高橋EM-11改裝內置藍芽

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 05 6月, 2014 21:56

Tarepanda 寫:有沒申請專利呀
再把它賣給高橋~~~
高橋的電子設備真是十幾二十年都不更新一次 [被咬了]
我早兩年都有 "加" 個藍牙 adapter 落 EM11, 因為直接使用, 不需拆開個 mount 改線破壞保修條件, 不好處是要外加電源同多左條 RS232 cable (cable 可以自己焊減少轉接插).
http://astrohome.net/viewthread.php?tid ... D%E7%89%99

後尾都冇用到, 因為不可以做埋 auto guiding, 為了有 guiding 九成時間都會用埋電腦.. 再後尾索性試用 Windows 8 Pad, goto + guiding + capture 都可以一板做到了.

christou
星際雲

文章 christou » 週四 05 6月, 2014 22:43

opa 寫:
再把它賣給高橋~~~
我早兩年都有 "加" 個藍牙 adapter 落 EM11, 因為直接使用, 不需拆開個 mount 改線破壞保修條件, 不好處是要外加電源同多左條 RS232 cable (cable 可以自己焊減少轉接插).
http://astrohome.net/viewthread.php?tid ... D%E7%89%99

後尾都冇用到, 因為不可以做埋 auto guiding, 為了有 guiding 九成時間都會用埋電腦.. 再後尾索性試用 Windows 8 Pad, goto + guiding + capture 都可以一板做到了.
[Good Job] [Good Job] [Good Job]
呢個方法因為實在太過DUMMY了, 所以我初初都試過, 但最後都忍唔住拆左佢改內置 :twisted: (我隻仲要係全新的啊...)

不過見到師兄你張圖有2個小問題, 唔知師兄有冇試過比呢SET野去TEMMA2M機試過?
因為我懷疑SKYSAFARI只支援TEMMA2/JR, 所以我要搞一大輪先比TEMMA2M用到

另外師兄你藍色果舊係12V定14.8V鋰電?
如果係14.8V咁我都去整返舊先!
14.8V->12V又係太麻煩了

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 05 6月, 2014 23:09

christou 寫: [Good Job] [Good Job] [Good Job]
呢個方法因為實在太過DUMMY了, 所以我初初都試過, 但最後都忍唔住拆左佢改內置 :twisted: (我隻仲要係全新的啊...)

不過見到師兄你張圖有2個小問題, 唔知師兄有冇試過比呢SET野去TEMMA2M機試過?
因為我懷疑SKYSAFARI只支援TEMMA2/JR, 所以我要搞一大輪先比TEMMA2M用到

另外師兄你藍色果舊係12V定14.8V鋰電?
如果係14.8V咁我都去整返舊先!
14.8V->12V又係太麻煩了
1> 我冇Temma 2M, 未知 Skysafari send 既 protocol 是否不合2M, 亦冇 log 過佢 Leading Strings 是否多了一些錢.
2> 藍色的是普通12V 鋰電, 試機時俾電個 mount.

benben88
白矮星

文章 benben88 » 週五 06 6月, 2014 00:15

請問有個藍牙裝置,(用户可通过AT命令设置从1200bps至115200bps共八种不同的波特率(默认值为9600,n,8,1),),怎樣去改變默認值去符合tak 的em 200 t 2? n,8,1 是什麼。

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 06 6月, 2014 00:20

benben88 寫:請問有個藍牙裝置,(用户可通过AT命令设置从1200bps至115200bps共八种不同的波特率(默认值为9600,n,8,1),),怎樣去改變默認值去符合tak 的em 200 t 2? n,8,1 是什麼。
我印象高橋是 E,8,1 的 (Even Parity, 8 Bit, 1 stop bit)

christou
星際雲

文章 christou » 週五 06 6月, 2014 03:00

benben88 寫:請問有個藍牙裝置,(用户可通过AT命令设置从1200bps至115200bps共八种不同的波特率(默认值为9600,n,8,1),),怎樣去改變默認值去符合tak 的em 200 t 2? n,8,1 是什麼。
AT Command可參考:
http://www.electrodragon.com/w/AT_Commands

一般都要在藍芽被PAIR之前用PC的COM PORT連到藍芽的COM PORT去SET AT command (不是PAIR了之後再SEND AT command)
另外高橋應該是用19200bps的, 你可試試下面2條指令:
AT+BAUD5
AT+ UARTMODE1,2

印象中改完是即時生效的

benben88
白矮星

文章 benben88 » 週五 06 6月, 2014 12:02

用什么software 去改?我是用win 7.谢谢

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 06 6月, 2014 20:26

opa 寫:
再把它賣給高橋~~~

原來大王先至係先鋒 [Good Job] [Good Job]

christou
星際雲

文章 christou » 週五 06 6月, 2014 23:16

benben88 寫:用什么software 去改?我是用win 7.谢谢
可試試ACCESSPORT或SSCOM

benben88
白矮星

文章 benben88 » 週六 07 6月, 2014 15:59

謝謝,今晚試試看。 [Good Job]

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客