Starshing---有事請教

回覆文章
頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

Starshing---有事請教

文章 Wongsir » 週日 28 9月, 2003 21:35

Starshing,

我用水浸了一截林柿樹枝,兩星期後出了新芽,到現在三星期了,
每一個芽也有五.六片小葉.
請問何時才可以落泥呢?

還有就是我棵楊桃樹,
為什麼它的樹葉日夜也合上的?

指天椒的葉為什麼愈長愈細片?

Wongsir
28-9-2003

頭像
Starshing
主序星

文章 Starshing » 週一 29 9月, 2003 00:13

林柿樹枝..........除左d芽外, 有冇根生出黎??
如果有, 其實已經可以落泥

楊桃樹係苗? 新種?
定係用"巖巖"用折枝法植落地?
如果係"巖巖"用折枝法植落地, 可能d水仲未上到葉既地方, 咁d葉就未打開

指天椒的葉.......你是指老葉越來越細?
定係指新葉不長大?

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週一 29 9月, 2003 11:27

Starshing 寫:林柿樹枝..........除左d芽外, 有冇根生出黎??
如果有, 其實已經可以落泥

楊桃樹係苗? 新種?
定係用"巖巖"用折枝法植落地?
如果係"巖巖"用折枝法植落地, 可能d水仲未上到葉既地方, 咁d葉就未打開

指天椒的葉.......你是指老葉越來越細?
定係指新葉不長大?

林柿樹枝..........除左d芽和嫩葉外, 冇根生出黎.

楊桃樹係兩年前買返黎, 初時在盆上是有數個楊桃的.
前兩年落地後, 開了兩年花到今年才結果, 但葉就成日合上, 很少見張開.

指天椒的」新葉」越來越細.

多謝你的指點.

Wongsir
29-9-2003

頭像
Starshing
主序星

文章 Starshing » 週二 30 9月, 2003 01:45

林柿樹枝..........除左d芽和嫩葉外, 冇根生出黎
我諗其實如果你用折枝法既話, 應該cut左樹枝落黎, 第一時間就插落d泥度, 如果唔係剩係用水浸, 只係可以釣住佢條命, 佢係生唔到根.......(除左某d草本植物), 依家你可以將作插落泥落, 不過要除去d芽同埋除去少少葉, 留番最高既幾塊葉(用意係減少水份蒸發, 因為佢依家冇根!!!)

楊桃樹係兩年前買返黎, 初時在盆上是有數個楊桃的. 前兩年落地後, 開了兩年花到今年才結果, 但葉就成日合上, 很少見張開.
呢個問題好深......
因為有好多變數, 例如你買盆樹番黎前, d花農狂谷棵樹, 整到靚一靚至拎出黎賣.......
令外可能係你兩年前棵樹移落地既時候, d根有所損傷(其實就算d根冇傷到, 每一次移盆對所有植物都好傷), 依家有花開可能暗示棵樹續漸recover
我諗唔使太過擔心

指天椒的」新葉」越來越細
um......可以睇多一陣, 睇下會唔會生番大.....
如果唔會都唔太緊要, 因為指天椒既果唔係太多肉同多汁, 即使生得細, 都會有令人滿意既收成

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週二 30 9月, 2003 20:10

StarShing,

Thank you very much.

Wongsir
30-9-2003

回覆文章

回到「花鳥蟲魚 Natural World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客