ED80 A型 買晒?

代理Maxvision, 英田, QHY CCD 望遠鏡和配件
頭像
clover
中子星

ED80 A型 買晒?

文章 clover » 週四 19 7月, 2007 21:06

??

ann
星際雲

文章 ann » 週四 19 7月, 2007 23:10

clover,

Yes, Blue is sold out.
Now, red ones are available.
If you can wait, then you may order now.

Please place 20% deposit,that is, $620 into our company account.

Here's the purchase method:

http://www.hkastroequipment.com/purchase.html

Ann

CK
紅巨星

文章 CK » 週五 20 7月, 2007 13:28

照我所知,由於這次訂購十分熱烈,廠家所有籃色鏡筒己給我們賣光,而現在正生產紅色鏡筒,所以新接訂單只能交付紅色鏡筒,而兩者光學質素一樣,均為Meade的中國生產廠家所生產。

而先前預定的朋友,wongsir己確認訂單的依舊可以收到籃色鏡筒!!

ck

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 20 7月, 2007 16:58

根據其網頁Maxvision ED 80 mm f/6 折射鏡藍色邊同有紅色邊2個型號(A 及 B型)嘅光學及機械結構完全相同,只是藍色邊型號在携帶時可以將遮光罩推後,而紅色邊型號遮光罩則要折出倒轉放回鏡筒,國內天文愛好者對這2個型號遮光罩的設計及顏色有不同意見。
附加檔案
Maxvision ED 80 f6 A&B.jpg
Maxvision ED 80 f6 A&B.jpg (87.11 KiB) 已瀏覽 13452 次

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週五 20 7月, 2007 19:43

TONGKW 寫:根據其網頁Maxvision ED 80 mm f/6 折射鏡藍色邊同有紅色邊2個型號(A 及 B型)嘅光學及機械結構完全相同,只是藍色邊型號在携帶時可以將遮光罩推後,而紅色邊型號遮光罩則要折出倒轉放回鏡筒,國內天文愛好者對這2個型號遮光罩的設計及顏色有不同意見。
THX各位..我知只係遮光罩分別...不過就係怕唔見左個遮光罩先想要A型 :lol: 等我想多一日~~要A定B先~~~THX~

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 20 7月, 2007 19:49

想多一日? 乜唔係無得A型喇咩?

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週五 20 7月, 2007 19:56

Wah!! 寫:想多一日? 乜唔係無得A型喇咩?
可以等下一水正價貨架嘛~ :lol:

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週五 20 7月, 2007 20:05

clover 寫:
為左a型, 正價都買 @.@ 正價可以買到其他牌子的ed80, 如果係我a,b型都冇所謂, 因為正常你係唔會唔見個遮光罩的, 你而家買, 平左的錢可以去買其他零件 :D

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週五 20 7月, 2007 21:21

Gally 寫:
clover 寫:
為左a型, 正價都買 @.@ 正價可以買到其他牌子的ed80, 如果係我a,b型都冇所謂, 因為正常你係唔會唔見個遮光罩的, 你而家買, 平左的錢可以去買其他零件 :D
好~~就聽你講野B型啦~再加支8*50III... :lol: 明天去過數~
不過我真係好少未玩個真野就買返黎~ :evil:

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週五 20 7月, 2007 21:24

唔緊要啦, 有左之後就可以慢慢玩 :D

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 21 7月, 2007 00:02

我反而喜歡桔紅色版,
:D 雖然設計有點怪

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週六 21 7月, 2007 00:07

Tarepanda 寫:我反而喜歡桔紅色版,
是嗎?我覺得2個冇乜分別 :roll:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 21 7月, 2007 00:12

clover 寫:
是嗎?我覺得2個冇乜分別 :roll:
是沒什麼分別呀
只是個人喜歡紅色呀 :D

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 21 7月, 2007 01:36

趴 sir 回來了? :?

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週日 22 7月, 2007 08:32

Me too~~~
我都係鍾意紅色,但係又想要伸縮遮光罩,係咪好麻煩呢,hehe
不過而家唔駛煩,得返紅色,哈哈,去馬!

回覆文章

回到「香港天文儀器」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客