光譜儀 -2

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 10 1月, 2011 23:41

再試電腦mon和街燈,佢地拍出來和外國人拍的一模一樣!

而且仲好易拍到添! :D

你個盒仔是否開錯邊呀?
附加檔案

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週二 11 1月, 2011 04:40

bingsze 寫:再試電腦mon和街燈,佢地拍出來和外國人拍的一模一樣!

而且仲好易拍到添! :D

你個盒仔是否開錯邊呀?
我都睇到光管、電腦mon 個d emission lines重好清楚啦,不過太陽FL就太暗,好難睇到啦。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 11 1月, 2011 08:23

哦,咁都無計,可能到時再試試點攪,但起碼能夠看到幾樣野先,

等好天加有空再攪吧,這個可能性就低好多,

其實有冇人玩過呢個活動,阿華好似有些經驗分享啵! :D

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 11 1月, 2011 12:32

我之前影太陽光譜用既都係正式的光柵, DVD都只係望過下室內光源.
有時間都可以試試DVD影唔影得到太陽光譜的暗線.

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週二 11 1月, 2011 13:15

universe24 寫:Spectrohelioscope是否指可以拍摄到不同单色太阳影像的仪器?
你可以睇睇呢個網頁 :
http://www.astrosurf.com/spectrohelio/shg1-en.php

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客