寫:今日終於證明CD 光譜儀系.................睇唔到Fraunhofer lines嘅 :twisted:
等我返去學校再試試!無理由人地外國影到,我地就影唔到的! :evil:

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週一 10 1月, 2011 14:20

Wah!! 寫:唔知夠唔夠改裝做 Spectrohelioscope 呢? [Good Job] [Good Job] [Good Job]
理論上分到顏色就應該得,不過改裝都唔容易 :)

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週一 10 1月, 2011 14:28

bingsze 寫:
noodle 寫:今日終於證明CD 光譜儀系.................睇唔到Fraunhofer lines嘅 :twisted:
等我返去學校再試試!無理由人地外國影到,我地就影唔到的! :evil:
其實勉強都"算睇到",不過我技術就唔系好夠,影唔到啦 [沒什麼嘛]
咁等你慢慢試啦 [鬼點子]

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週一 10 1月, 2011 16:33

Spectrohelioscope是否指可以拍摄到不同单色太阳影像的仪器?

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週一 10 1月, 2011 18:02

Noodle 這小實驗很有意思!
光譜拍出來也不錯啦!

感覺近來﹝或近年來﹞論壇的post絕大部份都是深空攝影,很缺乏其他題材,例如DIY大小製作,小實驗,另類拍攝記錄等,雖然深空永遠是最迷人,但長久了也感單調,其實天文的範疇仍有很多其他趣味性,Noodle 這小實驗就是,希望有更多出現在論壇內.

Noodle, 可否show個全setup 的光路圖,相信其他人﹝包括我﹞感興趣... :)

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 10 1月, 2011 18:11

noodle 寫:
bingsze 寫:
其實勉強都"算睇到",不過我技術就唔系好夠,影唔到啦 [沒什麼嘛]
咁等你慢慢試啦 [鬼點子]
其實我地都做到條line出來啦!是好明顯的,和那個網址的是一模一樣的,
現在只是將看到的東西拍下來,明天等我用微距鏡試試,我就係要試探到佢出來為止!
:D :D :D

http://www.cs.cmu.edu/~zhuxj/astro/html ... meter.html

請大家一起研究下,睇下有冇新發現!

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 10 1月, 2011 18:30

DVD軌道間距較窄, 光譜可以分得更開.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 10 1月, 2011 22:11

在家試試!
附加檔案

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 10 1月, 2011 22:42

呢張用光管拍的,綠色的光線和藍色光線應該比較明顯!
附加檔案
最後由 bingsze 於 週一 10 1月, 2011 22:57 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 10 1月, 2011 22:56

希望明天可以影埋太陽! :D

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 40 位訪客